Locale Altele
Marti, 21 Mai 2024
Marti, 21 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Urmașii refugiaților și expulzaților de după Diktatul de la Viena își cer drepturile în fața Prefecturii Satu Mare
Florin Răchitan  - Luni, 10 Ianuarie 2022

Un grup de 100 de persoane, urmași ai refugiaților și expulzaților români din zona Careiului după Diktatul de la Viena din 1940 au protestat luni la orele amiezii în fața Prefecturii Satu Mare.

Ei au înregistrat un memoriu la reprezentantul Guvernului în județ prin care își exprimă nemulțumirea față de amânarea până anul viitor, printr-o Ordonanță de Urgență, a plății indemnizațiilor ce li se cuvin pentru anii în care strămoșii lor au fost strămutați dincolo de noile frontiere după instalarea autorităților horthyste în Nord-Vestul Transilvaniei.

Nemulțumirea lor este cu atât mai mare cu cât, potrivit declarațiilor lor, Guvernul a amânat doar plata indemnizațiilor lor, nu și a celor ce li se cuvin reprezentanților minorităților naționale persecutate din motive etnice de regimurile succesive din perioada 1940 – 1947.

În numele Asociației Foștilor Refugiați și Expulzați a vorbit președintele filialei din Carei, Daniela Ciută, după care au luat cuvântul reprezentanții acestora din satele moțești din Câmpia Careiului.

Până în prezent, un număr de 2.000 de persoane din județul Satu Mare au depus cereri pentru indemnizațiile ce li se cuvin refugiaților și urmașilor acestora, dar Casa Județeană de Pensii a aprobat, deocamdată, mai puțin de jumătate dintre acestea. Oricum, deși potrivit unei legi votate în vara anului trecut, ei ar fi urmat să primească banii deja începând cu această lună, o ordonanță de urgență adoptată de Guvern în ultimul moment, la finalul anului trecut, a amânat plățile până în 2023.

2870 vizite
Distribuie pe
Claudia jurjut
Rusine celor care au votat aceea ordinanza UN GUVERN ANTI ROMANESC !
NU SUNT FONDURI PTR ROMANI IN TARA LOR DOAR MINORITATILE AU DREPTURI IN TARA ROMANEASCA !
DOAR VOTURILE ROMANILOR SUNT BUNE !
2022-01-11 05:37:45