Locale Altele
Sambata, 2 Iulie 2022
Sam, 2 Iul 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mii de hectare sub apă şi mai multe familii evacuate - VIDEO
Florin Răchitan  - Miercuri, 27 Mai 2015

În contextul avertizărilor hidrologice de cod roşu, portocaliu şi galben emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru judeţul Satu Mare încă din data de 25 mai 2015, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Eugeniu Avram a atenţionat şefii structurilor cu atribuţii pe linia situaţiilor de urgenţă, cât şi preşedinţii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă asupra riscurilor de apariţie a fenomenelor meteorologice şi hidrologice de la nivelul judeţului Satu Mare.

Ca urmare a măsurilor dispuse, s-a reuşit ca în dimineaţa zilei de 27 mai 2015, în colaborare cu  Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din Bârsău, Crucişor, Supur şi Bogdand să se intervină prompt pentru a diminua efectele fenomenelor meteorologice periculoase înregistrate (peste 50 l/mp în anumite localităţi).

Imediat după notificarea transmisă în această dimineaţă (27 mai 2015) de către reprezentanţii Primăriei comunei Bârsău, prefectul s-a deplasat la faţa locului, unde au fost mobilizaţi şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” al judeţului Satu Mare, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului de Poliţie cât şi reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Române, cei ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare.

Situaţia a fost gestionată astfel încât nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti, însă, din păcate, au fost înregistrate pagube materiale însemnate (locuinţe, anexe gospodăreşti şi culturi agricole afectate).

Potrivit datelor centralizate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” al judeţului Satu Mare, în Bârsău de Jos au fost inundate 50 de gospodării, la Sechereşa au fost avariate două case, la Iegherişte o persoană a fost evacuată din casa inundată, la Poiana Codrului două persoane au fost evacuate din locuinţele inundate, iar la Supuru de Jos, în urma inundării unei case, trei adulţi şi patru copii au fost evacuaţi. În localităţile Bogdand şi Giorocuta suprafeţe însemnate de teren agricol au fost inundate, apa fiind în retragere în toate zonele menţionate.

Comisiile de evaluare a pagubelor materiale şi agricole sunt în teritoriu pentru a efectua evaluările specifice. În condiţiile în care în judeţul Satu Mare se menţin atenţionările de cod roşu de inundaţii în bazinul Crasna şi cod portocaliu şi galben în alte zone, prefectul a solicitat activarea tuturor Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi a dispus asigurarea serviciului de permanenţă la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale pentru urmărirea evoluţiei fenomenelor hidrologice şi meteorologice, limitarea pagubelor şi menţinerea unei legături permanente cu membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare.

Pe tot parcursul zilei, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, s-a aflat şi el în localităţile afectate de inundaţii, colaborând îndeaproape cu prefectul Eugeniu Avram şi ceilalţi membri ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în vederea coordonării acţiunilor de salvare şi evaluare a pagubelor.


Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, judeţul Satu Mare, s-a aflat astăzi până la ora 14 sub cod ruşu şi portocaliu, iar pană la ora 23 se află sub cod galben. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe împreună cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a deplasat în comunele Bârsău, Crucişor pentru a evalua situaţia de la faţa locului.Mai multe case au fost inundate şi a fost nevoie de evacuarea animalelor din gospodării.

Posted by Adrian Stef on Wednesday, May 27, 2015


1882 vizite
Distribuie pe