Locale Altele
Joi, 23 Septembrie 2021
Joi, 23 Sept 2021
Logica ”grofilor” din Primăria Satu Mare: Guvernul scade impozitele oamenilor, deci Primăria pierde bani, deci Primăria trebuie să ia bani de la oameni!
Florin Răchitan  - Joi, 23 Noiembrie 2017

Destul de timorați de prezența unui grup de vânzători în piețele din Satu Mare, care aflaseră că li se pregătește și lor creșterea tarifelor pentru mesele la care vând produse agricole, ”grofii” de la conducerea Primăriei Satu Mare au anunțat încă de la începutul ședinței de joi a Consiliului Local Satu Mare că scot de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre cu privire la creșterea unor taxe, impozite, tarife și amenzi locale, după ce în ziua precedentă au aruncat momeala prin presa locală, ca să testeze reacția publică.

Primarul Kereskenyi Gabor a declarat că așteaptă să vadă ce face Guvernul în următoarele săptămâni, în funcție de deciziile acestuia urmând să fie stabilite și impozitele locale la Satu Mare.

Astfel, ședința s-a desfășurat în relativă liniște, doar cu schimburile obișnuite de replici între majoritatea politică UDMR + PNL și surprinzător de activa opoziție PSD + ALDE, care s-a prezentat cu lecțiile mai învățate față de ședințele anterioare, reprezentanții acesteia fiind calificați imediat ca fiind ”populiști” de către primarul Kereskenyi Gabor.

De-altfel, termenul ”populism” a fost frecvent invocat în schimburile de replici din ședința ce s-a întins, din această cauză, pe mai mult de două ore, iar de această etichetă nu a scăpat nici unul dintre consilierii UDMR (de fapt, al Forumului Democrat German) Ștefan Ressler, el primind acest calificativ chiar din partea colegului său de partid, Tiberiu Gunthner.

Tânărul Ressler a fost poreclit în acest fel după ce a pus câteva întrebări oarecum incomode despre noua organigramă a societății Apaserv, subordonată Primăriei, cunoscută ca fiind fief-ul soțiilor, amantelor, rudelor și lipitorilor de afișe ale puternicilor zilei din oricare mandat, în condițiile în care tocmai se angajează încă vreo 20 de persoane, numărul total al angajaților ajungând astfel la peste 500, într-o perioadă în care conducerea Primăriei se plânge că Guvernul îi provoacă o ”gaură” în buget prin preconizata Revoluție Fiscală, astfel că este nevoită să majoreze toate taxele și tarifele posibile, pentru a acoperi pierderile.

Directorul Ioan Leitner (președintele județean al Forumului Democrat German) a explicat că e nevoie de aceste noi angajări deoarece tocmai se recepționează noi rețele de apă și canalizare în județ, iar acestea trebuie administrate de personal suplimentar.

Explicația pare oarecum logică, însă întregul Consiliu Local a fost zguduit de hohote de râs (din păcate, sătmărenii nu au avut cum să le audă, deoarece activitatea forului de conducere al municipiului Satu Mare este atât de ”transparentă” în acest mandat încât nu numai că nu se face mult-promisa transmisie live pe Facebook, dar nu se transmite nimic în direct nici la televiziunile locale n.r.) în momentul în care primarul Kereskenyi Gabor i-a întrebat pe cei doi șvabi: ”Dar voi nu vă întâlniți la Forumul German, să discutați chestiile astea”?

Consilierii locali știau foarte bine la ce se referă primarul, fiind cunoscute tensiunile interne care persistă în Forumul German încă din ultima campanie electorală, dar din respect pentru demnitatea și buna credință a comunității  șvabilor sătmăreni, vom păstra deocamdată tăcerea asupra detaliilor despre ce s-a întâmplat atunci, cu trădări, cu ”cal troian” al UDMR în FDG, cu alianță forțată și răzbunări ulterioare, toate aceste uneltiri având ca rezultat actuala configurație a scenei politice la Satu Mare.

Până la urmă, vânzătorii din piețe nu au avut motiv să facă scandal (deocamdată), dar majoritatea UDMR + PNL tot a votat niște majorări de tarife și niște cheltuieli suplimentare la buget, după ce primarul s-a plâns din nou că din cauza Revoluției Fiscale a Guvernului, bugetul orașului riscă să piardă cam 34 milioane de lei și altă soluție nu există decât să bage mâinile mai adânc în buzunarele sătmărenilor.

