Butoiul cu pulbere, al cărui fitil ardea de ani de zile, a explodat joi seara, când sute de sătmăreni s-au adunat în fața Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean pentru a protesta, în acest caz împotriva unui anumit medic acuzat că ar fi vinovat de decesul unei adolescente în vârstă de 15 ani, dar, de fapt, a fost o ocazie pentru majoritatea lor să-și strige durerea după toate suferințele pe care le-au îndurat ei sau aparținătorii lor nevoiți să treacă pragul acestei instituții spitalicești devenită un fel de casa ororilor.
Ștefania, o elevă din Doba, și-a pierdut viața săptămâna trecută după ce a fost adusă de părinți la UPU Satu Mare cu dureri de spate ce nu păreau a fi foarte grave. La nici o oră după intrarea la UPU, Ștefania era moartă, după două infarcturi consecutive. În raportul inițial dat de spital se preciza că pacienta ar fi avut complicații legate de o pneumonie severă, care i-ar fi afectat, pe rând, mai multe organe interne. În teorie se poate întâmpla așa ceva, doar că mai rar s-a văzut cineva murind de la o pneumonie fix după ce a intrat pe propriile picioare la Urgențele unui spital în care tocmai de aceea a ajuns ca să fie salvată.
Ulterior, din declarațiile părinților Ștefaniei a reieșit că medicul care a tratat-o, Raul Pop, a supus-o la adevărate umilințe și abuzuri în timpul ”tratamentului” pe care i l-a aplicat, fără ca părinții să poată interveni în vreun fel, având în vedere situația vulnerabilă în care se găseau în momentul respectiv. Iar rezultatul a fost o tragedie.
Tragedie care se pare că e cu repetiție la Urgențele de la spitalul sătmărean, deoarece, după mediatizarea cazului în presa locală și în mediul online, din ce în ce mai mulți sătmăreni au început să relateze experiențe similare pe care le-au avut acolo în ultimii ani, nu numai în legătură cu medicul respectiv.
A urmat o mobilizare aproape fără precedent în ultimii 30 de ani în Satu Mare, realizată pe rețelele de socializare, pentru organizarea unei acțiuni de protest în fața Spitalului Județean.
Joi seara, sute de sătmăreni s-au adunat inițial în părculețul din fața spitalului, unde au improvizat un loc de reculegere cu lumânări așezate pe o bancă, lângă portretul Ștefaniei, după care s-au deplasat cu toții chiar în fața Unității de Primiri Urgențe, unde-i așteptau deja jandarmii în dispozitiv.
Protestul fiind ad-hoc, fără vreun lider sau organizator asumat, oamenii au scandat de toate, de la sloganuri Covid-conspiraționiste până la obișnuitele ”Jos corupții” și ”Demisia”, referindu-se în special la medicul despre care auziseră din presă, dar și la ministrul Sănătății sau la Raed Arafat, fără să știe exact nici măcar cine e acum în conducerea Spitalului Județean.
La un moment dat, conducerea ”a aruncat-o la lei” pe purtătoarea de cuvânt desemnată nu demult în această funcție, care, după ce s-a străduit fără prea mare succes să poarte un dialog cu mulțimea înfuriată, a repetat povestea oficială despre anchetele care tocmai se derulează sub oblăduirea diferitelor comitete și comiții formate în acest sens.
După vreo oră și jumătate de protest, mulțimea a început să se răzlețească și să plece acasă, iar purtătoarea de cuvânt i-a rugat pe cei rămași să desemneze doi reprezentanți care să fie primiți la discuții de către conducerea spitalului. Unul dintre ei a fost tatăl Ștefaniei, iar celălat a fost un protestatar mai vocal care părea că dorește neapărat să facă o legătură între această tragedie și pandemia de Covid.
Ei au fost primiți în incinta UPU de către directorul Spitalului Județean, Adrian Marc (la ultimul protest de acest fel, directoarea de atunci, Marcela Papici, gravidă în luna a șaptea, a ieșit în fața mulțimii de protestatari n.r.), care le-a explicat că anchetele sunt în derulare pe mai multe planuri și, în funcție de concluziile acestora, se vor lua măsurile legale de rigoare.
A amintit că medicul Raul Pop a mai fost dat afară din Spitalul Județean, dar a fost reangajat ulterior din cauza unor ”vicii de procedură” datorită cărora medicul a câștigat procesul în instanță. Totodată, el a făcut apel la sătmăreni să depună reclamații în scris de fiecare dată când consideră că sunt tratați incorect la Spitalul Județean, fiindcă altfel ”nu are muniție” împotriva cadrelor medicale acuzate de malpraxis sau probleme de deontologie și etică profesională.
Sătmărenii au plecat acasă joi seara, dar e un început...
FOTO: Captură Live PresaSM