Locale Altele
Duminica, 3 Iulie 2022
Dum, 3 Iul 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Tripla sărbătoare de 9 Mai marcată la Satu Mare cu sute de participanți și ceremonii ca înainte de pandemie
Florin Răchitan  - Luni, 9 Mai 2022

În Piața Dr. Vasile Lucaciu din Satu Mare, Ziua Independenței, Ziua Uniunii Europene și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al II-lea Război Mondial au fost marcate luni în cadrul unei ceremonii cu participarea a sute de sătmăreni.

Prefectul Radu Roca și subprefectul Altfatter Tamas au dat citire mesajelor transmise  de premierul  Nicolae  Ciucă cu prilejul acestei triple sărbători, iar după evocarea momentelor istorice, elevul Horea Dimofte de la Școala Gimnazială Grigore Moisil a recitat poezia ”Scumpă țară românească” de George Coșbuc.
Au fost depuse coroane de flori la Monumentul Ostașului Român, iar ceremonia s-a încheiat cu o paradă militară.


Ziua de 9 mai are pentru poporului român o triplă semnificaţie. Alături de Ziua Independenţei proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei.

Proclamarea independentei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan, ci o răsplată a strădaniilor tot mai numeroase din acea perioadă, încununate cu respingerea definitivă a ultimului bastion de suzeranitate otomană. În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul țării: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”!

Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, dată la care Aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celui mai nimicitor război din istoria continentului european și a întregii lumi.

Al treilea eveniment este Ziua Uniunii Europene – eveniment cel mai bine nuanțat de fragmentul propunerii prezentate de ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman, care a stat la baza creării Uniunii Europene de astăzi: “Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice”.

România a aderat la principiile Uniunii Europene în anul 1995, iar la 25 aprilie 2005 statele membre i-au confirmat adeziunea, fiind primită, împreună cu Bulgaria, în ianuarie 2007 în Uniunea Europeană, numărul statelor Uniunii Europene crescând ulterior la 28, după aderarea Croației.

Importanța acestor realizări istorice pentru cetățenii României este cu atât mai evidentă astăzi, când suveranitatea statului vecin este pusă la grea încercare. Independența statală obținută prin mari sacrificii, precum și apartenența la Uniunea Europeană oferă românilor siguranță și bunăstare în contextual geopolitic actual. Alături de partenerii noștri europeni, susținem dreptul fiecărei națiuni la autodeterminare, democrație și libertate.

680 vizite
Distribuie pe