Locale Altele
Sambata, 28 Ianuarie 2023
Sam, 28 Ian 2023
Florisal cere scumpirea contractelor pentru populație
Florin Răchitan  - Joi, 26 Ianuarie 2017

După poveștile cu parcarea supra-etajată din spatele magazinului Someșul și alte vrăjeli, subiectul cel mai important în prima ședință din acest an a Consiliului Local Satu Mare a fost dezbătut, măcar parțial, la punctul “Diverse” de la final.

Consilierul Mihai Huzău din partea ALDE a solicitat explicații în legătură cu cererea societății Florisal pentru “indexarea” (a se citi majorarea) tarifelor practicate către populație și agenții economici în anul 2017.

Este vorba despre contractele anuale pe care le încheie societatea de salubrizare cu fiecare persoană fizică, în valoare de 7,35 lei/lună, respectiv 52,8 lei/mc deșeuri pentru firme.

Florisal cere acum majorarea acestor tarife cu 3,62 lei/lună pentru persoane fizice, respectiv cu 30 lei/mc pentru firme, adică o creștere în medie de aproximativ 50%.

Consilierii ALDE și-au exprimat nedumerirea față de acest aspect, în condițiile în care, în baza contractului încheiat între Municipiul Satu Mare și societatea Florisal, operatorul de salubritate ar avea dreptul să ceară periodic ajustarea tarifelor numai pe baza ratei de inflație comunicate de Institutul Național de Statistică.

Pe anul trecut, de exemplu, conform datelor comunicate de INS, nu s-a înregistrat inflație, ci, dimpotrivă, deflație de – 0,5%, ceea ce ar însemna că, teoretic, Florisal ar trebui să-și reducă tarifele exact cu această valoare și în nici un caz să le majoreze.

În același timp, însă, ALDE recunoaște că în anii trecuți au fost luați în considerare alți indicatori, precum indicele prețurilor de consum (ar trebui să verifice organele de control cum adică n.r.)  pentru majorarea tarifelor pe baza unor acte adiționale, în urma cărora Florisal a încasat cu peste 5 milioane de lei în plus în ultimii cinci ani față de sumele stabilite în contractul inițial.  

“Chiar dacă argumentația de majorare a tarifelor trimisă de cei de la Florisal poate fi considerată pertinentă, totuși, noi, grupul de consilieri ALDE, considerăm că în această situație ar trebui să ne referim strict la clauza de indexare a contractului dintre SC Florisal SA si Municipiul Satu Mare (462/29.12.2005, Cap. 9, art. 18, al.2) care prevede că: Actualizarea va fi făcută anual pana la sfarsitul anului calendaristic, pentru anul urmator, în funcţie de nivelul mediu al indicatorului ratei inflaţiei sau deflaţiei pe ultimele 12 luni, prevăzută în Buletinul Statistic de Preţuri” – se arată în argumentația ALDE.

În răspunsul său, managerul public al municipiului Satu Mare, Maskulik Csaba, a arătat că cererea de majorare a tarifelor Florisal este motivată, pe de o parte, de creșterea valorii salariului minim pe economie, stabilită recent de Guvernul Grindeanu (chiar dacă Florisal a depus cererea –surpriză!!! – în penultima zi a anului trecut, pentru a se încadra în finalul anului calendaristic, în condițiile în care la momentul respectiv nu se știa nimic concret despre vreo majorare a salariului minim), iar pe de altă parte de obligativitatea plății sumei de 80 lei/tonă de deșeu depozitat la groapa ecologică de la Doba, sumă care ar urma să intre în Fondul Național de Mediu (bani care trebuie plătiți tot de populație, it’s complicated).

Partea tare abia acuma vine!!! În condițiile în care nu au nici cea mai vagă idee, membrii comisiiilor de specialitate ale Consiliului Local Satu Mare, dar și conducerea Primăriei Satu Mare au cerut societății Florisal lămuriri în legătură cu sumele totale pe care le încasează în acest moment firma respectivă de la locuitorii municipiului Satu Mare, respectiv câți bani ar încasa în plus dacă aleșii Sătmarului ar pune botu’  și ar aproba majorarea tarifelor. Repetăm: Consiliul Local și Primăria Satu Mare întreabă societatea Florisal cam câți bani primește de la sătmăreni într-un an?!?

Nu de alta, dar proiectul de hotărâre privind eventuala majorare a tarifelor Florisal va fi dezbătut, probabil, la următoarea ședință a Consiliului Local din luna februarie și măcar până atunci ar trebui să se știe câți bani dau fraerii ;)) 

Tags: majorare  tarife  florisal  
5062 vizite
Distribuie pe
ka.ka.
Florisalul din pacate domina singur orasul.Am o propunera pentru edili orasului.Satu Mare se compune din doua parti.Partea stanga sa ocupa o alta firma.DACA S A CONSTATA O INTELEGERE INTRE EI DESFINTARE IMEDIATA CONTRACTELE.TREBUIE UN CONCURS ITRE FIRME.CINE LUCREAZA MAI BINE SI MAI IEFTIN .ACEL RAMINE PE PIATA.
2017-01-30 10:53:23
Tóth Istvįn
80 lei ples TONA ?
Va rog sa - mi spuna cineva Legea, anul, articolul...
Eu cunasv legislatia resciclarii si legislatia fondului de mesdiu,
SOS ca nu pricep. !!!!!
2017-01-27 20:34:40
Erdos Carol
E O PORCARIE, DACA SE MAREȘTE TARIFUL EU PROPUN SA NU PLATIM DA VEDEM CE SE HOTARAȘTE,ALTE FIRME DE SALUBRIZARE NU SUNT? AȘTIA AU MONOPOLIZAT GUNOIU ȘI SATU? AȘ VREA SA VAD CE LEFURI AU ȘEFII DE LA ā€FLORIā€ā€?CIND V-A FI CURAT ȘI IN CARTIERE ȘI PE MALUL SOMEȘULUI, d-LE PRIMAR??
2017-01-27 11:06:38