Rând pe rând, consilierii PSD Radu Roca și Ciprian Crăciun, precum și cei ai ALDE, Cosmin Rațiu și Robert Pugner, au amintit conducerii Primăriei că ar exista, totuși, niște alternative pentru a atrage bani la buget. De exemplu, fonduri europene sau creșterea eficienței în colectarea taxelor actuale, ceea ce ar presupune, probabil, muncă mai multă pentru angajații Primăriei și instituțiilor subordonate, care nu demult s-au grăbit să-și majoreze la nivel de jmekeri salariile, profitând din plin de prevederile legislative date de același guvern mult hulit astăzi.

Astfel, cu toată opoziția consilierilor PSD și ALDE, a fost aprobată dublarea tarifelor pentru parcarea mașinilor în zona centrală a orașului (de la 2 lei/h la 4 lei/h), a abonamentelor anuale pentru rezervarea parcărilor în cartiere (de la 80 lei la 150 lei).

Nu a contat nici că în sala de ședințe a fost prezent administratorul unui bloc din Micro 16, care, în numele asociației de locatari, a protestat foarte civilizat, cerând să fie consultați și ei, deoarece nu au apucat să-și exprime punctul de vedere, în condițiile în care consultarea publică pe această temă a a fost anunțată, în aceeași manieră ”transparentă” cu care am fost obișnuiți în acest mandat, pe... site-ul Primăriei. Și cam atât!

De asemenea, a fost aprobată achiziția unei autoutilitare și angajarea unui număr de 18 muncitori calificați, care vor ridica mașinile parcate ilegal, tariful pentru răscumpărarea acestora urmând să fie de 550 lei.

Aminitind de eșecul ultimului experiment de acest fel (cel cu blocarea roților n.r.), PSD-iștii au întrebat dacă acest nou serviciu își va putea finanța măcar propria funcționare după ce nu va mai găsi destule mașini de ridicat (la ultima ocazie de acest fel, serviciul similar cerșea la ședințele de Consiliu Local, în fiecare an, miliarde de lei vechi din bugetul local pentru a plăti salariile angajaților care nu mai puteau fi dați afară, cunoscute fiind condițiile complicate în care un angajat la stat poate fi concediat n.r.), dar directorul Administrației Domeniului Public, Cristian Bozai Vodă, a dat asigurări că noii angajați vor fi muncitori calificați, care vor putea fi folosiți și în alte domenii, dacă nu vor mai avea treabă cu ridicarea mașinilor.

Cea mai tare fază a fost, însă, cu eternul șef pitoresc al Clubului Sportiv Municipal, Vasile Fogel (cel care și-a dat demisia până acum de nenumărate ori, inclusiv prin e-mail n.r.), care tocmai a fost provocat să-și susțină dorința de a-și schimba funcția din cea de președinte în cea de director.

Explicația oficială a fost că toate instituțiile subordonate Primăriei au acum directori, însă în timpul dezbaterilor s-a aflat că motivația este, de fapt, financiară. Concret, și salariul acestuia ar urma să crească. E adevărat, reprezentanții Opoziției și cei ai aparatului administrativ al Primăriei nu s-au putut pune de acord asupra proporțiilor acestei majorări salariale. Unii spuneau că salariul s-ar dubla, ajungând la peste 7.000 de lei, adică la nivelul jmekeresc specific salariilor din conducere, în timp ce Vasile Fogel susținea că el câștigă acum mult mai puțin, iar majorarea ar fi doar cu vreo 800 de lei.

Când să-și susțină mai tare cauza, boooom!!! E-mail de la Finanțe pe telefonul mobil al liderului grupului PSD din Consiliul Local, Radu Roca, document ce a fost ”omis” dintre anexele pregătite de funcționarii Primăriei pentru ședința de joi: potrivit acestuia, pe contul CSM a fost instituită poprire (e adevărat, printr-un artificiu juridic dezbătut de avocații din Consiliul Local mai ceva ca la tribunal n.r.), în urma căreia a fost ridicată suma de aproape 70.000 de lei (repetăm: 700 milioane lei vechi dintr-o lovitură n.r.) în beneficiul unui impresar care se pare că a avut în ultima vreme niște afaceri dubioase cu echipa sătmăreană de baschet feminin, care ar merita nu doar o anchetă jurnalistică ci, eventual, chiar o descindere a procurorilor DNA.

Apoi, încă un boom!!! Se pare că această poprire a fost doar una dintre cele 4 (patru!!!) ce au fost instituite în ultima vreme pe conturile CSM Satu Mare. Urmează Olimpia! ;))

Tot răul spre bine, însă! ;)) Un consilier mai hâtru și-a exprimat speranța că toate aceste probleme se vor putea rezolva simplu, deoarece ”tocmai am dublat tarifele la parcare, deci vor fi bani destui”! :)))))))

Tags: grofii  primaria  satu mare  
2480 vizite
Distribuie pe
patryor
PNL, PSD, aceeasi mizerie...
2017-11-24 19:25:39