Locale Altele
Marti, 5 Decembrie 2023
Marti, 5 Dec 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
E oficial! Tânăra mămică nu a murit din cauza medicilor
Ioana Gavrău  - Miercuri, 25 August 2010

Polițiștii sătmăreni au făcut public rezultatul necropsiei în cazul tinerei Andreea Blaga, mama de 23 de ani care a murit în urma operației de cezariană. Conform concluziilor provizorii,  Andreea a murit din cauza unei insuficiențe acute pluriorganice.  

 

„Un poliţist din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale – Compartimentul infracţiuni contra persoanei a participat  marți la necropsie. Din concluziile provizorii rezultate în urma efectuării necropsiei, s-a stabilit faptul că decesul a survenit pe fondul unei insuficienţe acute pluriorganice, operaţiei cezariene de necesitate şi preeclampsiei“, a declarat Ana Mălăescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Satu Mare. 


În cursul necropsiei nu s-au constat deficienţe privind oportunitatea sau corectitudinea cezarienei, care a fost o intervenţie chirurgicală de necesitate.

 

Cauza se află în lucru la Serviciul Investigaţii Criminale Satu Mare, urmând ca, după primirea rezultatelor expertizei medico-legale, să se propună soluţia legală ce se impune.

 

Anchetă finalizată și la Spital

 

Comisia internă de evaluare a conduitei terapeutice din cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, constituită pentru a verifica modalitatea în care a decurs operația Andreei Blaga, de 23 de ani, tânăra care a murit la scurt timp după cezariană, și-a finalizat ancheta.
 
„Conduita terapeutică în acest caz a respectat în întregime protocoalele existente, iar diagnosticul de deces a fost confirmat de examenul necropsic efectuat de Serviciul de Medicină Legală din Satu Mare“, a declarat Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Satu Mare.


MARTI, 24 august. Familia și soțul tinerei decedate în urma operației de cezariană nu vrea să acuze medicul ginecolog de vreo culpă medicală. Chiar dacă au depus o sesizare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, respectiv Poliția Satu Mare, familia susține că vrea să afle doar ceea ce s-a întâmplat.

Marți după-amiaza, o echipă de medici și criminaliști au efectuat necropsia cadavrului. Deocamdată nu se pune problema de vreo culpă medicală, însă rezultatele finale se vor face publice abia mâine.

„S-a terminat necropsia și pot să vă spun că s-a confirmat sindromul HEEPL, una dintre cele mai severe complicații a preenclapsiei“
, a spus Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Satu Mare.

Acesta a mai spus că tânăra nu a murit din cauza emboliei pulmonare, acest lucru nu s-a confirmat în urma necropsiei.

Soțul tinerei, Claudiu Blaga, a declarat că nu vrea să acuze medicii. „Doctorul Farcaș, cel care a operat-o pe soția mea, este cel mai bun medic din lume pentru că a reușit să salveze copilașul“, a spus cu ochii în lacrimi tânărul care și-a pierdut soția.

Copilașul va primi numele de Maria, aceasta fiind și dorința mamei.

O fire veselă și zâmbitoare

Prietenii își aduc aminte de Andreea ca fiind o tânără plină de viață, iubea mult copiii și era extrem de fericită în căsnicie. Își doreau din suflet un copilaș, însă complicația pe care a suferit-o în urma operației a fost mult prea mare.

Conducerea Spitalului Județean Satu Mare, respectiv DSP-ul au deschis o anchetă. Managerul Spitalului, Adrian Ciobanu, ține departe presa și nu vrea să declarare niciun cuvânt despre ceea ce s-a întâmplat.

UPDATE ora 10.00 O echipă a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare a deschis o anchetă internă în cazul tinerei care a decedat la scurt timp după cezariană. Direcția de Sănătate Publică Satu Mare analizează dosarul femeii, iar în urma autopsiei care se va efectua în cursul zilei de marți, se vor lua măsurile ce se impun.

