Locale Altele
Miercuri, 17 August 2022
Mie, 17 Aug 2022
Ziua Jandarmeriei la Satu Mare
Sergiu Lenghel  - Vineri, 2 Aprilie 2010

Demonstraţii spectaculoase ale jandarmilor în Centrul Nou. Sute de sătmăreni, de la copii de grădiniţă până la pensionari, au asistat joi la un exerciţiu demonstrativ de autoapărare, dresaj de câini şi escaladări ale mascaţilor pe Palatul Administrativ.
 

 

Seria de acţiuni consfinţeşte aniversarea celor 160 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, respectiv a 20 de ani de la reînfiinţare. Inspectoratul Judeţean de Jandarmi a sărbătorit anticipat această zi importantă pentru cei peste 300 de angajaţi ai unităţii, organizând exerciţii demonstrative, iar pentru cei interesaţi a fost amenajat un cort unde tinerii dornici de a urma o carieră militară au primit pliante şi reviste cu toate informaţiile necesare.
 

 

Jandarmii sătmăreni au expus armamentul şi tehnica din dotare, iar vizitatorii au putut arunca o privire şi într-un laborator criminalistic mobil, adus special cu această ocazie în centrul oraşului.
 

 

De asemenea, după ce i-au văzut pe profesionişti în acţiune, sătmărenii mai îndrăzneţi au avut ocazia să simtă şi ei adrenalina la maxim, coborând pe o frânghie instalată între Palatul Administrativ şi un punct fix din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Într-o situaţie de criză, acest tip de instalaţie de coborâre poate salva vieţi omeneşti, fiind folosit în momentele în care se impune evacuarea urgentă a persoanelor.
 

 

Chiar dacă vremea de afară nu era tocmai potrivită pentru un asemenea eveniment, sute de sătmăreni au îndurat frigul ca să poată urmări suita de exerciţii demonstrative pregătite de cadrele detaşamentului mobil al inspectoratului.
 

 

În deschidere au fost prezentate o serie de exerciţii kata (combinaţii de lovituri executate într-o succesiune riguros stabilită), urmate de o demonstraţie de judo realizată de cei mai buni jandarmi sportivi, premiaţi la diferite concursuri la nivel judeţean şi naţional.
 

 

Activităţile au continuat cu o urmărire a infractorilor cu maşina de intervenţie, în cadrul căreia au fost trase câteva focuri de armă, după care s-a trecut la arestări. A urmat o scurtă demonstraţie de dresaj al câinilor de serviciu, Dop şi Ceva, care a cuprins exemplificarea unor comenzi specifice, trecerea de la o poziţie la alta sau deplasarea în patrulare.
 

 

Punctul culminant a fost rezervat celor din Grupa Specială de Intervenţie, care au coborât de la etajul al XIV-lea al clădirii Palatului Administrativ, lansând pe la mijlocul escaladării un banner ce anunţa împlinirea a 160 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române.


 

Manifestările vor continua vineri, la ora 12.00, la sediul unităţii, unde va avea loc o ceremonie militară în cadrul căreia vor fi premiaţi jandarmii care au participat la competiţii sportive şi vor fi recompensate cadrele care s-au evidenţiat în diferite activităţi.
 

2913 vizite
Distribuie pe