Locale Altele
Sambata, 2 Iulie 2022
Sam, 2 Iul 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Olimpia e cam gata!
Florin Răchitan  - Marti, 28 Noiembrie 2017

Locul 13 în clasament, pe care a terminat Olimpia Satu Mare turul actualei ediţii a campionatului de fotbal în Divizia B, nu prea avea cum să aducă noroc echipei care a fost ţinută în viaţă doar printr-o minune în ultimele etape.

Cu salarii neplătite de luni de zile, cu datorii cum nu s-au mai văzut în istoria aproape centenară a clubului, jucătorii ar mai urma să intre pe teren în această săptămână, probabil pentru ultima oară, într-un meci pe care îl vor juca pe teren propriu împotriva formaţiei Metaloglobus Bucureşti.

După cum a anunţat în şedinţa de marţi a Consiliului Judeţean unul dintre membrii Consiliului de Administraţie al clubului de fotbal, Alexandru Horvat, azi expiră termenul pentru plata restanţei de 25.000 de lei pe care o are Olimpia faţă de un fost jucător al său, iar în cazul în care nu plăteşte, urmează depunctarea şi interzicerea oricărui transfer de jucători timp de un an şi jumătate.

Bineînţeles că nimeni de la Olimpia n-are de unde să dea atâţia bani, în condiţiile în care îşi aşteaptă rândul la încasarea restanţelor salariale încă o grămadă de alţi foşti jucători, astfel că soarta clubului pare a fi pecetluită.

Acelaşi Alexandru Horvat a anunţat că, la îndemnul antrenorului Zoli Ritli şi al actualului preşedinte al clubului, Ştefan Merkli, jucătorii mai sunt dispuşi să joace sâmbătă ultimul meci de acasă, ce va constitui chiar prima etapă a returului, după care… Dumnezeu cu mila!

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, a prezentat în rezumat situaţia actuală de la Olimpia şi cum s-a ajuns aici. Aşa cum nu au pierdut nici o ocazie să accentueze cei din actuala conducere, datoriile totale ale clubului erau anul trecut cam de un milion de lei, mare parte rămase moştenire de la fosta conducere. Atâta au tot făcut conferinţe de presă pe tema asta până au reuşit, practic, să dubleze această datorie în decursul unui singur an, în condiţiile în care aveau acelaşi buget asigurat ca în anii trecuţi, adică peste două milioane de lei.

Potrivit statutului formulat încă în momentul reînfiinţării, în 2010, a clubului Olimpia în actuala formă juridică, principalii susţinători financiari ai echipei sunt Primăria, respectiv Consiliul Judeţean Satu Mare, fiecare dintre acestea contribuind cu sume de bani ce au tot crescut de-a lungul anilor, pe măsură ce Olimpia s-a calificat din campionatul judeţean până în Divizia B, ajungând acum la aproape trei milioane de lei pe an. Ca termen de comparaţie, o sumă asemănătoare speră să adune Primăria Satu Mare în urma dublării tarifelor de parcare în zona centrală a oraşului şi a abonamentelor anuale de parcare în cartiere ;))

În asemenea condiţii au reuşit fosta şi actuala conducere a Olimpiei să facă datorii aproape egale cu bugetul clubului pe un an întreg. Iar acesta e doar vârful aisbergului, după cum s-a aflat la şedinţa de marţi a Consiliului Judeţean.

Se pare că din cauza unor probleme procedurale, Consiliului Judeţean i se impută, de către Curtea de Conturi în urma controalelor efectuate, nu mai puţin de 5,4 milioane de lei cheltuiţi din bani publici pentru Olimpia de-a lungul anilor. Interesant este că Primăriei nu i se impută acelaşi lucru, însă Consiliul Judeţean a pierdut deja în prima instanţă şi singura speranţă ca să „scape” este recursul.

Chiar şi cu această sabie a lui Damocles atârnându-i deasupra capului, actuala conducere a Consiliului Judeţean a găsit „portiţe legale” prin care a putut să asigure în iarna trecută şi în această vară „ajutoare de urgenţă” în valoare totală de 1,2 milioane de lei din bani publici. Condiţia pentru a nu fi probleme legale în acest caz era ca toate aceste cheltuieli să fie decontate, adică managementul Olimpiei să predea în termen de trei luni facturi care să dovedească pe ce anume s-au cheltuit banii. Noa, aşa cum dumneavoastră n-aţi văzut facturile alea, aşa nici la Consiliul Judeţean nu au fost depuse deconturile nici până în ziua de azi. Aşa că o să urmeze conferinţe de presă „interesante” :))))))

Trezindu-se chiar în cel din urmă ceas, Alexandru Horvat a insistat în şedinţa de marţi a Consiliului Judeţean să se găsească, totuşi, o formulă de sprijin pentru a se evita desfiinţarea echipei, aceasta urmând să fie cel de-al doilea faliment în decursul unui deceniu din istoria Olimpiei, ceea ce ar constitui un record greu de egalat la nivel naţional, chiar şi de unele echipe gen Ciorogârla sau Adunaţii Copăceni.

Preşedintele Pataki Csaba a fost de acord, anunţând că se poate vota pe loc un ajutor financiar de urgenţă, cu o singură condiţie: consilierii să voteze nominal, adică să-şi asume fiecare eventuala responsabilitate materială sau chiar penală pentru votul lor. Noa, atuncea nu s-au mai înghesuit aşa de tare cu iniţiativele de „salvare” a clubului ;))

Singurul lucru pe care l-au mai putut face, într-o imagine tristă de final de istorie, a fost să cumpere fulare şi bilete la meci, vândute chiar în uşa sălii de şedinţe de către un reprezentant al clubului, pentru a aduna bani din care să plătească baremurile arbitrilor şi cheltuielile de organizare a ultimului meci de acasă. Vorba lui Alexandru Horvat: „Cumpăraţi amu, că la anu’ nu-ţi mai găsi de-astea”!

Tags: olimpia  bani  final  
1731 vizite
Distribuie pe