Locale Altele
Sambata, 15 Mai 2021
Sam, 15 Mai 2021
Dorel Coica spune că lucrările la noul pod încep anul viitor la Satu Mare
Florin Răchitan  - Vineri, 5 Iunie 2015

După ce Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri alocarea sumei de 2 milioane de lei pentru demararea proiectului celui de-al treilea pod peste Someş la Satu Mare, primarul Dorel Coica a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că din aceşti bani se va întocmi proiectul tehnic şi va fi organizată licitaţia pentru stabilirea firmei ce va executa efectiv lucrările de construcţie.

El şi-a exprimat speranţa că toate aceste formalităţi se vor putea finaliza până în toamna acestui an, când ar urma să fie încheiat contractul cu firma constructoare, iar în primăvara anului următor ar putea începe lucrările.

Edilul-şef a dat asigurări că, după această sumă de început, necesară pentru demararea investiţiei, Guvernul va cuprinde în bugetul pe anul viitor şi sumele necesare pentru construcţia propriu-zisă a podului ce va lega zona ştrandului de Micro 17.

”Guvernul are bani, pentru că merg bine lucrurile în țara asta, iar anul viitor, dacă noi avem capacitatea să demonstrăm că putem să cheltuim 50, 60 de milioane, primim acești bani. Perioada de execuție a podului va fi de 24 de luni și sunt convins că la licitație vor participa firme serioase” - a declarat Dorel Coica.

Podul va avea o deschidere centrală de 195 m și două deschideri adiacente de 100 m. Structura va fi susținută de doi piloni și va avea două benzi pe fiecare sens. Partea carosabilă va fi de 14,8 metri lătime, trotuare de câte 4 metri lăţime, din care 3 metri pentru pietoni și 1 metru pistă pentru bicicliști, fiecare prevăzute cu parapet pietonal. Între trotuar și partea carosabilă se prevede un spațiu de siguranță de 1 metru.

În aceeaşi conferinţă de presă, Dorel Coica a anunţat că la recenta vizită pe care a făcut-o la Bucureşti s-a întâlnit şi cu directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, care l-a asigurat că şi procedurile pentru desemnarea firmei constructoare a şoselei de centură a municipiului Satu Mare, împreună cu cel de-al patrulea pod peste Someş, sunt în linie dreaptă, acum soluţionându-se contestaţiile depuse de firmele care au pierdut licitaţia.

„Imediat după rezolvarea contestaţiilor, directorul CNADNR va veni la Satu Mare să semneze contractul pentru începerea lucrărilor, astfel că până în 2020 vom avea nu trei, ci patru poduri peste Someş, cu tot cu şosea de centură” – a afirmat primarul Dorel Coica.

În altă ordine de idei, el a anunţat că la sfârşitul lunii iunie este aşteptat la Satu Mare ministrul Culturii, pentru a da avizul necesar începerii procedurilor de expropriere a clădirii Hotelului Dacia.

La fel se va proceda şi cu „casa proptită” de pe strada Rândunelelor, locuitorii din clădirea respectivă dându-şi deja acordul pentru expropriere şi urmează să fie stabilite condiţiile concrete, inclusiv sumele pe care le vor primi ca despăgubiri. După expropriere, clădirea respectivă va fi demolată, iar în locul ei se va construi o creşă şi o grădiniţă, cu fonduri asigurate printr-un proiect cu finanţare europeană.

1002 vizite
Distribuie pe