Locale Altele
Luni, 25 Octombrie 2021
Luni, 25 Oct 2021
Prof. dr. Radu Deac din Târgu Mureş, cetăţean de onoare la Supur
Cluj Today  - Luni, 10 Octombrie 2011

Profesorul dr. Radu Deac din Târgu Mureș a primit duminică titlul de cetățean de onoare al comunei sătmărene Supur, informează site-ul Cluj Today. Rădăcinile profesorului și medicului Radu Deac, fondator al Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, se află la granița județelor Satu Mare și Sălaj.

 

Născut în Zalău, profesorul Deac a fost invitat duminică la un "drum acasă".

O revenire la rădăcini, care a însemnat primirea în localități cu rezonanță pentru el și familia sa, localități care au dorit să îl omagieze pe cel pornit dintre ei și care a ajuns cunoscut pe plan national și mondial atât pentru măiestria sa în domeniul chirurgiei cardiovasculare, cât și ca fondator de școală de chirurgie, profesor, inventator și chiar, pentru o vreme, decident în ministerul de resort.

 

Una dintre opriri a fost la Supuru de Sus, unde, la biserica din localitate, azi ortodoxă, a avut  loc un Te Deum, după care, la primăria din Supuru de Jos, ceremonia de acordare a titlului de cetățean de onoare profesorului Radu Deac, ceremonie condusă de primarul Vasile Şteţ.

 

Amândoi bunicii profesorului sunt originari din această comună, unul fiind protopopul greco-catolic Emil Deac, decedat în 1937, iar celalalt senatorul țărănist şi teologul greco-catolic Ioan Olteanu, decedat în 1945. După festivitatea de la primărie, la biserica din Supuru de Sus a avut loc un parastas la mormântul protopopului greco-catolic Emil Deac, bunicul profesorului Radu Deac.
2247 vizite
Distribuie pe