Locale Altele
Miercuri, 17 August 2022
Mie, 17 Aug 2022
Şi a trecut primul tur
SM Online  - Luni, 23 Noiembrie 2009

Doar 41,65% din numărul total de 319.030 de sătmăreni cu drept de vot s-au prezentat în faţa urnelor la scrutinul de duminică pentru alegerile prezidenţiale. Acest procent situează judeţul Satu Mare pe ultimul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte prezenţa la vot.

 

Urmăriţi mai jos cronica primului tur al alegerilor prezidenţiale în judeţul Satu Mare:

 

 

Din cele 398 de secţii de votare din judeţul Satu Mare, 64 sunt secţii de votare speciale, câte una pentru fiecare municipiu, oraş sau comună.

 

Potrivit datelor oferite de Biroul Electoral Judeţean Satu Mare, sătmărenii nu se grăbesc să meargă la vot.

Până la ora 10.00, la nivel de judeţ, doar 4,42% dintre cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne pentru alegerea preşedintelui - 4,28% în mediul urban, respectiv 4,55% în mediul rural.

 

Satu Mare ocupă, astfel, locul IV la nivel naţional la cea mai redusă prezenţă la vot. În ceea ce priveşte referendumul privind parlamentul unicameral, procentul total al alegătorilor sătmăreni este de 4,13% - 3,95% în mediul urban şi 4,31% în mediul rural.

 

Primul incident electoral din judeţul Satu Mare a fost semnalat în satul Racşa, comuna Oraşu Nou. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, Ana Mălăescu, membrii secţiei de votare din Racşa au sesizat că partea cauciucată cu menţiunea "VOTAT" s-a dezlipit de cotorul ştampilei, însă procesul electoral nu a fost întrerupt din această cauză. Incidentul a fost anunţat cu puţin înaintea orei 10.00, acest fenomen având loc şi în alte localităţi din ţară, de unde şi ipoteza poliţiştilor că ştampilele ar avea un defect din fabricaţie.
 

Primarul Iuliu Ilyes, a votat, împreună cu soţia, la ora 10, la secţia de votare amenajată în incinta Şcolii generale nr.10. El a declarat că a votat pentru instaurarea normalităţii în viaţa politică şi în societatea românească.


 

La ora 11, preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, a votat la secţia de la Liceul cu Program Sportiv. El a precizat că aşteaptă de la următorul preşedinte al României să scoată ţara din criza economică şi politică şi să asigure stabilitate.Conducerea judeţeană a PSD a sesizat faptul că primarul PD-L al comunei Pişcolt a amplasat un banner cu inscripţia “VOTAŢI TOŢI BĂSESCU” la o distanţă de cinci metri de intrarea in curtea primăriei.
 

 

În sediul primăriei funcţionează secţia de votare nr. 306. Reprezentantul PSD in secţia de votare a sesizat preşedintele biroului secţiei de votare cu privire la necesitatea înlăturării bannerului.

 

Propunerea PSD a fost supusă la vot, fiind votată cu 5 voturi pentru şi 2 împotrivă, fiind întocmit un process verbal cu decizia luată în acest sens. Preşedintele secţiei de votare a trecut la luarea măsurilor pentru ridicarea bannerului, însă, după o discuţie cu primarul Cosmin Varga, acesta şi-a schimbat decizia, respectiv a intocmit un nou proces verbal prin care a anulat l-a anulat pe primul şi a dispus menţinerea bannerului in aceeaşi poziţie.

 

Referitor la această situaţie, PSD a depus o plângere penală la Poliţie şi o contestaţie la Biroul Electoral Judeţean sub aspectul încălcării prevederilor art. 19, punctul 6 şi art. 26 indice 1, litera t din Legea 370/2004 privind alegerea Preşedintelui României, care precizează obligativitatea înlăturării afişajului electoral pe o rază de 500 de metri in zona secţiilor de votare în ziua alegerilor.

Partidul Social Democrat a depus la Biroul Electoral Judeţean Satu Mare o contestaţie privind nerespectarea deciziei 49/D/29.10.2009 a Biroului Electoral Central de a fi eliberate copii de pe tabelele electorale de către preşedinţii secţiilor de votare speciale din localităţile Carei, Pişcolt şi Sanislău.

