Locale Altele
Miercuri, 17 August 2022
Mie, 17 Aug 2022
Mireasă cu un kilometru de mărgele
Ioana Gavrău  - Vineri, 10 Septembrie 2010

A început nunta anului în Racșa. Mireasa a purtat vineri un kilometru de mărgele la gât, iar tata socru a sacrificat 50 de porci, 10 tăurași și a pregătit peste 5.000 de litri de băutură. Președintele Senatului, Mircea Geoană, va conduce sâmbătă mireasa la altar, el fiind unul dintre cei 12 nași.

Cei doi miri vor să aibă o nuntă ca-n basme. Fiica fostului primar al localității Orașu Nou, candidat duminică la funcția de primar în comuna nou formată Racșa, se căsătorește cu băiatul preotului din aceeași localitate.

Maria Betea 21 ani va petrece timp de trei zile probabil cele mai frumoase clipe din viaţa ei, alături de Gabriel Măgurean 21 ani . Pentru că în zona Oașului tradiția spune că nunta trebuie să țină trei zile și trei nopți, mireasa a fost pregătită încă de vineri dimineața, când i-au dat lacrimile.

„Mărgelele cântăresc aproximativ 10 kilograme, iar dacă ar fi să le pui în linie dreaptă, ar fi un kilometru“, a spus Maria Betea, fericita mireasă.
 

A fost nevoie de o jumătate de zi pentru pregătirea miresei. Femeile din sat s-au ocupat special de îmbrăcatul și aranjatul ei. Chiar dacă hainele cântăreau peste 20 de kilograme, mireasa a fost sigură că va rezista. „Le voi purta până mâine dimineață“, a spus Maria Betea.
 

Cerutul miresei

În timp ce mireasa era aranjată, ceterașii cântau de zor în casa socrului mic şi toţi oaspeţii au luat-o la „danţ” pe tânăra mireasă. Mirele a venit după mireasă însoțit de un alai, iar pentru a intra în curte a fost nevoie de aprobarea socrului. „Există o tradiție, aici la noi în Oaș. Mirele vine cu un steag, trebuie să ceară mireasa, iar apoi să o ia la dans“, a spus Toma Betea.
 

Nuntă de 50.000 de euro

Pentru prepararea bucatelor, 20 de bucătărese muncesc încă de joi, iar 80 de ospătari din tot județul vor servi invitații la nunta de sâmbătă. Mirii vor avea 12 perechi de nași, printre aceștia numărându-se preşedintele Senatului, Mircea Geoană, europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu, deputatul PSD Gheorghe Ciocan, dar și mulți alți invitați din București.

Cei doi miri spun că vor petrece luna de miere în Antalia, Turcia. Petrecerea continuă și sâmbătă, cu participarea celor 2.000 de invitați! Ei vor petrece în cea mai mare sală de nunți din România, având locuri rezervate la subsol, parter şi etaj.

 

8696 vizite
Distribuie pe