Locale Altele
Joi, 24 Iunie 2021
Joi, 24 Iun 2021
Muncitori sătmăreni – sclavi în străinătate
emm.ro  - Joi, 2 Iunie 2011
Cinci persoane sunt suspectate că au racolat, prin intermediul mai multor firme de plasare a forței de muncă, zeci de cetățeni români, pe care i-au trimis la muncă în Cehia, Spania și Italia, unde au fost exploatați prin muncă de angajatorii străini. Printre victime se numără mai mulți sătmăreni care au ajuns să lucreze precum sclavii în țările din Occident.

Joi, 2 iunie, ofițerii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurori DIICOT -Structura Centrală, au destructurat o rețea de criminalitate organizată cu preocupări pe linia traficului de persoane, în scopul exploatării prin muncă pe relația Cehia, Spania, Italia.

Gruparea era formata din cinci membri, suspectați că, începand cu anul 2009, au racolat cetățeni români de pe întreg teritoriul țării, prin intermediul mai multor firme de plasare a forței de munca, coordonate de catre S.N.. Acesta era sprijinit în activitatea infracțională de suspectele E.M., care acționa pe zona Bucuresti și judetele limitrofe, V.S., care acționa pe raza municipiilor Brașov, Timisoara și Iasi, C.P. si K.K., ce acționau pe raza județelor Sălaj, Satu Mare și Maramureș.

Din investigațiile efectuate a reieșit că acesția au racolat, în perioada 2009-2011, un număr foarte mare de persoane ce au fost trimise la munca în Cehia, Spania, Italia, unde au fost exploatate prin muncă de angajatorii străini. Între racolatorii din Romania și angajatorii sau intermediarii străini existau înțelegeri prealabile pentru furnizarea cât mai multor cetateni romani ca forța de muncă pe relația externă.

Cetățenilor romani li se prezentau oferte de muncă avantajoase, condiții de cazare foarte bune (gratuite) și salarii atractive, cuprinse între 800-1200 euro/lună, însă, în străinătate, niciuna dintre aceste condiții nu era respectată, în sensul că erau cazați în condiții mizere în spații insalubre, adesea cu igrasie și insecte în camere, fără paturi, apă curentă și căldură, pentru care erau obligați să plătească diferite sume de bani, iar după prestarea activităților lucrative acestora li se refuza plata salariilor promise sau erau remunerați cu sume infime.


Se proceda astfel pentru a-i determina pe cetățenii români să renunte la locul de munca și pentru a fi inlocuiți cu alte serii de muncitori care plateau comisioane în Romania (intre 800 – 1200 RON), existand profituri atât pentru racolatorii romani, cât și pentru angajatorii străini.

Până îin prezent, au fost audiate peste 50 de victime ale grupării, însa sunt identificate mult mai multe persoane ce urmeaza a fi audiate.

Cei în cauză au fost conduți pentru audieri la sediul DIICOT – Structura Centrală, urmând a se dispune măsurile procedurale față de aceștia. Ei sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane în vederea exploatării prin muncă și inițierea, sprijinirea, aderarea la un grup de criminalitate organizată.
1596 vizite
Distribuie pe