 

Preşedintii respectivelor secţii de votare au respins cererile formulate de reprezentanţii PSD+PC invocând faptul că nu ar exista o astfel de decizie a BEC.

 

Decizia nr. 49/D/29.10.2009 a BEC prevede dreptul reprezentanţilor partidelor politice, alianţelor politice şi al organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale în birourile electorale ale secţiilor de votare speciale de a realiza prin orice mijloace, pe cheltuiala lor, copii de pe tabelele electorale.


Partidul Social Democrat a depus la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare o plângere penală împotriva liderului PDL Carei, Florin Gal.

 

Acesta, în jurul orei 10,00, a luat cu autoturismul proprietate personală patru persoane internate la Căminul de bătrâni din Carei şi le-a transportat pentru a vota la secţia specială de la gară.

 

PSD consideră că prin această acţiune liderul pedelist se face vinovat de săvârşirea infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art. 26 indice 3, aliniatul 1 din Legea 370/2004. Prin acest mod de a acţiona s-a adus atingere liberului exerciţiu al dreptului de a alege al celor patru persoane, existând suspiciunea legitimă că liderul local ar fi influenţat opţiunea persoanelor transportate.


Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea judeţeană a PNL, o secţie de votare din Acâş a fost închisă la orele amiezii după ce a dispărut o ştampilă.
 


Procesul electoral a fost întrerupt timp de o jumătate de oră, până ce membrii comisiei electorale din secţia de votare s-au dumirit despre ce a fost vorba. Se pare că de vină e tot ştampila prost făcută, un bătrân înapoind-o fără partea cauciucată cu inscripţia “VOTAT”. Este posibil ca aceasta să se fi lipit de buletinul de vot, iar bătrânul, fără să observe ce s-a întâmplat, a introdus atât buletinul, cât şi partea dezlipită a ştampilei în urnă.

S-a întocmit un process verbal cu cele constatate, urmând ca adevărul să iasă la iveală în momentul în care se va deschide urna, la numărarea voturilor.

Poliţia infirmă acuzaţiile împotriva consilierilor PSD din Odoreu, potrivit cărora aceştia ar fi organizat un soi de turism electoral, transportând ţigani la secţiile de votare, cu maşinile personale. Acuzaţiile au fost lansate de un jurnalist, Poliţia a verificat sesizările şi, potrivit unui comunicat oficial, acestea nu se confirmă.

 

Acelaşi jurnalist a sesizat şi faptul că mai mulţi cetăţeni din Racşa nu ar fi primit buletine de vot pentru referendum. Rezultatul cercetărilor Poliţiei este acelaşi: cele reclamate nu se confirmă. De-altfel, nici un partid politic nu a depus vreo sesizare cu privire la vreo problemă de acest fel la Racşa.


Deţinuţii din Penitenciarul Satu Mare au votat încă de la ora 09.00.

În cadrul Penitenciarului, dintr-un efectiv de 449 persoane private de libertate, au fost un numar de 245 persoane pentru care prin hotărârea de condamnare definitivă la pedeapsa închisorii nu s-a dispus pedeapsa complementară constând in interzicerea dreptului de a alege, conform art. 64 lit. a Cod  penal.

 

Dintre aceştia şi-au exprimat  votul un numar de 226 persoane private de libertate, iar 19 persoane, deşi aveau drept de vot, au decis să nu şi-l exercite.

 

Pentru buna desfăşurare a acestui eveniment si in vederea asigurării secretului votului în incinta unităţii au fost instalate doua cabine de vot, iar urna mobilă a fost asigurată de  secţia de votare nr. 60  Satu Mare, la care este arondat Penitenciarul. Întreaga activitate s-a desfăşurat normal, neînregistrându-se incidente la nivelul unităţii.  

Până la ora 13.00, prezenţa la vot în judeţul Satu Mare a fost de 15,57% pentru alegerile prezidenţiale - 15,3% în mediul urban şi 15,85% în mediul rural - iar pentru referendum au votat un procent de 14,08% dintre alegători - 14,38% în mediul urban şi 15,24% în mediul rural.

 

Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Judeţean, în cele 64 de secţii de votare speciale din judeţ au votat un număr de 1.496 de cetăţeni pentru alegerile prezidenţiale, respectiv 1.404 pentru referendum.

