Locale Altele
Vineri, 18 Iunie 2021
Vin, 18 Iun 2021
Placă memorială în cinstea lui Martin Culen, la CN „Mihai Eminescu”
Barla Béla  - Vineri, 13 Noiembrie 2009

Printr-un gest de recunoştinţă faţă de contribuţia unui reprezentant de seamă al comunităţii slovacilor la dezvoltarea învăţământului sătmărean, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” a fost dezvelită vineri o placă memorială în cinstea lui Martin Culen, fost director al şcolii.


 

Iniţiativa a aparţinut filialei sătmărene a Uniunii Democrate a Cehilor şi Slovacilor din România, care a organizat acest eveniment în parteneriat cu conducerea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.


 

La eveniment au fost prezenţi consulul general al Republicii Slovace în România, Martin Juhas, deputatul Uniunii Democrate a Cehilor şi Slovacilor din România, Adrian Miroslav, subprefectul  Alin Dan, protopopul greco-catolic Dumitru Roman, un reprezentant al Ordinului Iezuiţilor şi elevi ai CN „Mihai Eminescu”. 

 

Martin Culen a fost un preot iezuit de origine slovacă, care a predat matematică şi a fost director al Liceului Catolic Regesc din Satu Mare, actualul CN „Mihai Eminescu”, între anii 1859-1862.

 

El este cinstit ca un reprezentant de seamă al micii comunităţi slovace din Satu Mare, care, în timpul directoratului său, a contribuit decisiv la dezvoltarea fostului Liceu Catolic Regesc şi impunerea lui ca instituţie de elită a învăţământului sătmărean.

 

Dezvelirea plăcii memoriale a lui Martin Culen încheie săptămâna aniversărilor la această instituţie de învăţământ, după ce în urmă cu o săptămână s-au aniversat 375 de ani de la înfiinţarea şcolii, 90 de ani de existenţă a primului liceu cu învăţământ românesc din Satu Mare şi 150 de ani de la înfiinţarea catedrei de limba română a şcolii.  

Tags: martin culen  placa  memoriala  
3013 vizite
Distribuie pe