Locale Altele
Vineri, 19 August 2022
Vin, 19 Aug 2022
Incident antisemitic în orașul înfrățit Rzeszow
Florin Răchitan  - Luni, 14 Iunie 2010

La recentul derby local dintre echipele de fotbal Resovia și Stal din orașul polonez Rzeszow, înfrățit cu Satu Mare, au ieșit la iveală sentimentele antisemite care mai dăinuie la unii dintre „frații” noștri.

 

În minutele din finalul meciului, suporterii echipei Resovia au arborat în tribune un banner de mari dimensiuni reprezentând o figură caricaturizată de evreu, cu o șapcă asemănătoare celei purtate de deținuții din lagărul de concentrare de la Auschwitz, pictată în culorile clubului advers, Stal, ceea ce se dorea a fi o aluzie la apartanența etnică a majorității suporterilor echipei rivale.

 

Inscripția în poloneză de deasupra bannerului este și mai explicită: „Smierc Garbatym Nosom” – în traducere aproximativă „Moarte jidanilor”!


 

Pe baza înregistrărilor video din timpul meciului, poliția a arestat doi suporteri ai echipei Resovia, iar clubul a fost amendat de Federația Poloneză de Fotbal cu o sumă usturătoare, fiind obligat, de asemenea, să joace următoarele cinci partide de acasă cu porțile închise.

 

Incidentul s-a întâmplat în perioada în care publicul sătmărean, ce a umplut aproape până la refuz Sinagoga Mare de pe strada Decebal, răsplătea cu ropote de aplauze concertul susținut de reprezentanții comunității evreiești din orașul înfrățit, Rzeszow Klezmer Band, cu ocazia Zilei Orașului Satu Mare.

1261 vizite
Distribuie pe