Locale Altele
Sambata, 28 Ianuarie 2023
Sam, 28 Ian 2023
Cu un pic de scandal, contractul cu Florisal a fost prelungit
Florin Răchitan  - Joi, 26 Septembrie 2013

Şedinţă de pomină joi la Consiliul Local Satu Mare, unde aleşii sătmărenilor trebuiau să ia o decizie, printre altele, în legătură cu prelungirea sau nu a contractului încheiat cu societatea de salubrizare Florisal.

 

Şedinţa a fost precedată de o campanie furibundă împotriva prelungirii, purtată mai ales pe Facebook de fostul candidat la Primărie din partea PRM, Sergiu Băbăşan, refugiat după alegeri la PD-L, unde a primit şi un post de vicepreşedinte.

 

Rezultatul votului l-a uimit puţin şi pe el, însă nu aşa cum se aştepta, în ciuda mobilizării unui grup de locatari ai blocurilor fostului Gostat de pe Drumul Careiului, care şi-au adus şi copiii pentru a afişa pe tot parcursul şedinţei pancarte cu sloganuri anti Florisal.

 

Reamintim că actualul contract cu Florisal se încheie la sfârşitul acestui an, iar la finalul ultimului său mandat chiar fostul primar Iuliu Ilyes a propus prelungirea acestuia, pentru a permite societăţii de salubrizare să-şi recupereze investiţiile suplimentare pe care le-a făcut în închiderea conform cerinţelor europene a vechii gropi de gunoi de pe Drumul Odoreului, în implementarea sistemului de colectare selectivă duală a deşeurilor la nivelul municipiului Satu Mare, precum şi în creşterea cheltuielilor pentru combustibil în condiţiile în care deşeurile trebuie transportate acum până la groapa ecologică de la Doba.

 

La vremea respectivă, chiar la insistenţele actualului primar Dorel Coica şi, confruntat cu opoziţia vehementă a nou formatului USL în perioada pre-electorală, fostul primar a retras de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a Consiliului Local din mandatul său proiectul de hotărâre, lăsând în sarcina noii conduceri a Primăriei organizarea unei licitaţii pentru desemnarea unui nou operator de salubrizare. Între timp, însă, şi noua conducere a administraţiei locale şi-a dat seama că o eventuală reziliere a actualului contract cu Florisalul ar presupune plata unor despăgubiri uriaşe către această societate, iar Primăria pur şi simplu nu are de unde să plătească atâţia bani. Adică se cam află în capcană.

 

Proiectul de hotărâre prezentat joi spre dezbaterea consilierilor locali prevede, astfel, prelungirea contractului cu Florisal până în 2019, timp suficient pentru aceasta ca să-şi recupereze investiţiile, în condiţiile în care actuala conducere a Primăriei a început deja să reducă sumele de bani plătite anual pentru salubrizare, motiv pentru care a şi fost dată în judecată de patronatul Florisal.

 

Când s-a ajuns la dezbaterea punctului respectiv de pe ordinea de zi a şedinţei de joi, Sergiu Băbăşan a încercat să ia cuvântul, cu toate că, potrivit regulamentului, acesta nu i-a fost acordat de preşedintele de şedinţă, Marcela Papici. Din această cauză s-a produs un mic scandal, iar liderul protestatarilor s-a potolit abia când au apărut în jurul lui poliţiştii locali, gata să-l evacueze din sală.

 

Au luat cuvântul, în schimb, doi consilieri locali liberali, care, prin punctele de vedere exprimate, anunţau deja o oarecare surpriză la vot. Fostul viceprimar Adrian Albu şi-a exprimat regretul că trebuie să participe la votarea acestui proiect de hotărâre, după ce a sperat că administraţia locală „va intra în normalitate” în privinţa contractului cu Florisal.

 

El a amintit de numeroasele probleme ce au fost semnalate de-a lungul anilor în legătură cu felul în care îşi desfăşoară activitatea şi este plătită societatea care se ocupă de salubrizarea municipiului Satu Mare.

 

În încercarea de a orienta cursul lucrurilor spre organizarea unei licitaţii pentru desemnarea unui nou operator de salubrizare, Adrian Albu a propus chiar prelungirea cu doar şase luni a contractului cu Florisal, timp în care presupunea el că Primăria ar putea să organizeze licitaţia. Propunerea liberalului a fost susţinută, însă, doar de colega de partid, viceprimarul Marcela Papici, cei doi votând şi anterior împotriva prelungirii, în cadrul Comisiei de Servicii Publice din care fac parte amândoi.

 

De asemenea, un alt consilier liberal, avocatul Valeriu Bancea, a adus argumente de natură juridică pentru a susţine organizarea unei noi licitaţii, declarând că, în forma actuală, proiectul de hotărâre de prelungire a contractului cu Florisal „nu întruneşte cerinţele legale de admisibilitate”. Moment în care a fost aplaudat de protestatarii prezenţi în sală.

 

O altă surpriză a venit din partea singurului consilier local PD-L prezent la şedinţă, medicul Cosmin Raţiu, care vorbind, practic, împotriva colegului său de partid Sergiu Băbăşan, a pledat pentru prelungirea contractului cu Florisal, pe motiv că aceasta este o societate sătmăreană care dă de lucru la 300 de oameni. El a propus, totuşi, câteva amendamente, pentru un control mai sever al activităţii Florisal şi a anunţat că „vocea PD-L se va face mai auzită în această privinţă, în lunile următoare”.

 

Trebuie remarcată şi tăcerea primarului Dorel Coica, cel care, deşi vizibil afectat, şi-a păstrat cumpătul pe parcursul întregii şedinţe şi nu a luat cuvântul niciodată, pentru „a nu pune paie pe foc” cu remarcile sale specifice, preferând doar să declare: „Consilierii sunt suverani în luarea deciziei”.

 

Momentul votului a relevat apoi micile „trădări”, dar şi alianţe conjuncturale din Consiliul Local. UDMR-iştii au fost consecvenţi în această problemă şi au votat în favoarea prelungirii contractului, susţinând astfel, probabil fără să vrea neapărat aşa ceva, poziţia consilierilor PSD-işti, care au avut, astfel, câştig de cauză. Lor li s-a alăturat şi consilierul PDL-ist Cosmin Raţiu, votul acestuia fiind, practic, hotărâtor pentru asigurarea majorităţii de două treimi necesare pentru aprobarea hotărârii.

 

În schimb, liberalii au votat împotrivă in corpore, anunţând prima fisură mai importantă în USL la nivel local. De-altfel, ei au fost felicitaţi la sfârşitul şedinţei de Sergiu Băbăşan şi „asociatul” său din fruntea protestatarilor, un italian rătăcit în blocurile fostului Gostat, care flutura ceva ce părea a fi o legitimaţie şi striga că el e de la „Securitatea Internaţională”, solicitând introducerea canalizării pentru locatarii blocurilor respective. Vorba mătuşii Ilonka: „Circum dederum”!

2398 vizite
Distribuie pe