Locale Altele
Duminica, 26 Iunie 2022
Dum, 26 Iun 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Două cazuri de trichineloză la Beltiug şi Păuleşti
DSV Satu Mare  - Vineri, 2 Decembrie 2011

În cursul acestei săptămâni, pe raza judeţului Satu Mare au fost depistate  2 cazuri de  trichineloză la porci din localităţile Beltiug şi Păuleşti. Cantitatea de  269  kg  carne, în valoare de  2.152 lei, a fost confiscată şi incinerată.

                                  

Pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei consumatoare de carne  de porc şi preparate derivate din aceasta, după sacrificarea porcilor domestici, proprietarul sau consumatorul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea pentru diagnosticarea trichinelozei.

                            

Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis.

Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice - câinele şi pisica - animale din zona silvatică , precum şi porcii, porcii mistreţi, sau alte specii infestate.

Omul se îmbolnăveste consumând carne  infestată  de  porc, nutrie, mistreţ, urs, fără examenul de specialitate  al  medicului veterinar şi insuficient preparată prin frigere, fierbere, sau preparată crudă prin sărare sau afumare.

 

Examenul trichineloscopic se efectuează, la Circumscripţiile Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Satu Mare, Carei, Negreşti-Oaş  şi Tăşnad după un program  afişat la sediul acestora, precum şi de către medicii veterinari de liberă practică de la circumscripţiile  sanitare veterinare concesionate din oraşele şi comunele judeţului, care deţin dotarea necesară efectuării examenului trichineloscopic.

 

Pentru efectuarea examenului, proprietarul / consumatorul se va prezenta cu o probă reprezentativă de carne recoltată din pilierii diafragmatici. Proba de carne prezentată pentru analiză va fi însotiţă în mod obligatoriu de elementul de identificare (crotalia) porcului şi care va fi predată medicului veterinar care urmează să examineaze carnea. Proprietarul animalului sacrificat va anunţa medicul veterinar concesionar, pentru notificarea evenimentului de sacrificare, pentru consum propriu, în vederea actualizării Bazei Naţionale de Date.

 

Deşi în această perioadă, a fost suplimentat personalul sanitar veterinar care funcţionează în circumscripţiile sanitare veterinare de stat, există posibilitatea apariţiei unor perioade de aşteptare mai lungi, până la comunicarea rezultatului, întrucât timpul minim afectat pentru etalare şi examinare este de 25 – 30 minute / probă, motiv pentru care solicităm înţelegere din partea populaţiei.

1680 vizite
Distribuie pe