Locale Altele
Sambata, 15 Mai 2021
Sam, 15 Mai 2021
Contracte de 21 milioane euro, semnate de ministrul Vasile Blaga
Florin Răchitan  - Luni, 13 Aprilie 2009

“De o sută de ani nu a mai investit nimeni atâţia bani într-un asemenea proiect!” – a exclamat primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, în momentul în care ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga, a semnat contractul pentru reabilitarea castelului Karolyi şi a cetăţii de la Ardud.

 

Îmbinând utilul cu plăcutul, ministrul Vasile Blaga se află în aceste zile la Satu Mare, în principiu pentru a petrece Paştele Catolic împreună cu familia soţiei domniei sale, dar cu această ocazie au fost finalizate şi procedurile care i-au permis să semneze contractele de finanţare ale unor proiecte de infrastructură deosebit de importante pentru judeţele Satu Mare şi Maramureş.

Este vorba despre reabilitarea Castelului Karolyi şi a cetăţii din Ardud, cuprinse în acelaşi proiect, modernizarea drumului dintre Negreşti-Oaş şi Turţ, precum şi a drumului dintre Baia Sprie şi Bârsana, prin Cavnic şi Ocna-Şugatag.

 

Valoarea totală a proiectului de reabilitare a Castelului Karolyi şi a cetăţii din Ardud se ridică la aproape şase milioane de euro, din care se va renova în întregime clădirea castelului din Carei şi se vor face lucrări de conservare a turnului medieval şi a zidurilor cetăţii de la Ardud. În plus, în cadrul unui proiect transfrontalier, castelul din Carei va fi mobilat complet cu piese de mobilier specifice epocii în care a fost construit.

Un alt proiect important pe care şi-a pus semnătura ministrul Blaga este cel al modernizării drumului care leagă oraşul Negreşti-Oaş de comuna Turţ, trecând prin Bixad şi Gherţa Mică. Valoarea totală a investiţiei va fi de peste 15,5 milioane de euro, iar după terminarea lucrărilor, drumul respectiv îşi va merita renumele de Autostrada Oaşului.

 

Proiectele sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, cea mai mare parte a investiţiei fiind asigurată de Uniunea Europeană, cu o contribuţie consistentă din partea Guvernului României şi a autorităţilor judeţene.

 

Pentru a sublinia importanţa acestui moment, în sala de şedinţe a Palatului Administrativ au fost prezenţi sâmbătă majoritatea parlamentarilor din judeţele Satu Mare şi Maramureş, reprezentanţii conducerilor celor două judeţe, primarii localităţilor care vor beneficia de pe urma acestor investiţii, precum şi numeroşi ziarişti.

 

Ministrul Blaga le-a atras atenţia preşedinţilor consiliilor judeţene să organizeze cât mai repede licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor, pentru ca acestea să fie finalizate în cel mai scurt timp posibil.

 

La conferinţa de presă organizată ulterior la sediul PDL, Vasile Blaga a dat asigurări că va continua toate proiectele de investiţii începute de fostul ministru Laszlo Borbely, iar drumul expres Baia Mare – Satu Mare – Nyiregyhaza va fi singurul proiect de acest fel din ţară care se află pe lista de priorităţi a actualului guvern, aşadar nu se va renunţa la construirea lui.

Tags: vasile  blaga  vizita  satu mare  
1364 vizite
Distribuie pe