Locale Altele
Marti, 28 Noiembrie 2023
Marti, 28 Nov 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Subprefectul Aurelia Fedorca urgentează desfiinţarea ghetoului de ţigani de la Răteşti
SMV  - Luni, 18 Mai 2009

Cu prilejul audienţelor desfăşurate la sediul instituţiei, subprefectului Aurelia Fedorca i-au fost prezentate de către cetăţeni problemele semnalate în satul Răteşti, unde 43 de romi sunt cazaţi în fosta casă de copii.

 

Probleme sunt şi la Socond, unde mai multe persoane au reclamat întârzieri foarte mari în aplicarea legilor fondului funciar.

 

Urmarea aspectelor invocate de cetăţeni, subprefectul s-a deplasat, în data de 18 mai, în satul Răteşti şi comuna Socond, fiind însoţit de Cosmin Dorle, expert în cadrul corpului de control al prefectului.

 

La Răteşti, subprefectul Aurelia Fedorca s-a întâlnit cu viceprimarul comunei Beltiug, Czimbre Zoltan, la discuţii participând reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, Gărzii de Mediu şi secretarul primăriei.

 

În fosta casă de copii, proprietatea Consiliului local Beltiug, au fost cazate un număr de 43 de persoane de etnie romă, care au adresat mai multe memorii primăriei pentru a face demersuri în vederea racordării clădirii la utilităţi, mai ales că acolo trăiesc 24 de copii preşcolari şi şcolari în condiţii improprii.

 

Terenul de sub clădire ar fi fost retrocedat printr-o sentinţă judecătorească şi cei care locuiesc acolo susţin că se aşteaptă să fie evacuaţi în orice moment. Lipsa utilităţilor dar şi mormanele de gunoaie care s-au adunat au generat nemulţumirea vecinilor, care afirmă că situaţia trebuie soluţionată cât mai rapid mai ales că mirosurile care vin dinspre respectiva clădire au devenit de nesuportat.

 

Viceprimarul Czimbre a recunoscut existenţei problemei romilor cazaţi în fosta casă de copii din Răteşti  şi va fi rezolvată, afirmând că primăria va pune la dispoziţia romilor loturi de teren pentru a-şi construi locuinţe.

 

Reprezentantul Gărzii de Mediu a dat un termen limită până la care autorităţile trebuie să transporte gunoaiele. Subprefectul Fedorca speră ca prin acest demers să se soluţioneze problema şi să nu mai fie invocată la audienţe.

 

La Socond, subprefectul a avut o discuţie cu primarul comunei, Ioan Sava, pe marginea problemelor prezentate de cetăţenii care s-au adresat Instituţiei Prefectului care consideră că sunt tergiversate în mod nejustificat cererile de punere în posesie, în unele cazuri existând cereri care datează din 1992 şi nu au fost încă soluţionate.

 

În urma discuţiilor şi identificării unor probleme grave în aplicarea legilor fondului funciar, subprefectul i-a cerut primarului ca până săptămâna viitoare să transmită Instituţiei Prefectului un raport privind stadiul aplicării legilor fondului, numărul cererilor înregistrate şi care au primit un răspuns, iar în cele două cazuri prezentate la audienţe să se procedeze la aplicarea dispoziţiilor legale privind retrocedarea terenurilor către foştii proprietari.

Tags: ghetou  romi  ratesti  aurelia fedorca  
3812 vizite
Distribuie pe