Locale Altele
Duminica, 29 Ianuarie 2023
Dum, 29 Ian 2023
Se rejudecă dosarul Tânțaș
Ioana Gavrău  - Luni, 19 Septembrie 2011

După trei ani de la producerea accidentului rutier, când Darius Tânțaș l-a accidentat mortal pe Grigore Borhidean, dosarul a fost retrimis la Judecătoria Satu Mare pentru rejudecare. Instanța de fond l-a condamnat pe tânăr la trei ani de închisoare cu suspendare, însă familia persoanei ucise în accident a atacat sentința. Urmează termene multe, audieri de martorilor și multe surprize, așa cum ne-a obișnuit de fiecare dată justiția din România.

Darius Țânțaș, fiul omului de afaceri negreștean Vasile Țânțaș, înculpat în dosarul 13123/296/2010* disjuns din dosarul 11375/296/2010, a avut luni primul termen. Curtea de Apel Oradea a retrimis dosarul tânărului înapoi spre rejudecare la Judecătoria Satu Mare. În pararel, la Tribunalul Satu Mare se mai află pe rol încă un dosar,tot pentru ucidere din culpă, primul termen fiind fixat pentru data de 22 septembrie.

Darius Tânțaș a provocat în data de 7 decembrie 2008 un grav accident de circulație, soldat cu moartea tânărului Grigore Borhidean . Cu o alcoolemie de 1,1 la mie, cu permisul suspendat, după ce a colindat mai multe localuri din Satu Mare, Darius Tânțaș s-a urcat în mașină cu gândul de a ajunge acasă.

La vremea respectivă, fiul milionarului conducea un Mecercedes CLS 63. Acesta a intrat în depăsirea unui autoturism care circula regulamentar, iar în fața lui se afla alt Mercedes E 200, condus de victimă. Pentru că avea o viteză de peste 160 km/h, Darius, după ce a depășit prima mașină, nu a mai putut evita contactul cu autoturismul victimei, izbindu-l din plin în spate.  Șoferul a murit pe loc, medicii concluzionând că inima lui a explodat din cauza compresiei exercitate de forța mare a impactului. Pasagera din dreapta, a suferit răni ușoare.

La două ore după accident, lui Darius i s-a luat o singură probă de sânge și nu două, așa cum prevede legea. A fost prima greșeală a organelor de cercetare care i-a permis apărătorului legal al familiei lui Țânțaș să obțină încadrarea juridică a faptei, ucidere din culpă, fără circumstanțe agravante.

În data de 28 octombrie 2010, după ce pe numele lui Darius Tânțaș a fost emis un mandat de arestare în lipsă, fiind dat în urmărire generală, familia lui hotărăște să-l aducă în țară. Acesta părăsise la câteva zile după accident țara sub pretextul că se tratează la o clinică privată din Germania.

Procurorul sătmărean care s-a ocupat de dosarul inculpatului a menționat în rechizitoriu că tânărul consumase băuturi alcoolice cu mult timp înainte de provocarea accidentului, iar că "nivelul de îmbibaţie alcoolică în sânge al inculpatului nu se poate calcula deoarece există o singură probă de sânge". Astfel, pedeapsa maximă la care era expus este între 1 și 5 ani cu închisoare, în majoritatea cazurilor, inculpații aflați la prima abatere de acest gen, riscă cel mult închisoare cu suspendare.

Nici de permisul suspendat nu s-a ținut cont în judecarea dosarului, pentru această infracțiune deschizându-se un alt dosar.

Judecătoria Satu Mare l-a condamnat pe Darius Tânțaș la trei ani cu suspendare. Familia, nemulțumită, a atacat sentința. Un judecător curajos de la Curtea de Apel Oradea a hotărât retrimiterea cauzei spre rejudecare la Judecătoria Satu Mare, de data aceasta reținându-se și circumstanța agravantă – consumul de alcool.

Mai mult, apărătorul legal al familiei Borhidean a cerut reunirea dosarului de ucidere din culpă cu cel de vătămare corporală. Dacă inițial, pasagera din mașina lui Borhidean declarase polițiștilor că tânărul Darius a consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan, ulterior, aceasta și-a retras declarația, spunând că nu își mai aduce aminte.

 S-au întâmplat tare multe în acest dosar. Am cerut reunirea dosarelor, iar unul se află pe rolul Tribunalului Satu Mare. La cauza programată pentru ziua de luni nu am putut să ajung, iar la cea de joi, probabil partea adversă va cere amânare, așa cum fac de fiecare dată“, a spus Vasile Gere, apărătorul legal al familiei victimei.

 

3892 vizite
Distribuie pe