Locale Altele
Marti, 25 Ianuarie 2022
Marti, 25 Ian 2022
Știți că s-a redeschis oficial Grădina Romei, iar Primăria zice că e sigură? A mai picat o creangă!
Florin Răchitan  - Luni, 14 August 2017

”Stimați sătmăreni, vă anunțăm că de sâmbătă, 12 august, Grădina Romei va fi redeschisă. Zona a fost pusă în siguranță, fiind derulată o amplă acțiune de curățenie, care a prevăzut toaletarea copacilor, strângerea resturilor vegetale și a crengilor uscate, tunderea spațiilor verzi, igienizarea parcului și vopsirea elementelor din parcul de joacă”.

Așa suna comunicatul de presă trimis săptămâna trecută de Primăria Satu Mare, după ce timp de două săptămâni ne-au ținut la curent cu un zel demn de cauze mai nobile despre toate etapele lucrărilor ce se desfășurau în Grădina Romei, închisă după ce o creangă căzută dintr-un copac a rănit grav un copil care se juca sub el.

Comunicate cu lux de amănunte, poze cu primarul aflat în inspecție în parc, trenulețul vopsit, tot ce trebuie... Era de așteptat ca lucrurile să fie oarecum grăbite, deoarece săptămâna viitoare sunt programate în Grădina Romei majoritatea evenimentelor destinate familiilor în cadrul Zilelor Culturale Maghiare Partium.

Noa, la o zi după redeschidere, duminică seara, a mai picat o creangă! Nu pare uscată și nici de grosime prea mare, dar cel care a postat imaginea pe un popular grup maghiar de Facebook susține că ramura a căzut de la o înălțime de aproximativ opt metri, ceea ce înseamnă că ar fi putut să rănească destul de serios pe oricine ar fi avut ghinionul să treacă pe sub copac. Din fericire, de data aceasta nu s-a întâmplat nimic grav.

Creanga pare să se fi desprins dintr-unul dintre cei 55 plopi americani pe care fostul primar Dorel Coica a intenționat să-i taie, după ce directoarea Agenției pentru Protecția Mediului (APM), Elisabeta Bekessy, l-a informat că acești copaci au ajuns la stadiul de fragilitate la care deja reprezintă pericol public și a propus plantarea în locul lor a unor arbori cu talie mai joasă, care să nu reprezinte nici atracție pentru ciori.

Proiectul a întâmpinat atunci opoziția vehementă a liderului local UDMR, Kereskenyi Gabor, și numai șefa APM știe ce a trebuit să audă din partea colegilor ei de partid ;))

Până la urmă nu s-a mai făcut nimic, nici chiar în această primăvară, când o altă creangă a căzut la câțiva centimetri de un copil. Autoritățile s-au urnit abia după incidentul grav de la sfârșitul lunii iulie, dar copacii periculoși sunt tot acolo, iar eficiența lucrărilor din ultimele două săptămâni se vede în fotografia de mai sus. 

Tags: creanga  pericol  gradina romei  
2331 vizite
Distribuie pe