Locale Altele
Miercuri, 27 Septembrie 2023
Mie, 27 Sept 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Acuzaţii de politizare a grevei de la Transurban
Florin Răchitan  - Joi, 2 Iunie 2016

Primarul Dorel Coica i-a acuzat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, pe contracandidaţii săi la Primărie, Adrian Ştef şi Kereskenyi Gabor, că-şi fac campanie electorală pe spinarea greviştilor de la Transurban, care, la rândul lor, îşi bat joc de aproape 20.000 de sătmăreni care au rămas fără transport public din cauza acţiunii de protest neanunţate.

Cei doi candidaţi din partea ALDE şi UDMR s-au deplasat la Transurban imediat după ce au aflat de declanşarea grevei şi au stat de vorbă cu cei aproximativ 170 protestatari, iar până la orele amiezii au ajuns la o concluzie şi au propus o soluţie pentru rezolvarea problemei, cel puţin provizoriu.

A fost convocată o şedinţă comună a Consiliului de Administraţie a Transurban şi a membrilor Comisiei de Servicii din cadrul Consiliului Local Satu Mare, iar în urma acesteia ar trebui să propună o soluţie legală pentru majorarea cu 250 lei a salariilor şoferilor de autobuz şi personalului auxiliar.

Teoretic, această propunere ar trebui votată de întregul Consiliu Local, în cadrul unei şedinţe, dar deocamdată nu se ştie dacă se va convoca vreo şedinţă extraordinară azi sau mâine ori se va aştepta formarea noului Consiliu Local după alegerile de duminică.

De-altfel, chiar la ultima şedinţă de săptămâna trecută a Consiliului Local actual, aşteptându-se la acţiuni de protest după greva japoneză de atunci, consilierul PNL Adrian Albu le-a cerut angajaţilor Transurban să amâne eventuala grevă generală până după alegeri, tocmai pentru a nu alimenta suspiciunile legate de faptul că aceasta ar avea substrat politic, cel puţin unul dintre candidaţii la Primărie fiind suspectat că ar fi tras sforile în culise pentru provocarea unui conflict de muncă generalizat, cu scopul de a paraliza transportul public în oraş fix la finalul campaniei electorale.

Primarul Dorel Coica a remarcat programarea perfectă a grevei „spontane” exact în ziua festivităţilor de absolvire la liceele sătmărene, când un număr mare de aparţinători ai absolvenţilor doreau să ajungă la şcoli, dar au fost, practic, abandonaţi în staţiile de autobuz, fără ca greviştii să fi luat măsuri minime pentru informarea acestor oameni.

Cert este că nemulţumirile şoferilor de la Transurban în legătură cu salarizarea şi condiţiile de muncă sunt vechi, nerezolvate încă din 2008, dar negocieri intense între conducere şi sindicat au avut loc mai ales în ultimele luni, ajungându-se chiar şi la mediere la Inspectoratul Teritorial de Muncă, însă fără un rezultat satisfăcător pentru cei nemulţumiţi.

Salariile nu pot fi majorate fără acordul Consiliului Local, însă în ultimele luni nimeni nu a propus vreun proiect de hotărâre în acest sens, în condiţiile în care reprezentanţii UDMR şi PNL constituie, de facto, majoritatea politică în forul decizional al municipiului Satu Mare.

„Am avut nenumărate întâlniri cu reprezentanţii sindicatului de la Transurban, însă nu mi-au cerut medierea nici măcar ieri, când luaseră decizia de a declanşa greva azi dimineaţă la prima oră. Au aşteptat exact ziua de azi, ştiind ce probleme vor putea să provoace. Consider că acţiunea lor este un atac împotriva cetăţenilor municipiului Satu Mare” – a declarat primarul Dorel Coica.

Negocierile continuă în cadrul Consiliului de Administraţie al Transurban, din care fac parte reprezentanţi ai tuturor partidelor aflate acum la conducerea oraşului Satu Mare, dar autobuzele nu ieşiseră pe traseu la orele 14, în timp ce sute de sătmăreni continuă să aştepte în staţiile de autobuze în care nimeni nu s-a obosit să lipească măcar nişte afişe prin care să-i informeze despre grevă. 

Tags: greva  transurban  acuzatii  coica  stef  kereskenyi  
1814 vizite
Distribuie pe