Locale Altele
Duminica, 19 Septembrie 2021
Dum, 19 Sept 2021
Se scumpesc tarifele Florisal!
Florin Răchitan  - Miercuri, 15 Februarie 2017

Fiindcă orașul e bec și lună, sătmărenii vor plăti de la 1 Martie tarife majorate cu o treime către firma de salubrizare Florisal! Glumim, evident, dar numai în ceea ce privește prima parte a frazei anterioare.

După ce primarul Kereskenyi Gabor a prezentat miercuri "veștile bune", în cadrul unei conferinței de presă referitoare la proiectul de buget pe anul 2017, city-managerului Maskulik Csaba i-a fost atribuit rolul aducătorului de "vești proaste".

Astfel, el a anunțat că "în conformitate cu Legea număru... coroborată cu HG număru..." operatorul de salubritate trebuie să plătească în acest an o taxă de mediu de 80 lei/tona de deșeuri menajere depozitate la groapa de gunoi de la Doba, iar această taxă suplimentară trebuie să se resimtă în buzunarele sătmărenilor.

Astfel, potrivit calculelor, fiecare locuitor al municipiului Satu Mare va trebui să plătească, de la 1 Martie, aproximativ 10 lei/lună pentru transportarea deșeurilor, față de 7,39 lei/lună, cât plătea până acum.

Maskulik a admis că, în condiții ideale, probabil nu ar fi nevoie de o asemenea majorare, dar numai dacă sătmărenii ar lua în serios sistemul dual de colectare a deșeurilor (umed/uscat), însă, în condițiile în care populația aruncă de-a valma deșeurile în containerele așezate pe lângă blocuri, iar Florisal le aruncă, la rândul ei, în aceleași mașini, fără vreo selectare prealabilă, care în aceste condiții nu se poate face nici la groapa ecologică de la Doba, cantitatea medie de deșeuri produsă de fiecare sătmărean în cursul unui an ajunge la 300 kg, ceea ce este aproape de media națională.

Teoretic, ar exista alternative, iar un exemplu pozitiv în acest sens este Oradea, unde colectarea selectivă chiar funcționează, cel puțin parțial, astfel că un orădean produce în medie doar aproximativ 100 kg deșeuri într-un an de zile, restul fiind reciclat, deci nu necesită depozitare în vreo groapă de gunoi, astfel că și tarifele pentru acest serviciu pot fi menținute la un nivel decent.

De-altfel, city-managerul a anunțat că în viitorul apropiat va face o vizită de lucru, împreună cu managerul public al județului, Nagy Szabolcs, la Oradea, pentru a studia sistemul de acolo, în speranța că măcar unele aspecte ar putea fi implementate și la Satu Mare. Până atunci, însă, de Mărțișor avem cadou de la Florisal tarife majorate!

Tags: tarife  majorare  florisal  
3370 vizite
Distribuie pe