Locale Altele
Joi, 28 Septembrie 2023
Joi, 28 Sept 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Vin oşenii acasă
Sergiu Lenghel  - Vineri, 11 Decembrie 2009

Sărbătorile de iarnă îi vor prinde pe mulţi "stranieri" acasă, iar prin localităţile din zona Oaşului vom vedea din ce în ce mai multe autoturisme de lux cu numere de Italia, Franţa sau Anglia.

 

În capitala Ţării Oaşului deja se simte prezenţa oşenilor veniţi din străinătate pentru a petrece alături de familie Craciunul şi Anul Nou.

Primarul Negreştiului, Nicolae Bura, afirmă că numărul celor plecaţi la muncă pe meleaguri străine se aproprie de cifra 4.000.

"După numărul de autoturisme pe care le-am văzut, au început să vină acasă, dar va spori masiv în apropierea Crăciunului", a spus edilul-şef.

 

Secretarul Primăriei Turţ, Eugen Gheorghe Komos, estimează că numărul oşenilor ce vor veni acasă va fi mult mai redus ca în anii precedenţi, semn că unii nu mai câştigă la fel de bine ca-n vremurile bune.

 

"La noi este plecată 20% din populaţie în străinătate. Am vorbit şi eu cu mai mulţi prieteni şi mi-au spus că renunţă să mai vină de Sărbători pentru că ar cheltui foarte mult. Mult mai mult decât acolo. Mă refer la cei care sunt stabiliţi împreună cu familiile lor. Recesiunea nu i-a ocolit nici pe oşeni, mulţi preferând să lucreze în Anglia, Irlanda şi Belgia, dar mai sunt şi cei care au rămas în Italia, Spania sau Portugalia, însă nu mai e ce a fost mai demult. S-a văzut şi în luna august, la Zilele Comunei, unde nu au fost atât de mulţi turţeni veniţi de dincolo ca anul trecut" - precizează secretarul Primăriei Turţ.

 

La Gherţa Mică, primarul Ioan Ciuta spune că sunt aşteptaţi să sosească circa 200 de oşeni de prin Italia, Franţa şi Anglia. Asta înseamnă doar 35% din numărul total al celor care muncesc prin Europa.

 

În comuna Certeze, 20% din populaţie e plecată prin Spania, Italia, Franţa sau America, adică aproximativ 1.200 de persoane. "Cei mai mulţi lucrează în construcţii, finisări interioare, dar şi în agricultură, prin Italia. În mod sigur cei din America nu vor veni de Sărbători acasă, dar îi aşteptăm pe cei din Europa. Vor sta până după Bobotează şi vor pleca înapoi" - afirmă primarul comunei Certeze, Petru Ciocan.

 

Şi primarul din Vama, Vasile Corodan, crede că sărbătorile din acest an nu vor fi atât de aglomerate de "stranieri" ca anul trecut. "Avem peste o sută de fii ai comunei plecaţi în America şi vreo 700 prin Europa. Mulţi vor rămâne acolo din cauza recesiunii, alţii s-au şi întors cu gândul de a rămâne acasă" - declară primarul.

Tags: oseni  acasa  sarbatori  
3930 vizite
Distribuie pe