Locale Altele
Miercuri, 19 Mai 2021
Mie, 19 Mai 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Consilierii locali ai UDMR nu votează bugetul Sătmarului pe 2013
UDMR Satu Mare  - Joi, 4 Aprilie 2013

Biroul de presă al Organizaţiei Municipale Satu Mare a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România ne-a transmis un comunicat în care anunţă că nu vor vota proiectul de buget ce va fi supus dezbaterii Consiliului Local în şedinţa extraordinară de joi. Publicăm integral textul comunicatului de presă:

 

În ultimul moment, la limita perioadei legale s-a născut proiectul bugetului municipiului Satu Mare pentru anul 2013, care nu poartă nici o urmă a profesionalismului.

 

În şedinţa de azi a Consiliului Local al Municipiului Satu Mare va fi discutat proiectul bugetului din 2013, care s-a finalizat abia în aprilie.

Acest lucru în sine este ceva ieşit din comun, dar în ciuda faptului că acest buget este unul foarte întârziat, UDMR consideră că cea mai mare problemă este totuşi lipsa profesionalismului conducerii actuale a municipiului în dezbaterile de pregătire a bugetului.

 

„Se vede că actuala conducere a municipiului încearcă în mod forţat să se ţină de promisiunile electorale din 2012. De exemplu, reabilitarea drumului către Sătmărel este prioritatea nr.1 în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurală a oraşului, dar bani nu sunt alocaţi pentru reabilitarea străzilor de la intrarea oraşului” – a declarat Maskulik Csaba, liderul grupului UDMR din Consiliul Local al municipiului Satu Mare, legat de faptul că din bugetul de 16 milioane de lei pentru reabilitarea străzilor, 7 milioane sunt alocaţi pentru drumul spre Sătmărel.

 

UDMR şi-a pregătit amendamentele şi propunerile pentru modificarea proiectului de buget, dar în dezbaterile din comisii conducerea oraşului nu a ţinut cont de acestea.

 

În următoarele rânduri vă prezentăm câteva dintre acestea: 

 

1. Punct de pornire: deşi s-a promis în campania electorală că nu se vor majora taxele şi impozitele locale, acestea au crescut anul cu 16 %, totuşi bugetul pe 2013 este doar cu 5% mai mare decât cel din 2o12. Acest lucru arată o lipsă a construirii unui buget profesional.

 

2. Infrastructură şi drumuri: am propus ca din suma de 16.000.000 lei pentru lucrări de infrastructură să fie alocată o sumă considerabilă pentru repararea celor două artere principale al municipiului (Drumul Careiului şi Lucian Blaga) care reprezintă poarta de intrare a oraşului şi se află  într-o stare deplorabilă. Considerăm alocarea sumei de 7.100.000 pentru reparaţia drumului spre Sătmărel nejustificată în aceste condiţii, având in vedere şi faptul că suma de aproximativ 6.600.000 lei din bugetul pentru reparaţii de drumuri din acest an era cheltuită încă în anul 2012. Astfel, bugetul pentru reparaţii de drumuri pentru acest an va rămâne aproape gol.

 

3. Infrastructură, drumuri: este o prioritate devierea traficului greu de pe Aurel Vlaicu – Lăcrămioarei – str. Bariţiu. Din suma propusă în proiectul de buget nu se poate realiza nici 40% din drumul de ocolire intre DN19A si DJ194. Am cerut ca în buget să fie inclusă întreaga sumă pentru finalizarea cât mai rapidă a investiţiei, conform promisiunilor electorale a conducerii actuale a oraşului.

 

4. Infrastructură, drumuri: cu deschiderea Aquaparcului, traficul pe tronsonul Bariţiu – Gorunului – Noroieni va fi supraaglomerată, cu risc mare de accidentare pentru biciclişti. Am cerut ca în buget să fie reintroduse măcar cheltuielile de proiectare pentru pista de bicicletă, aprobată şi prevăzută deja în bugetul anului 2012. Această lucrare nici nu s-a proiectat anul trecut, iar din bugetul din 2013 a dispărut total ca şi investiţie.

