Locale Altele
Sambata, 8 Mai 2021
Sam, 8 Mai 2021
Jandarmeria Satu Mare, la 20 de ani
Ioana Gavrău  - Miercuri, 1 Septembrie 2010
Momente oficiale, slujbă religioasă, paradă militară, exerciții demonstrative și lansare de carte și revistă! De aceste momente au avut parte jandarmii sătmăreni, dar și publicul sătmărean prezent miercuri, pe platoul din fața Palatului Administrativ, eveniment organizat cu prilejul aniversării a 20 de ani de la reînființarea Jandarmeriei Sătmărene.


Reînfiinţarea trupelor de jandarmi în 1990 a reprezentat, în fapt, o revenire la valoroasa tradiţie a existenţei pe teritoriul ţării a Jandarmeriei Romane, pusă în slujba cetăţeanului, a intereselor şi drepturilor lui legitime. Primele structuri de jandarmerie pe meleaguri sătmărene au fost înfiinţate în anul 1919.


Gheorghe Avram, comandantul Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare, a fost primul care a luat cuvântul, dând mai apoi citire mesajului transmis de șeful Inspectoratului General al Jandarmeriei.

Nici slujba religioasă nu a lipsit din programul jandarmilor. Preotul militar, Cristian Silaghi, a oficiat o scurtă slujbă relioasă, la care au participat invitații de onoare, dar și cei prezenți pe platou.
După parada militară a jandarmilor, a urmat lansarea cărții „Istoricul Jandarmeriei Sătmărene“, dar și a revistei „Jandarmeria Sătmăreană“. „Pentru realizarea lor au contribuit toate cadrele din unitate“, a declarat Camelia Lucuț, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Sătmărene.


Unul dintre cele mai atractive puncte din program l-a constituit exercițiul demonstrativ al trupelor de intervenție din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare.


Aceștia au fost nevoiți să domolească un grup de huligani, care intenționau să jefuiască magazinele din Centrul Nou al orașului. Bineînțeles, totul a fost doar o demostrație, însă fumigenele lansate și armele jandarmilor au fost cât se poate de reale.Plachete pentru merite deosebite

Toată mulțimea s-a mutat la restaurtantul Romantic, unde invitații au avut parte de o masă festivă, cu bucate care mai de care mai delicioase, atmosfera fiind întreținută de actorul Vasile Blaga.


Tot acolo, s-au înmânat plachete, atât invitațiilor, cât și jandarmilor care au obținut rezultate deosebite în cadrul instituției:

General locotenent dr. Olimpiodor Antonescu – Inspectorul General al Jandarmeriei Române
Generalul de brigadă dr. Nicolae Rugină – Prim adjunct al Inspectorului General
General maior dr. Neculai Bontic – adjunct al Inspectorului General
Gheorghe Avram – comandatul Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare
Radu Giurcă - prefectul județului Satu Mare
Iuliu Ilyes – primarul municipiului Satu Mare
Csehi Arpad – președintele Consiliului Județean Satu Mare


Printre cei care au primit plachete se numără generali și colonei în rezervă.

Jandarmii au pregătit și un moment artistic, susținut de dansatorii de la Royal Dance Club. Trei perechi de copii au făcut spectacol, publicul savurând din plin mișcările artistice ale dansatorilor.

Petrecerea s-a încheiat cu recitalul artistului Petrică Mureșan, însoțit de orchestra lui.

6383 vizite
Distribuie pe