Locale Altele
Miercuri, 6 Iulie 2022
Mie, 6 Iul 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Scandaluri pe bandă rulantă în Consiliul Local
Florin Răchitan  - Joi, 30 Aprilie 2009

Demult nu am mai asistat la o şedinţă a Consiliului Local Satu Mare atât de tensionată ca cea de joi, care a avut o durată record de patru ore, forţând chiar limitele impuse de lege pentru timpul maxim în care trebuie să se desfăşoare o asemenea şedinţă publică.

 

„În mandatele anterioare, activitatea acestui consiliu a fost caracterizată de colaborarea exemplară, bazată pe compromisuri şi bun simţ, între reprezentanţii diferitelor partide. Trebuie să constat cu dezamăgire că unii colegi, care se află la primele mandate în Consiliul Local, au reuşit să strice această atmosferă” – a subliniat consilierul UDMR Turos Lorand, făcând aluzie la reprezentanţii PD-L.

 

Contrele au început între primarul Iuliu Ilyes şi fostul său contracandidat în cursa pentru Primărie, consilierul PD-L Claudiu Ardelean, care a iniţiat un proiect de hotărâre pentru organizarea unei licitaţii în vederea selectării unui sponsor principal al Zilelor Oraşului.

 

După discuţii interminabile despre oportunitatea sau viabilitatea unui asemenea proiect, după nenumărate modificări „de compromis” şi după un şir de acuzaţii lansate de Claudiu Ardelean împotriva primarului, cu promisiunea că va sesiza la momentul potrivit şi organele de control cu privire la unele suspiciuni legate de modul în care s-au realizat asemenea sponsorizări în anii trecuţi, proiectul a fost respins „pe muchie”, un singur vot fiind hotărâtor în acest sens.

 

Au urmat apoi contrele dintre primarul Iuliu Ilyes  şi reprezentantul PSD în Comisia de Cenzori a societăţii Transurban, Ioan Sabău, în condiţiile în care societatea de transport public este în pragul dezastrului din punct de vedere economic, iar o comisie de control a Primăriei a sesizat disfuncţionalităţi grave în contabilitate. Primarul i-a acuzat i-a acuzat atât pe managerul Iosif Simon, cât şi pe membrii Consiliului de Administraţie şi pe cei ai Comisiei de Cenzori că nu şi-au făcut treaba, deşi au fost plătiţi cu bani mulţi din bugetul public.

 

„Le plăteam zeci de milioane în fiecare lună şi nici măcar nu se sinchiseau să apară la şedinţele comisiilor în care au fost numiţi. Iar dacă se întâmpla să onoreze cu prezenţa din an în Paşti, atunci vorbeau numai aberaţii, în timp ce sistemul urban de transport public a ajuns în prăpastie” – şi-a vărsat năduful Iuliu Ilyes.

 

În replică, Ioan Sabău a prezentat o situaţie care i-a lăsat mască pe consilieri: se pare că Transurban a virat în ultimii trei ani către bugetul statului nu mai puţin de 15 miliarde lei vechi, reprezentând TVA după scutirile şi reducerile din preţurile biletelor şi abonamentelor acordate de Primăria Satu Mare elevilor şi pensionarilor. Poanta e că, potrivit celor declarate de Ioan Sabău, aceste reduceri sunt scutite de TVA, conform legii, ceea ce înseamnă că administraţia locală a plătit TVA de-a moaca, iar banii respectivi au ajuns în vistieria statului, de unde se pot recupera cam greu pe criza asta.

Pentru a clarifica situaţia, consilierul Iosif Fogel i-a cerut primarului să solicite explicaţii în scris de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Nu de alta, dar până nu se clarifică acest aspect, nu se poate aproba bilanţul contabil pe anul trecut al societăţii Transurban, care şi acum funcţionează doar pe baza unui buget provizoriu, de supravieţuire.

 

A urmat apoi desemnarea reprezentanţilor din partea fiecărui partid politic în noul Consiliu de Administraţie şi în Comisia de Cenzori a societăţii Transurban. Aşa cum era de aşteptat, de data aceasta nu s-au prea înghesuit candidaţii, având în vedere faptul că indemnizaţiile lor au fost reduse drastic prin lege, astfel că am asistat la momente absurde în care liderii formaţiunilor politice din Consiliul Local îşi storceau creierii să găsească nume ale unor oameni din propriile partide pe care să le propună pentru posturile respective, fără ca acei oameni să fie prezenţi măcar în sală şi să-şi exprime acordul sau refuzul. Până la urmă au fost „umplute” toate locurile din organismele respective, aceşti oameni urmând să scoată, teoretic, Transurbanul din prăpastie.

 

Alte momente deloc obişnuite la şedinţele de până acum ale Consiliului Local au fost finalizate cu respingerea a două Planuri Urbanistice Zonale pentru nişte blocuri care ar fi urmat să fie construite pe strada Paris, respectiv Ham Janos.

În primul caz a avut câştig de cauză, spre plăcuta surprindere a asistenţei prezente în sala de şedinţă, protestul unei femei care locuieşte în vecinătatea casei ce urma să se construiască pe strada Paris. Doamna Maria Chendea şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la înălţimea şi soluţiile tehnice de construcţie a blocului, motiv pentru care consilierii au respins, din nou „pe muchie”, proiectul. Deci, se poate, chiar fără pile şi intervenţii!

În al doilea caz, arhitecta Magda Benyovski a avut o dispută acerbă cu UDMR-istul Szocs Peter, specialist de la Muzeu, pe teme de conservare a elementelor arhitectonice specifice zonei pentru care a proiectat blocul de pe strada Ham Janos. Se pare că arhitecta nu a fost prea convingătoare, deoarece, de data asta consilierii locali au votat „in corpore” împotriva proiectului.

 

Abia aşteptăm şedinţa următoare a Consiliului Local !!!

Tags: scandal  sedinta  consiliu local  
1896 vizite
Distribuie pe