 

Continuăm să fim codaşi în clasamentul naţional, în timp ce în ţară se înregistrează o prezenţă la vot surprinzător de ridicată, dublă faţă de primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2004.

Potrivit situaţiei centralizate la Centrul de Comunicare Judeţean, instituit cu ocazia alegerilor, până la ora 16 au fost înregistrate nu mai puţin de 18 sesizări  privind incidente electorale, semn că reprezentanţii partidelor se “vânează” reciproc.


Pe lângă cele semnalate în prima parte a zilei, s-au înregistrat în mai multe localităţi problemele deja obişnuite cu ştampilele de vot, dar şi suspiciuni privind tentative de turism electoral.

 

La Cămărzana, autorităţile verifică plângerea unui reprezentant al PD-L care a semnalat că ar fi dispărut o ştampilă. La secţia nr.22 din Satu Mare a dispărut partea cauciucată a ştampilei, incidentul fiind în curs de verificare, fără a afecta continuarea procesului votării.

 

De la Supur şi Valea Vinului au fost semnalate tentative de influenţare a alegătorilor să voteze cu un anumit candidat, în timp ce la secţia nr.15 din Satu Mare, o persoană a fost surprinsă fotografiindu-şi buletinul de vot după ce a aplicat ştampila – probabil pentru a le dovedi celor care l-au plătit că a votat “cum trebuie”.

 

Suspiciuni de turism electoral au fost semnalate atât de la secţia specială din Gara CFR Satu Mare, cât şi de la Bixad, Socond sau Carei.


Partidul Social Democrat a depus la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare o sesizare privind tentativa de vot multiplu la secţia specială de votare nr. 75 S amplasată în Staţia CFR Satu Mare.
 

 

În jurul orei 14,00 în faţa gării erau parcate autovehiculele cu numerele de inmatriculare HG-06-EEV, CJ-68-EST, CJ-98-SLC, CJ-77-SAI si CJ-92-EST. Autovehicolul cu numărul de inmatriculare HG-06-EEV a intrat în Romania prin Vama Petea în jurul orei 13,40 şi s-a deplasat spre gară. Autovehicul era un autocar şi transporta 40 de persoane. Autovehicolele cu numerele de înatriculare CJ-98-SLC, CJ-77-SAI, CJ-68-EST şi CJ-92-EST erau marca WV, Opel, respectiv Mercedes, iar pasagerii aveau îmbrăcamintea de culoare portocalie.

 

Pasagerii din autocar au afirmat în faţa ziariştilor din presa locală că sunt din Timişoara şi Cluj, iar la Satu Mare sunt în vizită. Potrivit sesizării depuse la IPJ, situaţia înregistrată la secţia specială de votare nr. 75 S este o încercare vădită de vot multiplu, infracţiune prevăzută şi pedepsită de art. 26 ind. 5, aliniatul 1, litera b din Legea nr. 370/2004.

 

În comunicatul oficial al Poliţiei se arată că din primele cercetări ar rezulta faptul că persoanele care au venit cu maşini înmatriculate în Cluj ar fi, de fapt, membrii unui cor aflaţi la Satu Mare pentru a susţine un concert, iar persoanele din autocarul ce a venit din Ungaria nu au votat la secţia specială din Gara CFR.

 

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei, Ana Mălăescu, precizează că în aceste cazuri se fac verificări şi la secţiile de votare din localităţile de domiciliu ale clujenilor şi timişorenilor, pentru a stabili dacă cei în cauză sunt suspecţi de vot multiplu.


Dintre cele 14 persoane aflate în arestul Poliţiei, 12 au drept de vot. Numai 10 dintre acestea şi-au exprimat dorinţa de a-şi exercita dreptul constituţional.

 

În urma solicitării adresate Biroului Electoral Judeţean Satu Mare, la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie Judeţean a fost adusă urna mobilă din cadrul Secţiei 71 – Liceul „Gheorghe Dragoş” Satu Mare. Procesul electoral s-a desfăşurat fără incidente.

 

Despre condiţiile necorespunzătoare oferite de Ambasada Românei la Viena cetăţenilor români care doresc să îşi exercite dreptul la vot la alegerile prezidenţiale am fost contactaţi de doamna Diana Şomoghi. Dânsa este originară din Satu Mare, dar s-a stabilit în Viena în urmă cu 10 ani, fiind sora vicepreşedintei organizaţiei municipale Satu Mare a PSD, Eugenia Ardelean.

