Locale Altele
Sambata, 13 August 2022
Sam, 13 Aug 2022
Suntem campioni naționali la noile infectări cu Covid!
Florin Răchitan  - Luni, 6 Septembrie 2021

După ce s-a descurcat relativ bine în valurile anterioare ale pandemiei de Covid județul Satu Mare atinge un record negativ la începutul acestei săptămâni, devenind lider național la incidența infectărilor cu coronavirus în clasamentul alcătuit pe baza datelor statistice din ultimele 14 zile.

Potrivit cifrelor oficiale, incidența Covid în județul Satu Mare a ajuns la 1,28 la mia de locuitori, depășind-o pe cea din Ilfov și pe cea din municipiul București, care au valori mai apropiate de 1 la mie. Următoarele județe cu incidență ridicată sunt Cluj și Timiș, toate celelalte având incidențe de sub 1 la mia de locuitori.

Desigur, știm deja din experiență că aceste cifre tind să prezinte o realitate oarecum deformată, sătmărenii fiind conștienți că această creștere bruscă și abruptă a incidenței Covid din cursul săptămânii trecute se datorează, într-o bună măsură, diasporenilor care s-au întors în această perioadă în țările lor de domiciliu, după concediul de August petrecut pe meleagurile natale, iar autoritățile din unele țări le cer dovada efectuării testelor Covid, teste pe care le fac în laboratoarele sătmărene, care, la rândul lor, raportează rezultatele, pentru centralizare, la Direcția de Sănătate Publică și la autoritățile județene.

În același timp, o bună parte a sătmărenilor nu și-a făcut niciodată vreun test PCR, în toată perioada pandemiei, ori și-au făcut doar o singură dată, astfel că putem doar să ghicim incidența reală a infectărilor cu Covid.

Vestea bună în toată această nebunie este că vaccinarea pare să aibă efect, dacă avem în vedere faptul că în ciuda creșterii abrupte a numărului de noi infectări în fiecare zi, care tinde să ajungă la valori apropiate din cele din Valul 3 al pandemiei, secțiile de Covid din spitale nu sunt pline și se înregistrează un număr relativ mic de cazuri grave. Nu e o întâmplare nici faptul că localitățile din județul Satu Mare cu cele mai multe infectări noi sunt exact cele în care rata de vaccinare este foarte scăzută.

Cu toate acestea, o rază de speranță o reprezintă numărul vaccinaților din întregul județ Satu Mare, care se apropie deja de pragul de 100.000 de persoane, care, după cum intuiesc toți sătmărenii, înseamnă aproape jumătate din populația reală și stabilă a județului, spre deosebire de procentele oficiale pe care le raportează autoritățile.

Datele statistice oficiale arată astfel:

Până astăzi, în județul Satu Mare s-au înregistrat 13.802 îmbolnăviri, 12.810 vindecări și 391 decese cauzate de coronavirus. În ultimele 24 de ore  s-au  înregistrat 33 cazuri noi de îmbolnăvire și  nu  s-au înregistrat  decese.

Până în prezent au fost efectuate 148.100 teste, din care 183   în cursul zilei precedente.  La nivelul județului Satu Mare,  în data de 6  septembrie  2021,  se află 481  persoane izolate și 475  persoane în carantină la domiciliu sau la locația declarată.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 – situația la data de 6 septembrie  2021:

- numărul total de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore: 70;

- număr total centre în care s-a realizat vaccinarea: 5 (Ambulatoriul de specialitate Satu Mare, Școala ”Avram Iancu” Satu Mare, Grup Scolar Industrial ”Iuliu Maniu” Carei,  Ambulatoriu Spital Negresti-Oaș, PCTF Petea.

- cabinete de medicină de familie care au început vaccinarea: 65, din care 38 in mediul urban si 27 în mediul rural;

- vaccinati in cadrul Maratonului Vaccinării: 4.525;

- numărul total de persoane vaccinate: 91.078;

- numărul de reacții adverse în ultimele 24 de ore: 0;

- număr total de reacții adverse: 14, reacții locale.

 

Tags: rata  incidenta  covid  satu mare  
2355 vizite
Distribuie pe