Locale Altele
Joi, 6 Mai 2021
Joi, 6 Mai 2021
Expoziţie despre Holocaust la Muzeul de Artă
Florin Răchitan  - Luni, 1 Februarie 2010

La Muzeul de Artă a avut loc luni vernisajul unei expoziţii inedite despre Holocaust, cu citate din celebrul jurnal al Annei Frank, ilustrate cu fotografii-document din timpul pogromului la care au fost supuşi evreii de către regimul nazist.

 

Preşedintele Comunităţii Evreilor din Satu Mare, Nicolae Decsei, a declarat că expoziţia itinerantă organizată de Muzeul Holocaustului din Budapesta a ajuns în oraşul nostru, pentru a ajuta generaţiile sătmărenilor născuţi după cel de-al II-lea Război Mondial să cunoască realitatea crudă a acelor vremuri tulburi şi să înveţe din istorie, pentru a nu o repeta.

 

În cadrul expoziţiei, Holocaustul este prezentat prin gândurile aşternute pe paginile jurnalului personal al unei fetiţe de 13 ani, Anne Frank, născută într-o familie de evrei din Germania cu puţin înainte de accederea la putere a naziştilor. Simţind pericolul, familia Annei Frank s-a refugiat din timp în Olanda, însă libertatea lor nu a durat prea mult, deoarece armata lui Hitler a ocupat în 1940 Ţările de Jos.

 

Ca ultimă soluţie disperată, întreaga familie Frank s-a ascuns într-o cămăruţă secretă de la etajul unei case din Amsterdam şi acolo şi-au trăit viaţa timp de doi ani, iar în această perioadă fiica cea mică, Anne, a ţinut un jurnal scris în stilul unui copil maturizat prea devreme.

 

În vara anului 1944, familia Frank a fost trădată de un vecin şi singurul care a supravieţuit în lagărele de concentrare naziste a fost tatăl Annei. Reîntors în Olanda după război, acesta a găsit jurnalul fiicei sale şi l-a publicat în 1947, volumul fiind tradus de atunci în toate limbile din lume, ca o mărturie tulburătoare a suferinţelor poporului evreu din timpul Holocaustului.

 

Expoziţia despre Holocaustul văzut prin ochii Annei Frank poate fi vizitată la Muzeul de Artă până la sfârşitul lunii februarie.

Tags: anne frank  expozitie  holocaust  
2407 vizite
Distribuie pe