Ședință extraordinară din toate punctele de vedere joi, la Consiliul Local Satu Mare! Aleșii orașului au fost chemați de urgență să voteze o suplimentare a bugetului Clubului Sportiv Municipal Satu Mare cu aproape 330.000 de lei, precum și reducerea impozitelor pe clădirile nerezidențiale.
Trecem peste prezența în sală a președintelui CSM, Vasile Fogel, la nici o lună de când, cică, și-a prezentat demisia prin e-mail trimis la conducerea Primăriei (noa bine, și atunci am făcut mișto de faza asta ;))
Acum, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, s-a prezentat frumos în sala de consiliu să ceară peste trei miliarde lei vechi, cu o fundamentare foartă șchioapă în hârtii, dar noa, ne-am obișnuit.
Așa cum era de așteptat, consilierii actualei Opoziții au vrut să se intereseze “Dar cu ce ocazie?!”, la care a venit un răspuns sub forma unui discurs al președintelui de ședință, UDMR-istul Ștefan Gati, ce amintea de vremurile de glorie pesediste din anii ’90.
El a recunoscut că noa, acuma ce să facem, de vină pentru, cităm, “managementul defectuos” pot fi șefii de secții de la CSM și actualii membri ai comitetului de conducere și foștii membri ai comitetului de conducere și cam toată lumea, dar, totuși, vin Sărbătorile și sportivii de acolo sunt oameni și ei și merită să pună și ei ceva sub brad, mai ales că tare ne place să ne mândrim cu performanțele lor când se întorc acasă cu medalii de la diverse competiții naționale și internaționale și scriu de ei toate ziarele (nu toate, da’ noa ;))!
Cu ocazia asta am aflat că unii sportivi de la CSM au indemnizații lunare de câte 560 de lei (vă șoptim noi că aceștia sunt fix cei care mai aduc câte-o medalie la Satu Mare n.r.), în timp ce componenții “echipelor de suflet” ale actualei conduceri a Primăriei Satu Mare numără miile de euro. Noa, și acum să facem o recapitulare a performanțelor deosebite obținute de cei cu salarii babane (e adevărat, e primul sezon după mai mulți ani în care evoluează, pe bază de invitație, în Liga Națională, echipe în reconstrucție bla-bla…). Deci: Baschet Feminin – 6 înfrângeri, 5 victorii; Handbal Masculin – 13 înfrângeri (!!!), un egal și 2 victorii. Frumos!
Cu această suplimentare a bugetului, CSM sparge în acest an peste 3,8 milioane de lei. E adevărat, nu e chiar cel mai mare buget din ultimii ani și putem spune mersi că nu a ajuns la milionul de euro. Din acești bani, reamintim cât primesc sportivii care efectiv aduc medalii de la competiții naționale și internaționale: 560 lei/lună.
Vizibil împovărat de sarcina de a supune la vot o nouă suplimentare a bugetului CSM, președintele de ședință a subliniat că, în opinia sa, sunt prea multe secții acolo și ar propune el o soluție, dar mai bine se abține, deoarece era prezentă și presa în sală.
La rândul lui, viceprimarul Adrian Albu a întrebat, retoric, oare când vor primi planul de reorganizare a CSM-ului, pe care îl tot așteaptă cam de jumătate de an, de când au preluat ei conducerea Primăriei Satu Mare? Răspuns nu a primit, bineînțeles, dar la vot a ridicat mâna, aprobând și această ultimă suplimentare de buget pe anul în curs. Singurii care s-au abținut de la vot au fost PSD-iștii (o tactică folosită frecvent de UDMR-iști în mandatul trecut n.r.), după care șeful CSM a mulțumit frumos pentru bani și a părăsit sala. Koszi szepen, viszlat!
În continuarea ședinței, Puterea și Opoziția s-au mai încăierat verbal la dezbaterea proiectului privind reducerea impozitelor pe clădirile nerezidențiale, dar a fost mai mult de show.
Reamintim că, pe baza unor chichițe juridice și birocratice cărora nimeni nu le-a mai ținut socoteala, fostul Consiliu Local Satu Mare, din care au făcut parte și mulți dintre actualii consilieri, a votat în unanimitate cele mai mari impozite de acest fel din toată regiunea de Nord-Vest a României pe anul 2016, stabilindu-le la 1,5% din valoarea imobilelor în cauză.
După scandalul de rigoare, deoarece măsura a afectat mii de întreprinzători mici și mijlocii care au tot felul de birouri, ateliere, cabinete sau magazine în imobile ce intră în această categorie, și după ce s-a tot bătut apa în piuă un an întreg, actuala conducere a Primăriei a propus reducerea acestei cote de impozit la 0,7%, adică la mai puțin de jumătate. Propunerea a trecut de comisiile de specialitate, dar în ședința în plen Grupul PSD a venit cu o nouă propunere: reducerea la 0,4%.
Au urmat acuzații reciproce, pe de o parte că unii nu se gândesc la bunăstarea sătmărenilor și le impun un impozit care chiar și la 0,7% ar fi tot cel mai mare din regiunea noastră, iar pe de altă parte că alții fac politică populistă, deși campania electorală s-a încheiat de o săptămână, iar o reducere mai mare a impozitului ar falimenta administrația publică locală (reamintim că înainte de toată harababura asta cu noul Cod Fiscal, impozitul respectiv era de 0,1%, iar bugetul Sătmarului era, teoretic, bine mersi).
Până la urmă, după mai multe contre de-astea de dragul camerelor de televiziune, toată lumea (cu excepția celor de la ALDE) a votat pentru stabilirea cotei de impozit pe anul viitor la 0,7% din valoarea imobilului.
La finalul ședinței atmosfera s-a mai detensionat, iar doi dintre consilierii locali și-au anunțat demisiile, din motive diferite, și le-au mulțumit colegilor pentru colaborarea din toți anii în care au condus împreună destinele municipiului Satu Mare. Maskulik Csaba va prelua de luni funcția de city-manager, în timp ce Marcela Papici a optat să rămână directoare a Spitalului Județean, după ce o nouă chichiță legislativă stabilește incompatibilitatea dintre această funcție și mandatul de consilier local.