Locale Altele
Duminica, 15 Septembrie 2024
Dum, 15 Sept 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Pregătirile pentru alegeri au intrat în linie dreaptă
Florin Răchitan  - Vineri, 3 Iunie 2016

Prefectul Radu Bud şi reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente au prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, stadiul în care se află pregătirile în judeţul Satu Mare pentru alegerile locale ce vor avea loc duminică.

Prin Ordinul Prefectului nr.86/22.03.2016 au fost numerotate circumscripţiile electorale din judeţul Satu Mare, începând cu municipiul reşedinţă de judeţ, municipiul Carei, celelalte oraşe şi comune, în ordine alfabetică, iar conform legii primarii au obligaţia aducerii la cunoştinţă publică a numărului circumscripţiei electorale odată cu aducerea la cunoştinţă publică a delimitării şi numerotării secţiilor de votare, ceea ce s-a şi realizat până în data 6 mai a.c., respectându-se astfel programul calendaristic aprobat prin HG nr. 52/2016.

Au fost schimbate sediile a 2 secţii de votare în comuna Socond, din cauza stării de degradare a locaţiilor iniţiale. Totodată prin Ordinul nr.89/22.03.2016 s-a stabilit numărul consilierilor fiecărui consiliu local, inclusiv ai consiliului judeţean. Se remarcă o creştere a numărului de consilieri în 8 unităţi administrativ teritoriale şi anume: Acâş (de la 9 la 11), Călineşti Oaş (de la 13 la 15), Halmeu (de la 13 la 15), Hodod (de la 11 la 13), Păuleşti (de la 13 la 15), Săuca (de la 9 la 11), Tîrşolţ (de la 11 la 13), şi Vetiş (de la 13 la 15), şi o scădere a acestora în comuna Urziceni, respectiv de la 11 la 9.

Toate ordinele prefectului care au legătură cu alegerile se regăsesc pe site-ul instituţiei la secţiunea ALEGERI.

Ca noutate, începând cu aceste alegeri, Autoritatea Electorală Permanentă şi-a intrat în atribuţii, având competenţe bine determinate de legislaţia electorală în vigoare .

O altă noutate este introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot  (pe scurt SIMPV) şi de prevenire a votului ilegal.

Prin Hotărârea nr.51/H/12.05.2016 a Biroului Electoral Central s-a stabilit că pe pagina de internet a Biroului Electoral Central se va afişa pentru fiecare secţie de votare prezenţa la vot/ respectiv numărul de alegători care figurează în SIMPV şi care s-au prezentat la vot. În fiecare oră aceste date se vor actualiza, şi vor fi postate sub forma unor rapoarte care vor conţine o serie de date, cum ar fi: comuna/oraşul/municipiul/judeţul; numărul de alegători care s-au prezentat la vot, defalcat pe vârste, gen, rural, urban; numărul de alegători care au votat pe listele electorale permanente, pe listele electorale suplimentare, sau pe listele electorale complementare. Operatorii de calculator ai secţiilor de votare care vor gestiona sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot  au fost selectaţi urmare instruirilor şi testărilor care au avut loc în aceste ultime două luni.

Tot ca noutate este constituirea Corpului Experţilor Electorali şi tragerea la sorţi computerizată a preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare, care a şi avut loc marţi 24.05.2016, de la ora 15.

O altă noutate este modelul buletinului de vot, aprobat prin HG nr. 55/2016, buletin care acum are pe prima pagină din interior o legendă, în care sunt înscrise numele partidului sau alianţei, candidat independent- urmat de numele şi prenumele acestuia, numărul de ordine pe buletinul de vot rezultat din tragerea la sorţi a ordinii pe buletinul de vot, şi pagina din buletinul de vot în care a fost înscris.

Pentru buna desfăşurare a alegerilor în această perioadă au avut loc o serie de intruniri de informare şi îndrumare cu preşedinţii şi locţiitorii de circumscripţii, preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare precum şi a comisiei şi grupului tehnic de lucru. În acelaşi timp pentru o bună informare toate actele normative emise în această perioadă au fost transmise spre ştiinţă circumscripţiilor electorale / postate pe site instituţie. De asemenea s-a organizat o campanie de informare a cetăţenilor cu drept de vot cu privire la riscurile şi sanţiunile la care se expun în cazul încălcării prevederilor actelor normativ ce reglementează organizarea şi desfăşurarea alegerilor.

