Locale Altele
Duminica, 13 Iunie 2021
Dum, 13 Iun 2021
Procesiune cu lampioane a copiilor, de Ziua Sfântului Martin
Florin Răchitan  - Joi, 11 Noiembrie 2010

Nu mai puţin de 500 de copii au participat joi seara la tradiţionala procesiune de Sfântul Martin, purtând lampioane şi intonând cântece închinate sfântului care, alături de Sf. Nicolae, este considerat protectorul copiilor şi al nevoiaşilor.
 


Copiii au venit de la două grădiniţe din Satu Mare, de la Liceul German „Johann Ettinger”, dar şi de la şcolile generale din Beltiug şi Socond. Ei continuă astfel o tradiţie catolică instituită pe Valea Rinului şi adusă pe meleagurile sătmărene de coloniştii şvabi în urmă cu trei secole.


 

Sfântul Martin s-a născut în anul 316 într-o familie de militari din provincia romană Panonia. În tinereţe a fost el însuşi ofiţer, dar o întâmplare i-a schimbat viaţa. Se spune că într-o zi friguroasă de iarnă i s-a făcut milă de un cerşetor la porţile cetăţii Amiens, şi-a sfâşiat în două mantaua de ofiţer şi a dăruit jumătate din ea nevoiaşului care altfel risca să moară îngheţat.


 

În noaptea următoare i-a apărut în vis Iisus Cristos, care i-a dezvăluit că El însuşi a fost cerşetorul pe care l-a ajutat. Ca urmare a acestei viziuni, Martin s-a creştinat şi s-a călugărit, trăind o viaţă modestă şi remarcându-se prin generozitate, mai ales faţă de copii, chiar şi după alegerea lui ca episcop de Tours.


 

În cinstea lui, copiii din regiunile cu influenţe culturale germane defilează la orele serii cu lampioane şi cântece dedicate Sfântului Martin, în ziua în care se comemorează în fiecare an trecerea în nefiinţă a sfântului.
 

 

Ca de fiecare dată în ultimii ani, în fruntea procesiunii s-a aflat o „prinţesă” călare pe cal alb, în amintirea tânărului ofiţer de cavalerie care a salvat un om de la moarte, cu un gest simplu de generozitate, la porţile cetăţii Amiens.
 

 

Copiii sătmăreni, însoţiţi de părinţii lor şi de o fanfară şvăbească, au savurat fiecare clipă a defilării lor în jurul Parcului Libertăţii, în aplauzele celor care erau în trecere pe Corso la ora respectivă.

3284 vizite
Distribuie pe