„Acum suntem în faza de studiere a dosarului. Încă nu mă pot pronunța, dar pot să spun că nu s-a anunțat deocamdată Colegiul Medicilor“, a spus Carmen Guleș, directorul DSP Satu Mare.

Și Consiliul Județean Satu Mare a deschis o anchetă în acest caz. „Noi putem urmări doar modalitatea în care se anunță mai departe instituțiile abilitate de a face cercetări. Pe partea medicală nu ne putem pronunța“, a spus Ciprian Fabian, purtătorul de cuvând al Consiliului Județean Satu Mare.

În cursul zilei de marți se va efectua și autopsia. „La această procedură participă și poliția și persoane din cadrul Tribunalului Satu Mare. Dacă situația o va impune, vom trimite și un procuror“, a spus prim-procurorul Parchetului de pe Lângă Judecătoria Satu Mare, Ana Rusu.
 


Reamintim că o tânără de numai 23 de ani a murit luni dimineață, la scurt timp după ce i s-a făcut operația de cezariană. Femeia a fost adusă duminică după-amiaza la spital, cu hipertensiune arterială, iar după ce medicii au reușit să salveze bebelușul, tânăra a intrat în stop cardio-respirator, nemaiputând fi readusă la viață.

Andreea Blaga, de 23 de ani, din Satu Mare a fost adusă duminică, în jurul orei 13.00, la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, cu hipertensiune arterială. „Tensiunea era în jur de 200. A fost preluată imediat de medicul de gardă“, a spus Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Satu Mare.


Medicul de gardă, Bogdan Farcaș, a fost și ginecologul care a supravegheat-o pe mămică timp de 33 de săptămâni. În această perioadă, tânără nu a dat semne că ar suferi de ceva. „Avea o sarcină de 33 de săptămâni, iar în afară de stare de greață, tânără nu prezenta alte simptome“, a mai spus Demian.

Operată de urgență

La scurt timp după ce a fost internată, medicii au considerat că mămica trebuie salvată. „I s-a făcut operația de cezariană, pentru a o salva pe tânără. Aceasta a născut o fetiță sănătoasă, de 1,9 kg, a cărei stare de sănătate este bună“, a mai spus Constantin Demian.

După câteva ore, femeia a intrat în stop cardio-respirator, fiind internată de urgență la Reanimare. „Femeia a fost resuscitată, însă nu a mai putut fi salvată. Ea a decedat în această dimineață, la ora 9.35“, a mai spus Constantin Demian.

Familia nu depune plângere

Conducerea Spitalului Județean Satu Mare deschide o anchetă internă în acest caz. „Din primele constatări, femeia a făcut embolie-pulmonară, însă autopsia de mâine va arăta rezultatul cel mai exact“, mai spune Demian.

Familia nu vrea să depună deocamdată nicio plângere, iar Poliția Satu Mare nu a fost sesizată. „Nu știm nimic despre acest caz, ne vom autosesiza“, a declarat Ana Mălăescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Satu Mare.

Și Direcția de Sănătate Publică Satu Mare ar trebui să deschidă o anchetă. La ora 15.40, niciun reprezentant din conducerea instituției nu a fost de găsit. „Nu mai este nimeni la ora aceasta în instituție“, a răspuns cu seninătate portarul de serviciu.

Telefoanele directorului, dar și al purtătorului de cuvând din cadrul DSP au fost închise.

Educatoare în Batarci

Andreea Blaga s-a căsătorit recent, fiind și primul copil al familiei. Aceasta a fost educatoare la  grădinița din Batarci o bună perioadă. „În urmă cu câțiva ani, familia a mai trecut printr-o nenorocire, când a pierdut un băiat, iar acum trebuie să-și îngroape și fiica tânără“, a declarat Ioan Grigoraș, primarul din Batarci
25100 vizite
Distribuie pe