 

5. Termoizolarea locuinţelor: pentru reabilitarea termică a celor 15 blocuri care urmează a fi finanţate din fonduri europene, suma prevăzută pentru execuţie pe 2o13 este de 1.000 de lei. Această sumă este una care nu e de ajuns nici pentru cofinanţarea unui proiect european, dar nici pentru alt tip de reabilitare termică.

 

6. Fonduri nerambursabile: unul din proiectele europene câştigate încă în anul 2012 este reabilitarea clădirii fostului cinema Popular şi utilizarea ei în forma “Casei Mesteşugarilor”. Am cerut ca în buget să fie inclusă suma pentru cumpărarea imobilului, având in vedere că trebuie începută reabilitarea câştigată. Dacă nu este bugetat, se pierde finanţarea de le Uniunea Europeană, iar Satu Mare va avea încă un monument în paragină.

 

7. Fonduri nerambursabile: Proiectele şi fondurile europene nerambursabile asigură dezvoltarea pe termen lung a municipiului. În forma actuală a bugetului propus, prefinanţarea este garantată doar pentru două luni. Am cerut asigurarea prefinanţării pe întregul an a tuturor proiectelor finanţate din FEN, altfel riscăm pierderea fondurilor şi proiectelor de dezvoltare nerambursabile.

 

8. Protecţie şi asistenţă socială: instituţiile, fundaţiile şi ONG-urile care activează în domeniul social prestează servicii importante pentru întreaga populaţie, cum ar fi asistenţă medicală la domiciliu. În bugetul actual suma de cca 8oo.ooo de lei s-a diminuat la 577.000, care nu va permite acestor instituţii să răspundă la cererile populaţiei, am cerut menţinerea sumei iniţiale. Prin reducerea acestei sume se va pune în pericol existenţa unei reţele de asistenţă socială, care din 2006 a funcţionat eficient.

 

9. Invăţământ: bugetul pentru 2013 prevede o diminuare drastică a sumelor care asigură funcţionarea instituţiilor de învăţământ, cu aproape 20%, lucru care este inacceptabil. 

 

10. Cultură: am cerut explicaţii asupra reducerii cu 770.000 a subvenţiei acordate Teatrului de Nord. Fără un plan de management fundamentat economic, considerăm că va fi periclitată funcţionarea eficientă a acestei instituţii importante, în momentul în care pierde aproape o treime din sumele necesare funcţionării adecvate.

 

- Cultură şi evenimente: în categoria bugetului pentru acţiunile culturale, organizate de Primăria Municipiului pentru evenimente ale minorităţilor maghiare şi germane se alocă numai 5 % din suma totală. Din suma propusă de 750.000 lei deocamdată doar 40.000 de lei sunt propuşi pentru evenimentele minorităţilor naţionale. Sunt în pericol evenimente cu mare tradiţie, în condiţiile în care Clubul Olimpia primeşte aproape 40 la sută, adică 300.000 de lei, din bugetul cultural.

- În spiritul unui management eficient, am cerut reducerea cheltuielilor de funcţionare din 2013 cu min. 10% - la nivelul sumei de 3.500.000 (in loc de 5.080.000 propus pentru 2013) Totodată, am cerut reducerea tuturor cheltuielilor de funcţionare cu cel puţin 10 % (acolo unde nu suntem obligaţi să le creştem).

- Spre surprinderea noastră, în ultimul moment, înaintea şedinţelor comisiilor de specialitate, am primit planul multianual de dezvoltare ca parte integrantă a bugetului pe anul 2013. Considerăm acest plan profund neîntemeiat atât din punct de vedere economic, cât şi financiar, deoarece prevede sume uriaşe: 56 de milioane de lei pentru 2014, adică aproape 13 milioane de euro, pentru care nu există fundamentare financiară, de aceea tindem să credem că este o nouă promisiune electorală.


„Credem că problemele ridicate de consilierii UDMR şi amendamentele prezentate în faţa comisiilor ar aduce modificări benefice bugetului pentru întreagă populaţie. E inacceptabil atitudinea conducerii municipiului faţă de aceste amendamente” – a declarat Maskulik.

 

Liderul grupului UDMR a mai adăugat că, în forma actuală, bugetul municipiului pentru 2013 nu va fi votat de consilierii locali UDMR.

1156 vizite
Distribuie pe