Locale Altele
Vineri, 24 Septembrie 2021
Vin, 24 Sept 2021
UDMR+PNL au respins festivalul de inaugurare a Teatrului de Nord
Florin Răchitan  - Marti, 10 Mai 2016

Pentru nimeni care a participat la ședința extraordinară de marți a Consiliului Local Satu Mare nu a fost o surpriză faptul că principalul motiv pentru convocarea ședinței a fost mini-festivalul pe care conducerea Primăriei dorește să-l organizeze cu ocazia inaugurării oficiale a proaspăt reabilitatei clădiri a Teatrului de Nord.

E adevărat, oarecum de umplutură a mai fost și un alt punct pe ordinea de zi, un proiect de hotărâre referitor la amplasarea unei clopotnițe lângă biserica ortodoxă de la Cap Pod Golescu, iar inițiatorii din conducerea Primăriei au și luat măsuri de precauție încă de la începutul ședinței, propunând inversarea ordinii punctelor, pentru a evita situația în care ar fi ajuns dacă Grupul UDMR ar fi părăsit sala de ședințe, cum a făcut la întrunirea anterioară, fără a fi votat clopotnița.

Toată lumea fiind conștientă de acest scenariu, au votat cu zâmbetul pe buze, în unanimitate, proiectul cu privire la clopotniță, după care au trecut la chestiile serioase...

Pentru cei care nu au urmărit știrile din ultima vreme, facem un rezumat, ca să înțeleagă contextul electoral în care se desfășoară acum evenimentele în administrația publică sătmăreană: Primăria vrea să organizeze un mini-festival cu ocazia inaugurării oficiale a clădirii Teatrului de Nord, care tocmai a fost reabilitată din fonduri europene.

Festivalul, la care ar urma să participe, alături de trupele română și maghiară ale teatrului sătmărean, și trupa Teatrului Odeon din București, a Teatrului Național Maghiar din Cluj și a Teatrului din Debrecen, a fost programat pentru week-end-ul în care la Satu Mare se vor desfășura Zilele Orașului, tocmai pentru a sublinia caracterul festiv al evenimentului.

Considerând că aceasta nu este altceva decât o “paranghelie electorală”, consilierii UDMR, ajutați de cei din PNL, au respins la ședința trecută rectificarea de buget prin care s-ar fi asigurat 150.000 de lei pentru desfășurarea acestui festival. Argumentele lor au fost de toate felurile, începând cu autorizația ISU până la alimentarea cu energie electrică a clădirii teatrului, consilierii UDMR fiind dintr-odată foarte interesați de detalii tehnice privind capacitatea tabloului electric.

După ce Teatrul de Nord a obținut un aviz din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, a fost convocată o nouă ședință extraordinară pentru marți, în speranța că UDMR-iștii nu se vor mai lega de chichițe birocratice. No chance!

Consilierul UDMR Maskulik Csaba a găsit un paragraf din Legea nr... care contravine cu darea în funcțiune a clădirii proaspăt reabilitate, în timp ce consilierul PNL Adrian Albu l-a luat din nou la întrebări pe directorul Teatrului de Nord, Vasile Țăranu, în legătură cu alimentarea cu energie electrică.

Bine, astea au fost discuții numai ca să fie, deoarece e evident că niciodată nu s-au interesat consilierii de alimentarea cu energie electrică a Casei de Cultură a Sindicatelor, de exemplu, care găzduiește de mai bine de un an de zile spectacolele Teatrului de Nord, sau de autorizația ISU a clădirii în care se desfășoară chiar ședințele Consiliului Local (vă șoptim noi: nu există așa ceva n.r.), dar de data aceasta consilierii UDMR și PNL au trebuit să se arate foarte preocupați de aceste aspecte. Să fie lege și ordine, bineînțeles ;))

Până la urmă, așa cum era de așteptat, cu majoritatea voturilor asigurate de UDMR și PNL, dar și cu abținerile celor doi consilieri ALDE prezenți la ședință, proiectul de hotărâre a căzut (mai precis, acest punct din proiectul de hotărâre), astfel că Teatrul de Nord poate fi inaugurat, dar fără un moment festiv potrivit pentru un asemenea eveniment.

Consiliera ALDE Marcela Papici a ținut să explice că grupul politic pe care îl reprezintă susține organizarea unui festival, dar deocamdată nu în clădirea reabilitată a teatrului, atâta vreme cât există suspiciuni în legătură cu siguranța spectatorilor.

“Consilierii UDMR au fost împotriva proiectului, așa cum au fost și împotriva Mall-ului și a tuturor proiectelor importante pentru municipiul Satu Mare. Era vorba de organizarea unor spectacole cu ocazia celor 20 de ani de când sărbătorim Ziua Orașului Satu Mare. Dânșii nu doresc. Nu e nici o problemă, vom relua proiectul în luna iulie, când sper să nu mai aibă o majoritate în Consiliul Local. Ați văzut, s-au opus mereu, au găsit tot felul de motivații, deși toate avizele sunt în regulă, clădirea este predată chiar prin Hotărâre de Consiliu Local în administrarea teatrului, deci nu mai au nici un motiv real să nu fie de acord, dar ăștia sunt consilierii UDMR și așa au făcut timp de patru ani” – a declarat primarul Dorel Coica după ședință. 

Tags: consiliu  local  festival  teatru  respingere  
1433 vizite
Distribuie pe