Locale Altele
Duminica, 14 August 2022
Dum, 14 Aug 2022
Proiect de cooperare transfrontalieră cu Ucraina
Florin Răchitan  - Luni, 2 Martie 2009

Īn sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean a avut loc luni conferinţa de lansare a unui proiect PHARE de cooperare transfrontalieră īntre autorităţile locale din judeţul Satu Mare şi Regiunea Transcarpatia din Ucraina.

La proiect participă cāte 15 primari ai localităţilor situate de o parte şi de alta a graniţei romāno-ucrainene, aceştia urmānd să dezbată īn următoarele trei zile posibilităţi de cooperare īntre localităţile lor şi de accesare a fondurilor europene īn acest scop.

După cum s-a putut observa īncă din prima zi, relaţiile de colaborare īntre unele localităţi există de mai mult timp, primarii acestora salutāndu-se unii pe alţii ca vechi prieteni care se bucură de revedere.

După cum a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Csehi Arapd, īn discursul de īntāmpinare a oaspeţilor, partea romānă doreşte să īmpărtăşească părţii ucrainene experienţa unor proiecte similare derulate de-a lungul anilor cu partenerii din Ungaria, aceasta urmānd să contribuie la dezvoltarea regiunii de o parte şi de alta a frontierei.

Directorul Direcţiei Relaţii Internaţionale din cadrul Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, a amintit că prin proiecte similare de cooperare romāno-ucraineană s-a reuşit reabilitarea infrastructurii punctului de trecere a frontierei Halmeu-Diakovo, precum şi reabilitarea drumului Halmeu – Cidreag – Batarci, lucrările urmānd să continue īn acest an pānă la Tarna Mare.

O prioritate pentru viitorul apropiat pentru administraţia sătmăreană şi cea a Regiunii Transcarpatia este accesarea fondurilor europene īn cadrul noului pachet de programe īn care vor fi incluse autorităţile din Romānia, Ungaria, Ucraina şi Slovacia.

Tags: cooperare  transfrontaliera  ucraina  zakarpatia  proiect  
1727 vizite
Distribuie pe