Locale Altele
Joi, 11 August 2022
Joi, 11 Aug 2022
Pe două roţi, între Turulung şi Magosliget
Consiliul Judeţean Satu Mare  - Joi, 18 Iulie 2013

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a participat joi, în Ungaria, alături de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Szatmar-Szabolcs-Bereg, Kovács Sándor, la lansarea proiectului „Pe două roţi între Turulung şi Magosliget”.
 

 

Evenimentul a avut loc în localitatea maghiară Kisar, în prezenţa celor doi manageri de proiect, Jankó Szép István, din partea Consiliului Judeţean Satu Mare, respectiv Gacsályi József, din partea Consiliului Judeţean Szatmar-Szabolcs-Bereg şi a mai multor invitaţi.

          

Proiectul „Pe două roţi între Turulung şi Magosliget” este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi prevede construcţia unei piste de biciclişti în lungime de 36 km începând de la Turulung şi până la localitatea Kishódos, după care se va racorda la Magosliget de pista pentru ciclişti existentă de-a lungul Tisei.

 

Proiectul se derulează în parteneriat între Consiliul Judeţean Satu Mare – partener lider, Direcţia Apelor Tisa Superioară (HUN), Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare şi Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa din Cluj.

          

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a declarat că proiectele privind construcţia de piste de biciclete sunt prioritare atât pentru partea română, cât şi pentru cea maghiară, fiind punţi de legătură între cele două țări.

 

„Legătura ce se va realiza prin acest proiect va contribui la dezvoltarea turismului ecologic în zonă, iar prin amenajarea coronamentului digurilor de apărare împotriva inundaţiilor se va contribui şi la creşterea capacităţii de apărare a acestora. Stabilirea unor relaţii turistice transfrontaliere şi racordarea teritoriului judeţului Satu Mare la reţeaua europeană de piste pentru ciclişti EuroVelo sunt rezultatele pe care sperăm să le obţinem prin construirea acestei piste de biciclete” - a afirmat preşedintele Adrian Ştef.

              

Proiectul „Pe două roţi între Turulung şi Magosliget” este implementat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanţarea naţională a celor două state membre participante în program, România şi Ungaria.

 

Obiectivul general al Programului este acela de a apropia actorii economici, persoanele şi comunităţile, cu scopul de a exploata mai eficient oportunităţile oferite de dezvoltarea comună a zonei de frontieră. În cadrul proiectului se va realiza un sistem de e-ghidaj multilingv accesibil de pe smartphone-uri şi calculatoare tip tabletă şi o hartă turistică pentru întreaga zonă atinsă de investiţie.

          

Bugetul total al proiectului este de 4.692.009 euro, din care 3.987.364,45 euro reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, 312.020,35 euro este cofinanţarea naţională din partea Guvernului României, 344.749,2 euro cofinanţare naţională din partea Guvernului Ungariei, 45.383 euro contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Satu Mare, 992 euro contribuţia Societăţii Carpatine Ardelene – Satu Mare şi 1500 euro contribuţia Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa. Durata de implementare a proiectului este de 24 luni.

1172 vizite
Distribuie pe