Locale Altele
Marti, 31 Ianuarie 2023
Marti, 31 Ian 2023
UDMR și PNL au aprobat taxa suplimentară pentru Florisal! Ca să știți cui să mulțumiți!
Florin Răchitan  - Joi, 23 Februarie 2017

Consiliul Local Satu Mare a aprobat în ședința de joi taxa suplimentară de mediu ce va fi inclusă, începând cu 1 Martie, pe facturile emise de Florisal către toți sătmărenii cu care are contract pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere.

Este vorba despre o taxă de aproximativ 3 lei, care se adaugă sumei de aproximativ 7 lei/lună/persoană pe care o plăteau deja sătmărenii pentru serviciile de salubrizare, astfel că, din această primăvară, valoarea facturii crește cu o treime, ajungând la peste 10 lei/persoană/lună.

Proiectul de hotărâre în acest sens nu a trecut, însă, ca prin brânză. Trei din cele patru comisii de specialitate consultate înaintea ședinței Consiliului Local s-au opus acestei majorări, dar votul lor fiind doar consultativ, era de așteptat ca, la ședința în plen, majoritatea politică formată acum din UDMR și PNL să-și impună punctul de vedere, așa cum se cam știa dinainte că se va întâmpla.

Reprezentanții Opoziției, adică Radu Roca din partea PSD și, mai ales, tânărul Mihai Huzău din partea ALDE, au cerut explicații și au încercat să argumenteze împotriva luării unei asemenea măsuri în defavoarea populației, dar, așa cum a subliniat primarul Kereskenyi Gabor „populația și-a spus cuvântul la alegerile din vara trecută”.

Pe scurt, este vorba despre o taxă de mediu impusă de Uniunea Europeană ca un fel de pedeapsă pentru țările care nu îndeplinesc anumite procente în colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor, scopul fiind reducerea poluării. Taxa a fost reglementată încă din 2005 printr-o Ordonanță de Urgență a guvernului de atunci, dar bineînțeles că a fost dată uitării. Până la începutul acestui an, când, probabil, UE ne-a atras atenția că nu respectăm prevederile pe care ni le-am asumat atunci când am aderat la Comunitatea Europeană, astfel că suntem buni de plată.

În prezent, această „amendă” este de 80 de lei / tona de deșeuri nereciclabile depozitate la groapa de gunoi de la Doba, dar dacă nu vom lua măsuri, anul viitor această taxă va ajunge la 120 lei / tona. Acești bani trebuie plătiți de cineva. Noa, de cine oare?

Aceasta este întrebarea în jurul căreia s-au învârtit argumentațiile consilierilor locali și ale celorlalți participanți la ședința de joi. Consilierii Puterii au susținut, bineînțeles, că populația trebuie să plătească, fiindcă cetățenii sunt cei care nu au învățat să colecteze selectiv deșeurile, deci ei sunt de vină.

Consilierii Opoziției au pledat măcar pentru o împărțire a responsabilității între populație, autorități locale și operatorul de salubrizare, reamintind că inclusiv pretextul pentru prelungirea contractului cu Florisal până în 2019 a fost exact pretenția acestei societăți de a-și recupera investițiile pe care le-a făcut în ceea ce considera a fi sistemul dual de colectare a deșeurilor în municipiul Satu Mare. Adică acele cotețe cu containere Umed / Uscat amplasate în cartiere.

Pe aceeași idee a luat cuvântul, după scandalul de rigoare, și eternul candidat și activist-vedetă ITV Sergiu Băbășan, care, după cum a declarat el însuși, a participat la ședință în calitate de simplu reprezentant al cetățenilor. Culmea, în principiu și cel puțin parțial chiar avea dreptate, însă city-managerul Maskulik Csaba l-a băgat în „Articolul 9, Litera C...” și cu asta s-a terminat povestea!

La vot, așa cum se vede și în fotografia de sus, consilierii UDMR și PNL au fost disciplinați și au aprobat taxa suplimentară cerută de Florisal, în timp ce grupul PSD și un consilier ALDE s-au abținut, singurul care s-a opus proiectului de hotărâre fiind consilierul ALDE Mihai Huzău. Opoziția lor activă sau pasivă nu a fost, însă, suficientă din punct de vedere numeric pentru a bloca această hotărâre, astfel că din 1 Martie sătmărenii vor plăti mai mult pentru salubrizare.

Tags: taxa  florisal  consiliu  local  
11005 vizite
Distribuie pe
avram gheorghe
Revin din nou cu intrebare catre onor conducerea primariei si adormitii de la PNL: ma voi chiar ne credeti prosti? Sa stiti ca nu suntem, doar mai dureaza un pic pina ne organizam ca sa va luam la intrebari,sa ne asiguram ca nu va va fi usor.
De ce sa plateasca populatia pentru o obligatie care va revenea voua si operatorului de salubritate sa o rezolvati si nu a-ti facut-o?
Si chiar daca am face acest lucru de ce sa platim pt toata cantitatea si nu doar dupa cea ramasa neraciclata?
Si daca am vrea sa reciclam cum sa facem acest lucru cind tehnic nu avem cum?
Am urmrit lucratorii Florisal.Gunoiul reciclat de mine pus in sac galben Florisal si scos la drum in ziua stabilita de operator, a fost aruncat in masina florisal impreuna cu gunoiul menajer.Ce am rezolvat? Tot noi sa platim atunci?
2017-02-26 20:03:42
Floare Papp
Ce colectare selectiva?Din moment ce Florisalul nu are un Program de colectare selectiv,totul e degeaba.Ma mir ca dintre atitea minti luminate care sint in conducerea orasului nimeni n-a cerut asa ceva,au aprobat doar cererea lor.Atunci cind mergeti in afara tarii, nu vedeti lucrurile bune si nu va intereseaza cum se fac! Va acoperiti cu Ordine si Legi,degeaba.
2017-02-24 09:10:39