Locale Altele
Sambata, 22 Ianuarie 2022
Sam, 22 Ian 2022
Măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii apei la Negreşti-Oaş
Prefectura Satu Mare  - Marti, 26 August 2014

Subprefectul județului Satu Mare, Tamas Altfatter a convocat luni în ședință de analiză membrii Comisiei mixte de verificare a cauzelor care duc la imposibilitatea asigurării unei ape în parametri de calitate corespunzători în oraşul Negreşti-Oaş, comisie instituită prin Ordinul Prefectului  nr. 177/2014.

Ședința a survenit ca urmare a finalizării controalelor dispuse de Instituția Prefectului și a monitorizării parametrilor de calitate ai apei. 

Controalele au fost întreprinse de Comisariatul Județean al Gărzii Naționale  de Mediu și Inspecția Silvică și de Vânătoare Satu Mare pentru exploatările forestiere în amonte de priza de captare a sistemului de alimentare cu apă a orașului Negrești-Oaș de pe râul Valea Rea, precum și de către Inspecția Apelor din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare (SGA), Direcția de Sănătate Publică (DSP) și  Comisariatul Județean al Gărzii Naționale  de Mediu pentru verificarea respectării actelor de reglementare de către operatorul microhidrocentralei situată în amonte de priza de captare. 

Parametrii de calitate ai apei au fost monitorizați continuu pe o perioadă de 2 zile de către laboratoarele SGA, DSP, precum și de către APASERV SATU MARE SA – operatorul de apă regional.

La ședință a participat și Aurelia Fedorca – primar al orașului Negrești-Oaș, precum și conducătorii și reprezentanții instituțiilor implicate.

După prezentarea rezultatelor controalelor și a sintezei monitorizării parametrilor de calitate ai apei se desprind primele concluzii care vor duce  la dispunerea unor măsuri pentru îmbunătățirea calității apei, astfel:

- exploatările forestiere din zonă influențează calitatea apei captate;

- funcționarea în regim discontinuu a microhidrocentralei în situații de ape mici duce la variații de presiune, care au un efect de spălare a conductei magistrale și crește mult turbiditatea apei la intarea în uzina de apă;

- există consumatori neînregistrați, conectați la magistrala APASERV.

Subprefectul a dispus ca în cel mai scurt timp Comisia să elaboreze un plan de măsuri a cărui implementare să ducă la o creștere a calității apei livrată cetățenilor din Negrești-Oaș până la finalizarea proiectului APASERV prin care orașul  va avea o stație de tratare performantă și o rețea nouă de distribuție, care va elimina toate aceste probleme.  

707 vizite
Distribuie pe