Locale Altele
Marti, 25 Ianuarie 2022
Marti, 25 Ian 2022
Sătmărenii, campioni balcanici la anduranță
Ioana Gavrău  - Sambata, 25 Septembrie 2010
Satu Mare a înregistrat încă un succes pe plan internațional. Doi sătmăreni au reprezentat România la Campionatul Balcanic de Anduranță Călare, desfășurat în 19 septembrie în Cappadocia – Turcia. Cele cinci țări participante au fost dominate de sportivii români, care au reușit să se întoarcă acasă cu medalia de aur.


Fără vreun sprijin din partea autorităților locale, dar și a Federației Ecvestre Române, doi sătmăreni, Zsolt Dumitran și Attila Heidel, au parcurs peste 3000 de kilometri pentru a ajunge în Turcia, unde s-a desfășurat Campionatul Balcanic de Anduranță Călare.


Am pornit cu camioanele după noi, iar pe cheltuială proprie am ajuns în Turcia, la competiție“, a spus Attila Heidel, călăreț al clubului Horses Sylvana din Satu Mare.

 
România a avut pentru prima dată repezentanți la un astfel de campionat. „Până acum, niciun club din România nu și-a trimis sportivii și asta pentru că nu s-au calificat. Satu Mare a reușit această performanță și suntem foarte mândri“, a spus Zsolt Dumitran.
 


Proba de anduranță a constat în parcurgerea a 105 kilometri călare, iar participantul care ajungea primul la punctul de sosire era declarat învingător.

Traseul era foarte greu. De la punctul de pornire și până la cel de sosire exista o diferență de nivel de 160 metri“, a spus Zsolt Dumitran.

Victorie sătmăreană

Cei doi sătmăreni au fost primii sosiți la punctul de finish. Bătălia finală s-a dat între cei doi. Chiar dacă Attila Heidel a ajuns primul, victoria i-a aparținut lui Zsolt Dumitran.

„Pentru a câștiga nu trebuia să parcurgi doar cei 105 kilometri și să ajungi primul la start. Condițiile erau mult mai severe. Înainte de a porni pe traseu, calul intra la vizita medicală, apoi parcurge prima porțiune de traseu, 35 km. După această distanță, călărețul trebuia să-și stabilizeze calul în maximum 20 de minute, după care intra din nou la vizita medicală. Când am ajuns la punctul de sosire, arbitrii au constatat că am o problemă cu calul: schiopăta! Din această cauză am fost descalificat, iar locul I i-a revenit lui Zolt Dumitran“, a spus Attila Heidel.
Din cei 18 cai înscriși în concurs, doar șase au trecut de arbitrii.

Zsolt – câștigător

În urma descalificării lui Attila Heidel, pe primul loc a fost desemnat Zsolt Dumitran. Acesta s-a bucurat de premiu. „Am participat împreună cu calul meu Heja, iar rezultatul obținut este unul foarte important pentru România“, a spus Zsolt Dumitran.
 Acesta este unul dintre antrenorii acreditați din Satu Mare care predă cursuri de călărie. Pentru că baza sportivă de la Noroieni, unde se desfășurau antrenamentele, este într-o stare destul de proastă, în momentul de față s-au întrerupt antrenamentele.

„De trei ani de zile ne desfășurăm activitatea în fosta Fazanerie de la Noroieni. Din păcate, până în momentul de față nu am reușit să o luăm pe drumul cel bun și numai din cauza birocrației“, a spus Attila Antal, președinte Asociației Crescătorilor și Deținătorilor de Cai din Satu Mare.

2950 vizite
Distribuie pe