Locale Altele
Joi, 20 Ianuarie 2022
Joi, 20 Ian 2022
Sătmarul lăsat fără reparații de drumuri din cauza firmelor
Florin Răchitan  - Marti, 5 Iulie 2016

Primarul Kereskenyi Gabor a confirmat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că municipiul Satu Mare rămâne în continuare fără contract-cadru pentru lucrările de întreținere și reparații ale străzilor, din cauza luptei dintre două firme care au participat inițial la licitație.

Este vorba despre societatea Tehnic Asist din Botoșani, firmă care a câștigat majoritatea licitațiilor pentru modernizări de drumuri în județul Satu Mare în ultimii ani, respectiv societatea Diferit SRL din Cluj, o abonată până în urmă cu doi ani la toate lucrările din acest domeniu în județul Cluj și nu numai.

În timp ce în social media se propagă zvonuri, fără dovezi, despre eventuale interese pe care le-ar avea în firma Tehnic Asist fostul președinte al PSD Satu Mare, Mircea Govor, numele firmei Diferit din Cluj apare în dosarul pentru care a fost condamnat recent la închisoare fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, pentru fapte de corupție.

Cert este că de când a început scandalul la Cluj, firma Diferit nu prea mai are acces la bani publici în capitala Transilvaniei, așa că și-a căutat contracte în alte județe, fiind cunoscută peste tot pentru contestațiile pe care le depune pe bandă rulantă la toate licitațiile pe care nu le câștigă.

În ceea ce privește Tehnic Asist, primul contract-cadru pe o perioadă de patru ani a fost semnat în 2010, pe vremea mandatului fostului primar Iuliu Ilyes, dar, după expirarea acestuia, Satu Mare a rămas fără un asemenea contract, iar procedurile de licitație și contestațiile aferente durează deja de mai bine de un an de zile, fiind facilitate și de legislația mai mult decât îmbârligată în acest domeniu.

Întârzierea încheierii unui contract-cadru și, implicit, a lucrărilor de reparații și modernizări de străzi în municipiul Satu Mare a fost una dintre principalele platforme de atac împotriva fostului primar Dorel Coica de către adversarii politici, inclusiv în recenta campanie electorală. În toată această perioadă, cele câteva lucrări de amenajări sau reparații de carosabil ce s-au efectuat în municipiul Satu Mare s-au făcut prin artificii și portițe legale pentru care funcționarii Primăriei ar merita premii speciale, dacă nu cumva DNA le-a pus deja gând rău ;))

Acum, actualul primar Kereskenyi Gabor recunoaște că, în actualele condiții, nu există nici măcar un termen estimativ pentru încheierea vreunui contract și începerea unor lucrări serioase de întreținere și modernizări a străzilor din Satu Mare, deoarece Primăria nu se poate apuca de o nouă licitație până ce firmele Tehnic Asist și Diferit se contestă reciproc până-n pânzele albe, folosind toate căile legale posibile și nu se știe când se va pronunța vreo sentință definitivă în acest sens.

În același timp, edilul-șef se gândește la alternative, deoarece contractul-cadru pe termen lung și pe sume uriașe (în cazul de față 32 milioane de euro n.r.) nu mai pare a fi o idee atât de bună cum părea în 2010.

“Nu ştiu dacă acordul-cadru este cea mai bună soluţie. Am observat că suma mare, aferentă acordului-cadru, a stârnit foarte mari interese. Într-adevăr, este vorba despre 32 de milioane de euro şi nu întâmplător nu se lasă nicio firmă, iar eu consider că ei vor contesta până la infinit. Din păcate şi legislaţia în vigoare este foarte permisivă cu acele societăţi care contestă rezultatul procedurilor de achiziţie publică” – a declarat primarul Kereskenyi Gabor. 

Tags: reparatii  strazi  tehnic asist  diferit  
2445 vizite
Distribuie pe