Locale Altele
Duminica, 9 Mai 2021
Dum, 9 Mai 2021
Ziua Oraşului Satu Mare 2010
Florin Răchitan  - Duminica, 30 Mai 2010

În sfârșit, în acest an sătmărenii au avut noroc la vreme frumoasă de Ziua Orașului, astfel că Centrul Nou s-a animat deja de dimineața, în timp ce în Centrul Vechi aproape că nu se simțea deloc că ar fi vreo sărbătoare.


 

Deschiderea oficială, cu fanfară și majorete, a avut loc la ora 11, cînd pe scena din Piața 25 Octombrie au urcat primarii orașelor înfrățite Satu Mare și Zutphen, Iuliu Ilyes, respectiv Arnold Gerritsen, oficialități locale și județene, dar și reprezentanți ai celorlalte orașe înfrățite, Wolfenbuttel, Beregovo și Rzeszow, invitata de onoare fiind ambasadorul Olandei la București, Tanya van Gool.
 

 

De-altfel, ediția din acest an a Zilei Orașului se desfășoară sub semnul aniversării a 40 de ani de la înfrățirea orașelor Zutphen și Satu Mare, astfel că delegația numeroasă de oaspeți olandezi care ne vizitează în aceste zile se bucură de atenție specială, nu numai din partea autorităților.


 


Ceremonia a început cu momentul solemn al arborării drapelelor României și Olandei și al intonării imnurilor celor două state, după care, în discursurile lor, primarii Iuliu Ilyes și Arnold Gerritsen au transmis reciproc salutări locuitorilor celor două orașe înfrățite, mulțumindu-le pentru consecvența și perseverența cu care au păstrat și au dezvoltat de-a lungul anilor aceste relații de parteneriat.


 

A urmat momentul așteptat de toți spectatorii prezenți, parada majoretelor, care nu au mai defilat prin Centru ca în alți ani, dar au prezentat o coregrafie drăguță, limitată la spațiul restrâns din fața scenei.
  

Spectacolul a fost foarte pe placul „fraților” olandezi, care, joviali ca întotdeauna, s-au apucat să danseze pe treptele din fața Palatului Administrativ în tradiționalele încălțăminte de lemn, spre hazul sătmărenilor.
 

 

Oficialitățile s-au plimbat apoi până la Centrul Multicultural Poesis, unde, la orele amiezii, primarii Iuliu Ilyes și Arnold Gerritsen au resemnat protocolul de înfrățire între cele două orașe, transmițând un mesaj generațiilor viitoare în vederea continuării acestui parteneriat.


 

La ceremonie a participat și fostul primar al municipiului Satu Mare, Vasile Gâta, cel care a semnat protocolul de înfrățire ce a constituit o premieră în acele vremuri, în Europa divizată de Cortina de Fier.


 

Cu această ocazie a fost difuzat un film documentar realizat de cineaști olandezi la Satu Mare și au fost lansate o carte și un DVD, editate de ziaristul olandez Eric Klop, în care, prin povestiri personale și imagini sugestive, este prezentată istoria de 40 de ani a relațiilor dintre Satu Mare și Zutphen.


 

Probabil cel mai frumos gest al zilei a fost cel pe care l-au făcut oficialitățile olandeze, atunci când i-au dăruit primarului Iuliu Ilyes un tablou – fotomontaj reprezentând panorama orașelor Satu Mare și Zutphen unite printr-un râu, care pentru noi este Someșul, iar pentru ei este Eisel.
 

 

După amiază a început programul și la scena folclorică din Grădina Romei, unde au susținut recitaluri cei mai cunoscuți interpreți și cele mai vestite ansambluri românești, ungurești și țigănești: Ansamblul Codrenesc al elevilor de la Liceul Economic, Mihai Papariga, Nepoții Iancului, Maria Tripoon și Cristi Enache, Cristi Codrea, Lucia Sabău, Trandafirul Negru, Codrișorul și Ghiță Blidar, Egri Csodaszarvas, Dana și Sergiu Matoșan, Petre Mureșan, Ansamblul Cununița, Angela Buciu și Sava Negrean-Brudașcu.
 

 

Pe aleile parcului se plimba și primarul Iuliu Ilyes, înconjurat de consilieri UDMR-iști şi oaspeţi olandezi, oferind astfel posibilitatea oamenilor simpli să-l ia la întrebări, însă pe un ton potrivit cu atmosfera plăcută din Grădina Romei. 


În acest timp, pe scena principală din Centrul Nou evoluau trupe sătmărene de muzică ușoară și folk, apoi concursul de Miss a fost urmat de un recital al trupei rock Moonyard din Zutphen, ai cărei membri au fost plăcut surprinși de primirea entuziastă pe care le-a făcut-o publicul sătmărean. 

Spațiul din fața scenei s-a umplut apoi de adolescente, deoarece au urmat cele mai în vogă vedete la ora actuală, Connect-R și Smiley, dar spectatorii au avut ce vedea și în pauza dintre recitalurile celor doi: o prezentare de modă cu Gaby`s Models Agency.


 

Înainte de concertul interpretei maghiare Keresztes Ildiko, pe scenă au făcut show dansatorii din trupele sătmărene Crazy Dancers, Stil și Destiny, apoi, în lipsa focurilor de artificii, a urmat un joc spectaculos de flăcări, prezentat de trupa Raja din Sibiu. 

Cireașa de pe tort a fost, bineînțeles, super-concertul trupei Proconsul, iar mulțimea din piață a implorat „Cerul”, împreună cu Bodo, să ne mai aducă ceva sau pe cineva în viața noastră. Cu palmele larg deschise, pentru a culege o stea.
  

Ne-au plăcut și ei. Therapy?
6056 vizite
Distribuie pe