Locale Altele
Duminica, 4 Iunie 2023
Dum, 4 Iun 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Aşa arată acum Baia Comunală
Florin Răchitan  - Vineri, 30 Octombrie 2009

Una dintre clădirile-simbol ale Sătmarului, ajunsă în paragină şi aproape distrusă în ultimele două decenii, vechea Baie Comunală din Grădina Romei şi-a redeschis porţile, complet renovată şi cu o destinaţie potrivită amplasamentului şi vremurilor moderne.

 

Primarul Iuliu Ilyes şi directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Gabriel Preda Târnoveanu, au tăiat vineri panglica inaugurală a noului Complex de educaţie ecologică şi de monitorizare a calităţii aerului în context transfrontalier.

 

Noua imagine şi utilitate a clădirii se datorează unui proiect realizat de Agenţia de Protecţie a Mediului din Satu Mare împreună cu autorităţile locale din Diakovo – Ucraina, cu finanţare preponderentă din partea Uniunii Europene.

 

În cadrul acestui proiect, cu o valoare totală de aproape 750.000 de euro, a fost amenajat în clădirea vechii Băi Comunale un complex unic în România, ce are menirea de a monitoriza calitatea aerului din regiunea care cuprinde şi Zakarpatia vecină, dar va găzdui şi cursuri de educaţie ecologică pentru preşcolari, elevi şi cadre didactice, întâlniri ale specialiştilor, conferinţe şi programe de cercetare, dar şi servicii de informare a cetăţenilor şi agenţilor economici cu privire la legislaţia în domeniul protecţiei mediului.

 

În clădirea renovată cu mult bun-gust în ultimii doi ani au fost amenajate săli de cursuri, laboratoare cu dotări ultramoderne, precum şi o sală de conferinţă cum nu s-a mai văzut în Sătmar.


 

La inaugurarea de vineri au participat numeroşi invitaţi din partea instituţiilor publice locale şi judeţene, în frunte cu prefectul Radu Giurcă şi preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, dar şi delegaţia partenerilor de proiect din Ucraina, care au sosit cu întârziere din cauza formalităţilor vamale.


 

Iniţiatoarea proiectului transfrontalier, fosta directoare a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Elisabeta Bekessy a prezentat cele mai importante informaţii despre acest proiect, după care atât ea, cât şi managerul de proiect Adriana Lenghel au primit câte o diplomă în semn de recunoştinţă din partea primarului.

 

Vă invităm să urmăriţi aici o scurtă istorie a Grădinii Romei şi a clădirii fostei Băi Comunale.

Tags: baia comunala  gradina romei  inaugurare  
5292 vizite
Distribuie pe