 

Doamna Şomoghi susţinea că a stat patru ore la coadă la secţia de votare organizată într-un imobil din vecinătatea ambasadei. În momentul în care a dorit să voteze i s-a spus de către funcţionarii care făceau parte din biroul secţiei că nu mai există formularele pentru declaraţii pe proprie răspundere că nu a mai votat la altă secţie.

 

La întrebarea când va putea vota, doamnei Şomoghi i s-a replicat să revină mai târziu, iar referitor la oamenii care aşteptau afară s-a afirmat că se stă la cozi şi la secţiile din România.

 

La rândul format în faţa secţiei de vot din Viena se aflau, în jurul orei 15, ora Românei, aproximativ 250 de persoane, din care 50 au plecat profund nemulţumite de modul în care autorităţile române au asigurat derularea procesului de votare la Viena pentru alegerile prezidenţiale.


La Medieşu Aurit, considerat fief PD-L, prezenţa la vot a fost foarte slabă pe tot parcursul zilei.

 

Cu toate că preşedintele secţiei de votare amenajate în incinta Primăriei, Mariana Chiş, s-a pregătit pentru mulţimea de oameni ce urmau să treacă drumul de la biserică la Primărie pentru a-şi exercita dreptul la vot, ieşirea de la slujbă a trecut ca şi neobservată de membri comisiei.
 

 

Mulţi medieşeni s-au grăbit să ajungă acasă, după ce, spun ei, au răbdat patru ore de frig la biserică. “Nu ne mai arde de vot. Vom veni mai târziu, iar dacă nu, atunci data viitoare” – a declarat un localnic.

 

Singurii cetăţeni conştiincioşi au fost vârstnicii. „Am venit să votez, că noi bătrânii aşa suntem învăţaţi. Ştiu că tineretul nu prea vine la vot, deşi ei ar trebuie să se străduiască cel mai mult. Am venit, am votat şi acum merg împăcat acasă. Mi-am făcut datoria de cetăţean. Aşa bolnav cum sunt, dar tot am venit” – a declarat Ioan Chiş.


 

Farkas Bela, un alt bătrân din sat, spune că până acum a fost de fiecare dată la vot, cu toate că „noi bătrânii suntem deja cu un picior în groapă”. Nu a vrut să ne spună cu cine votează, doar că după Revoluţie el şi-a dat votul mereu aceluiaşi partid politic.
Un procent de 28,39% dintre sătmăreni au votat până la ora 16.00 pentru alegerea preşedintelui - 27,25% în mediul urban şi 29,57% în mediul rural. Pentru referendum au optat 26,87% dintre alegătorii din judeţul Satu Mare - 25,32% în mediul urban şi 28,46% în mediul rural. În cele 64 de secţii de votare speciale amenajate în fiecare municipiu, oraş şi comună, s-a înregistrat o prezenţă la vot de 3.056 pentru alegerea preşedintelui, respectiv 2.891 pentru referendum.

Potrivit datelor finale comunicate de Biroul Electoral Central după închiderea secţiilor de votare, prezenta la vot la alegerile prezidentiale a fost de 53,52% la nivel national. Potrivit lui Marian Muhulet, presedinte al BEC, in mediul urban prezenta la prezidentiale la ora 21.00 era de 51,5%, iar in rural era de 56,3%.

Cea mai mare prezenta la vot, pana la ora 21,00, la alegerile prezidentiale, a fost inregistrata in judetul Ilfov, respectiv 64,12% din totalul alegatorilor inscrisi in liste, in timp ce cea mai mica prezenta la vot a fost consemnata in judetul Satu Mare - 41,65 %.

Potrivit datelor facute publice de purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, intr-un numar de 20 de judete prezenta la vot a fost superioara mediei calculate la nivel national.Procente mai mari de prezenta s-au inregistrat in judetele Teleorman -63,08 %, Mehedinti -61,53 %, Dambovita - 60,85 %, Giurgiu - 60,56%. Participare mai redusa la urne s-a inregistrat in judetele Satu Mare - 41,65%, Covasna -42,38%, Harghita - 44,18%, Maramures - 47,25%, Vaslui - 48,22 %.

1772 vizite
Distribuie pe