Locale Altele
Joi, 18 Aprilie 2024
Joi, 18 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Tribunalul ne bagă pe gât cea mai scumpă groapă de gunoi posibilă
Leontina Volosciuc, Florin Răchitan  - Luni, 12 Ianuarie 2009

Telenovela dubioasă a viitoarei gropi de gunoi ecologice a judeţului Satu Mare pare să ia o turnură neplăcută pentru autorităţi şi cu atât mai mult pentru locuitorii judeţului.
 
Povestea a început în anul 2006, când Consiliul Judeţean a decis să organizeze, în condiţii caracterizate de o mare secretomanie, o licitaţie pentru desemnarea unei firme care ar urma să realizeze proiectul managementului ecologic al deşeurilor în judeţul Satu Mare.

Proiectul cuprinde atât punerea la punct a unui sistem de colectare şi transport a deşeurilor din toate localităţile judeţului, cât şi depozitarea lor într-o uriaşă groapă ecologică ce ar urma să fie amenajată pe raza comunei Doba. Finanţarea ar urma să fie asigurată printr-un program european, urmând ca sătmărenii să plătească ulterior un anumit tarif pentru serviciile de salubrizare.

 

La licitaţia pentru desemnarea firmei care ar trebui să pună la punct acest sistem s-au prezentat patru candidate, dar aceasta a fost anulată fără prea multe explicaţii din partea comisiei desemnate de Consiliul Judeţean.

Una dintre candidate, societatea UNIO Satu Mare, nu a stat prea mult pe gânduri şi a dat în judecată Consiliul Judeţean, considerându-se câştigătoare a licitaţiei, chiar dacă a depus cea mai scumpă ofertă, în valoare de peste 80 miliarde lei vechi. Iniţial, UNIO a pierdut procesul din cauza unor vicii de procedură, dar nu s-a lăsat şi a dat din nou în judecată Consiliul Judeţean, de data aceasta împreună cu partenerii din străinătate cu care formează Consorţiul Ecosoil-Geiger-Unio.

Acest grup de firme a avut grijă să nu mai repete aceleaşi greşeli de procedură, iar în ultima lună a anului trecut, Tribunalul Maramureş, care avea pe rol procesul, a declarat acceptabilă oferta financiară a consorţiului şi obligă Consiliul Judeţean Satu Mare să stabilească respectivele firme drept câştigătoare ale licitaţiei. Ceea ce înseamnă că, teoretic, ar trebui să se amenajeze groapa de gunoi la cel mai mare preţ posibil.

Este lesne de înţeles că atât preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, cât şi primarul Iuliu Ilyes au fost în pragul apoplexiei când au primit vestea şi au avut nevoie de puţin timp ca să ia o decizie în această privinţă.

Ultima speranţă este atacarea acestei sentinţe prin recurs la Curtea de Apel din Cluj, iar Csehi Arpad se declară încrezător în şansele de reuşită, bazându-se şi pe o expertiză contabilă în favoarea Consiliuui Judeţean Satu Mare.

Tags: groapa  gunoi  sentinta  tribunal  maramures  
7131 vizite
Distribuie pe