Locale Altele
Vineri, 25 Iunie 2021
Vin, 25 Iun 2021
Cozi interminabile pentru ajutoarele de încălzire
Ioana Gavrău  - Joi, 4 Noiembrie 2010
Sute de sătmăreni s-au înghesuit joi dimineața la sediul Serviciului Public de Asistență Socială Satu Mare pentru a-și depune dosarele în vederea obținerii ajutorului pentru încălzirea locuinței. S-au format cozi interminabile, joi fiind și ultima zi de depunere a cererilor.


Nu mai puțin de 500 de oameni s-au aliniat joi dimineața în curtea Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Satu Mare, iar rândul creștea de la o oră la alta. Unii s-au trezit cu noaptea în cap pentru a ajunge cât mai repede la ghișeu.

„Stau de dimineață bună aici și încă nu am reușit să intru. Sper că până la ora închiderii voi putea depune dosarul“, a spus un sătmărean.

Majoritatea au încercat să-și păstreze calmul, însă viteza cu care se preluau cererile i-a nemulțumit. „Nu știu de ce se mișcă lucrurile așa de încet. Oricum știam că mai am timp până mâine, dar întâmplător am aflat că azi e ultima zi“, a spus o sătmăreancă.

Mii de dosare

Adrian Bălaj, purtătorul de cuvânt al Serviciului Public de Asistență Socială Satu Mare, a declarat că până în momentul de față nu mai puțin de 3500 de oameni și-au depus dosarele. „Cifra va crește cu încă 1000 până la ora închiderii. Dimineață au fost peste 500 de persoane și cu siguranță vor mai veni“, a declarat Adrian Bălaj.


Comparativ cu anul trecut, numărul celor care beneficiază de ajutoare pentru încălzire s-a înjumătățit. „Dacă în 2009 am avut 8000 de cereri, acum nu vom avea mai mult de 4500, iar asta din cauza modificării legii“, a mai spus Adrian Bălaj.

Cine beneficiază de ajutoare?

Beneficiază de acest ajutor familiile şi persoanele singure, cu domiciliul pe raza municipiului Satu Mare, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici de 615 lei.

Formularul de cerere a fost modificat, cuprinzînd o anexă în care cetățenii vor trebui să declare dacă au în propietate unul din bunurile menţionate (terenuri, spaţii locative, autovehicule, utilaje şi animale), iar dacă familia sau persoana singură are în proprietate cel puţin unul din aceste bunuri nu beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinţei.

Se mai pot depune cereri

Chiar dacă 4 noiembrie este ultima zi de depune a dosarelor, începând cu 1 decembrie și până în 10 sătmărenii vor putea să-și înregistreze cererile pentru acordarea subvenției pe perioada decembrie – martie 2010. „Practic, nu vor beneficia de ajutorul pe luna noiembrie. La fel se va întâmpla și în cazul persoanelor care își depun dosarele în ianuarie. Vor primi ajutoare doar începând cu data depunerii“, a mai spus Adrian Bălaj.


În baza modificărilor legii, vor fi verificate în teren prin efectuarea de anchete sociale un procent de peste 3 % din numărul total de cereri preluate, iar în cazul constatării faptului că datele înscrise în cererea şi declaraţia pe propria răspundere nu corespund realităţii, vor fi sesizate autorităţile abilitate, trecându-se totodată la recuperarea prejudiciului.

Verificările în teren vor fi efectuate pe toată perioada sezonului rece, 01 noiembrie 2010 – 31 martie 2011, prin sondaj sau la sesizarea unor cetăţeni ai municipiului.
1168 vizite
Distribuie pe