Locale Altele
Sambata, 20 Aprilie 2024
Sam, 20 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Întregul curs al râului Someş a fost declarat arie naturală protejată
Florin Răchitan  - Vineri, 11 Martie 2016

În baza angajamentelor asumate de România în momentul aderării la Uniunea Europeană, cursul râului Someş de pe întregul teritoriu al judeţului Satu Mare (cu excepţia celui de pe aria administrativă a municipiului Satu Mare) a fost declarat arie naturală protejată, sub denumirea oficială de „Sit de importanţă comunitară Someşul Inferior” în cadrul Programului Natura 2000.

Hotărârea de Guvern în acest sens a apărut în Monitorul Oficial la mijlocul lunii februarie, iar de atunci sunt în vigoare măsuri speciale de protecţie a faunei şi florei din albia minoră, lunca şi aria inundabilă a Someşului din judeţul Satu Mare şi o parte din judeţul Maramureş.

Până la desemnarea unui custode oficial, care se va întâmpla probabil în toamna acestui an, responsabilitatea implementării măsurilor speciale de protecţie, respectiv a controlului de rigoare, revine Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare.  

Această nouă rezervaţie naturală a fost creată cu scopul de a proteja unele specii de animale în pericol de dispariţie din zonă, precum vidra sau castorul, dar şi mai multe păsări sau peşti care nu prezintă neapărat interes pentru pescarii sătmăreni.

Preşedintele celui mai important ONG ecologic din Satu Mare, Mark Nagy Janos de la Societatea Carpatină Ardeleană, spune că deşi vor fi instituite măsuri mai restrictive, pescarii vor putea în continuare să prindă peştii lor preferaţi, ca ştiuca sau somnul, acestea neintrând în categoria speciilor protejate.

Nici pasionaţii de sporturi nautice nu vor trebui să renunţe la plimbările cu barca sau competiţiile de caiac-canoe, însă vor fi impuse restricţii pentru circulaţia bărcilor cu motor.

Veştile nu sunt atât de bune, însă, pentru proprietarii de balastiere care extrag nisipul şi pietrişul direct din albia râului Someş. Conform normelor în vigoare, acestea vor trebui să-şi înceteze activitatea, aşa că e de aşteptat ca la vară să fie scandaluri mari pe această temă.

Mark Nagy Janos spune că se va analiza de la caz la caz impactul pe care îl are fiecare balastieră asupra habitatului natural al animalelor şi, teoretic, e posibil ca unele dintre ele să obţină permisiunea de a-şi continua activitatea, dar practic nu prea. În orice caz, conform legii, APM trebuie să ţină cont de recomandarea custodelui ariei naturale protejate în momentul în care va elibera avizul pentru orice activitate economică pe malurile Someşului. 

5844 vizite
Distribuie pe