Locale Altele
Vineri, 1 Decembrie 2023
Vin, 1 Dec 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
„Mitingul sărăciei“ - anemic la Satu Mare
Ioana Gavrău  - Luni, 20 Septembrie 2010
Doar câteva sute de sătmăreni au participat luni la „Mitingul sărăciei“, protest la care au fost așteptați aproape 1500 de oameni. Scandările la adresa Guvernului au fost destul de anemice, iar sindicaliștii au tras concluzia că sătmărenii se mulțumesc cu situația creată.


Protestul a început la ora 15.30, când în Piața 25 Octombrie au început să se adune bugetarii, dar și muncitori din sectorul privat. Sindicaliștii și-au pregătit discursuri dure la adresa Guvernului aflat la putere. Abia în jurul orei 16.00, protestatarii au început să se adune, numărul lor fiind de aproximativ 500.


Primul care a luat cuvântul a fost secretarul Cartel Alfa, Vasile Dârle, care a fost vizibil deranjat de numărul mic de protestatari. „As vrea să aduc aminte celor care au fost prezenți aici în data de 3 iulie, când a plouat și a fost mai frig decât azi, că au făcut o promisiune și se pare că între timp s-au rezolvat problemele lor. Nu li s-au diminuat salariile, n-a crescut TVA-ul, prețurile. Se pare că ei se simt bine așa cum sunt!“, a spus Vasile Dârle.


Și președintele Cartel Alfa, Sorin Faur, a rămas dezamăgit de numărul mic de protestatari. „Cei care nu ies în stradă să-și spună nemulțumirea înseamnă că acceptă tacit măsurile Guvernului. Prin acest miting am creat forumul legal unde fiecare dintre dumneavoastră își poate exprima nemulțumirea, spunându-le și celorlalți situația gravă în care ne-a adus acest guvern“, a spus Sorin Faur.
După fiecare discurs, protestatarii au scandat „Jos Guvernul! Jos Băsescu!“.

Principalele nemulțumiri ale acestora se referă la diminuarea salariului, creșterea TVA-ului, creșterea prețurilor, intenția Guvernului de a modifica Codul Muncii, de a-i transforma în zilieri pe toți angajații, impozitarea pensiilor și desființarea contractelor colective de muncă.

„Luptăm pentru o sănătate mai bună, pentru o educație mai bună, pentru un salariu mai bun. Copii noștri sunt nevoiți să plece din țară pentru că nu mai au un loc de muncă. Toate aceste nemulțumiri dorim să le transmitem mai departe, prin acest miting“, a spus Molnar Ludovic, reprezentantul Polițiștilor Comunitari.Și președintele FEN Satu Mare, Ioan Drăgan, s-a alăturat mitingului. „Cu toate economiile care s-au făcut la acest buget al sărăciei, salariile au scăzut în continuare. Am ajuns să avem colegi care câștigă 400 lei pe lună. Am ajuns să fim bătaia de joc a guvernanților“, a spus Drăgan.

Niciun reprezentant al Guvernului nu a avut curajul să iasă în fața Palatului Administrativ și să discute cu protestatarii. Aceștia s-au baricadat în instituției, fiind păziți de jandarmi.


1294 vizite
Distribuie pe