Locale Altele
Miercuri, 27 Octombrie 2021
Mie, 27 Oct 2021
ANI continuă circul: 23 primari sătmăreni declarați incompatibili
Florin Răchitan  - Miercuri, 11 Decembrie 2013

Agenția Națională de Integritate a dat publicității miercuri o listă cu 62 primari și viceprimari din patru județe ale țării, pe care îi acuză de încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități.

Concret, în județul Satu Mare este vorba despre 23 primari, toți fiind declarați incompatibili în principal fiindcă au avut ori au și în prezent calitatea de membri în Adunarea Generală a Acționarilor a societății Apaserv, adică sunt reprezentanți oficiali ai localităților în care tocmai se implementează cel mai mare proiect de reabilitare și extindere a sistemului de apă și canalizare.

Primarii din județul Satu Mare acuzați de incompatibilitate sunt: Dorel Coica – Satu Mare, Eugen Kovacs – Carei, Vasile Mitrașca – Tășnad, Gheorghe Marian – Săuca, Daniel Balogh – Craidorolț, Florinel Andreica – Crucișor, Mihai Ghetina – Doba, Silviu Zetea – Medieșu Aurit, Ioan Bartok-Gurzău – Beltiug, Ioan Zoltan Kardosi – Sanislău, Ștefan Doboș - Micula, Kiss Zoltan – Berveni, Ferencz Levente Zoltan – Săcășeni, Alexandru Ludroczki – Orașu Nou, Simon Levente – Porumbești, Mihai Găman – Dorolț, Iosif Nagy – Păulești, Ludovic Iuhasz – Vetiș, Iosif Mellau – Urziceni, Otto Marchiș - Petrești, Fezer Gabor – Tiream, Gheorghe Gyakon – Turulung, Mihai Lochli – Ciumești.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a declarat că va ataca în instanță decizia ANI și este sigur că va câștiga procesul. „Funcția din AGA de la Apaserv nu este remunerată și nu știu cine altcineva ar putea să reprezinte mai bine interesele sătmărenilor dacă nu primarul. Așa că nu-mi fac probleme în legătură cu șansele de câștig în instanță” – a declarat edilul-șef sătmărean.

Potrivit Legii nr. 176/2010, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese sau al incompatibilității constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.

Tocmai această ultimă prevedere a constituit în ultimele luni miza unui război politic, în care grupul de interese din jurul președintelui Traian Băsescu a fost acuzat că încearcă, prin ANI, să paralizeze administrația publică locală și să forțeze organizarea unor alegeri anticipate, în condițiile în care 80% dintre cei peste 1.000 de primari cercetați de ANI în toată țara au fost aleși sub culorile USL.

Între timp, unul dintre cei mai cunoscuți primari încolțiți de ANI într-un caz asemănător, Klaus Johannis, a câștigat procesul cu ANI și nu trebuie să suporte nici o sancțiune pentru deciziile pe care le-a luat și în calitate de reprezentant al Primăriei Sibiu în AGA societății locale de apă-canal.

Bazându-se pe acest precedent juridic, premierul Victor Ponta a decis să aștepte rezultatele tuturor proceselor aflate pe rolul instanțelor de judecată, în care sunt implicați primari declarați incompatibili, chiar dacă există în acest moment o inițiativă legislativă care i-ar „imuniza” pe primari de asemenea acuzații.

1868 vizite
Distribuie pe