Locale Altele
Sambata, 31 Iulie 2021
Sam, 31 Iul 2021
Lumânări în memoria bebelușilor
Ioana Gavrău  - Vineri, 15 Octombrie 2010
Ziua internațională a comemorării bebelușilor și copiilor a fost marcată vineri, pentru prima dată în România, când în 11 orașe din țară au fost aprinse lumânări în memoria acestora, pentru a forma, împreună cu alte state, un val de lumină care va face înconjurul lumii. Nu mai puțin de 300 de lumânări au ars şi la Satu Mare timp de o oră.
 


Familiile care au trecut printr-o experiență tragică comparabilă cu cea de la Maternitatea Giulești, unde bebelușii s-au ridicat mult prea repede în ceruri, au aprins vineri seara, în curtea Muzeului de Artă, sute de lumânări.

Momentul a fost emoționant, au curs șiruri de lacrimi, iar fiecare mamă și-a spus propria poveste. Trei preoți au oficiat o slujbă în memoria bebelușilor.
 


Chiar dacă nu vor trece niciodată peste această durere, familiile au făcut deja un prim pas. Și-au împărtășit durerea în fața altor persoane, prin intermediul organizației E.M.M.A., care luptă să sprijine mamele.

Îngeraș după trei zile

Și-a ținut doar trei zile bebelușul în mână, apoi acesta a plecat în ceruri. Adriana Hagău a născut un bebeluș sănătos sau cel puțin așa știa ea. În câteva zile a plecat de lângă ea, iar nenorocirea a lăsat un gol mare în familie. Acum poate doar să dea sfaturi altor părinți care se află în situația ei.
 

Sunt mamă de îngeraș, a unui copil care a plecat „acasă“. S-a întâmplat în septembrie 2006 când am născut un băiețel. Eram cea mai fericită familie. În trei zile copilul nostru a plecat. Inițial s-a născut sănătos, apoi am aflat că nu este așa. Orele s-au transformat în ani. Toată lumea a depus eforturi să-l salveze, dar nu am reuşit. Este o suferință care ne-a marcat profund familia“, a spus Adriana Hagău.
Nu a fost singura mamă care și-a plâns copilașul plecat mult prea devreme în ceruri. Trei sute de lumânări s-au aprins vineri seara în curtea Liceului de Artă Satu Mare.
 
Și la Satu Mare, organizația E.M.M..A a vrut să aline suferința familiilor care au trecut printr-o asemenea experiență tragică. Reprezentantul organizației, Paula Por, a fost prima care a avut curajul să-și spună povestea cutremurătoare.

Născută la 28 de săptămâni, cu doar 900 de grame, fetița noastră ne-a demonstrat timp de 12 zile că este o luptătoare. Am crezut până în ultima clipă, așa cum orice părinte speră, că totul va fi bine. Credeam că va fi încă un copil salvat de medici, de Dumnezeu. La 12 zile, 12 ore și 55 de minute a plecat la cer. Și atunci am crezut că se va întâmpla o minune și că ea va reveni la noi. Aș face orice ca să fie din nou printre noi“, a spus Paula Por.
 


Lumânările aprinse în formă de îngeraș, dar și în forma însemnelor organizației E.M..M.A. au fost lăsate timp de o oră să ardă.

Cine e E.M.M.A.?

Bianca Brad, fostă prezentatoare îndrăgită la Televiziunea Română în anii ’90, este una dintre mămicile din România care și-a pierdut în 2007 fetița pe nume EMMA. După decesul fetiței, Bianca Brad s-a lovit de birocrația din România și atunci, în acele momente cumplite, a jurat că va lupta pentru a schimba lucrurile.

Vezi AICI care este istoria E.M.M.A.

Mișcarea de sprijinire a celor care trec prin pierderea unei sarcini sau a unui copil a început în Statele Unite ale Americii în 1988, când preoedintele Ronald Reagan a declarat oficial luna octombrie ca fiind luna comemorării bebelușilor și a copiilor decedați. În 2002, la inițiativa unui grup de părinți, ziua de 15 octombrie a fost declarată în toate statele americane „Zi oficială pentru comemorarea bebelușilor și copiilor". Mișcarea s-a extins an de an, ajungând să acopere toate continentele.6034 vizite
Distribuie pe