Una dintre cele mai importante activităţi în pregătirea alegerilor este aceea de tipărire a buletinelor de vot. Activitatea s-a desfăşurat în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare cu privire la achiziţiile publice prin procedura de cerere de ofertă.

Procedura de achiziţie a tipăririi buletinelor de vot a fost finalizată prin semnarea de contract la data de 06.05.2016, tipărirea fiind realizată efectiv până la data de 25.05.2016, conform calendarului. Astfel la noi în judet au fost tiparite un număr de 1.049.598 buc., în valoare totală de valoare 228.000 lei cu TVA.

Distribuirea buletinelor de vot se realizează în perioada 03-04.06.2016 conform unui grafic stabilit, se începe cu municipiile, se continuă cu oraşele şi pe urmă comunele. Predarea buletinelor de vot se face către primari şi preşedintele de circumscripţie electorală, sub paza structurilor din cadrul MAI.

Conform prevederilor Legii nr. 115/2015 la capitoul V sunt definite o serie de contravenţii, enumerate de la lit. a-z, printre care enumerăm: înscrierea cu bună ştiinţă a unui alegător în mai multe liste electorale; înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot, etc.

Amenda pentru aceste contravenţii este cuprinsă între 800 şi 3000 lei., iar constatarea se realizează în funcţie de competenţele fiecăruia: respectiv de ofiţerii şi agenţii de Poliţie, şi ai jandarmeriei, preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie sau preşedintele biroului electoral superior, împterniciţii preşedintelui AEP, prefecţii şi subprefecţii pentru faptele prevăzute la lit. v şi z respectiv: nepunerea la dispoziţia competitorilor electorali a copiilor de pe listele electorale permanente, conform art. 49 alin.4 din Legea nr.208/2015, la cererea şi pe cheltuiala acestora, iar la lit z: refuzul de a pune la dispoziţia agenţilor constatatori documentele şi actele efectuării controlului.

ALEGERILE LOCALE, ÎN CIFRE

În cifre vorbind alegerile se prezintă astfel:

Număr total de alegători: 317.460

1       Bugetul alocat pentru indemnizatii : 3.873.000 lei

2       Buget alocat pentru cheltuieli materiale: 570.000 lei

3        Număr buletine de vot tipărite: 1.049.598 buc, valoare 228.000 lei cu TVA

4       Număr ștampile de control:  66 – circumscripții

                                                     334 – secții de votare

5        Număr ștampile cu mențiunea ”VOTAT” primite de la MAI :1.670 buc

6        Număr timbre autocolante primite de la MAI: 317.460 buc

7        Broșuri cu reglementări legale privind alegerile: peste 500 buc

8       Număr membrii birouri electorale de circumscripție: max 482 pers

9       Număr personal tehnic auxiliar : cca 270 pers

10     Număr membrii birouri electorale ale secțiilor de votare: max 3.024 pers

Amenajarea secţiilor de votare este verificată vineri şi sâmbătă de către angajaţii Instituţiei Prefectului-judeţul Satu Mare. Aflându-se în vizită în judeţ, prefectul Radu Bud s-a oprit să verifice o secţie de votare din localitatea Potău, comuna Medieşu-Aurit.

Se va verifica numărul cabinelor şi urnelor de vot, existenţa urnei speciale (urna volantă), a meselor şi scaunelor, panoului pentru afişaj, a unui dulap pentru păstrarea documentelor, a perdelelor pentru urne, a drapelului României, existenţa unui stingător de incendii, a indicatoarelor spre secţii, a unei surse alternative de lumină, respectiv a unui spaţiu de păstrare a materialelor de votare.

Pe de altă parte, primarii vor reaminti președinților secțiilor de votare obligația acestora ca, în preziua alegerilor, să afișeze câte un exemplar din fiecare tip din buletinele de vot anulate, respectiv pentru alegerea primarului, a consiliului local şi a consiliului judeţean.

De asemenea în conformitate cu prevederile art. 55 teza a –II-a se va asigura afişarea candidaturilor definitive (primar, consiliu local şi consiliul judeţean - cu precizarea numelui şi prenumelui, apartenenţei politice, profesiunii şi ocupaţiei fiecărui candidat) - la sediile secţiilor de votare.

Tags: pregatiri  alegeri  prefect  
2052 vizite
Distribuie pe