Locale Altele
Marti, 16 Aprilie 2024
Marti, 16 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Război între primar și prefect, pe formalități administrative din zona Bercu Roșu
Florin Răchitan  - Miercuri, 3 Ianuarie 2018

Nici n-a început bine anul, că s-a și găsit motiv de gâlceavă între primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, și reprezentantul Guvernului în județ, prefectul Darius Filip.

Aparent, motivul îl constituie o Hotărâre de Consiliu Local adoptată la finalul lunii octombrie a anului trecut și atacată în contencios administrativ de Prefectura Satu Mare la începutul lunii decembrie, însă se pare că Primăria abia acum a aflat despre acest lucru.

Hotărârea cu pricina prevede, practic, punerea în legalitate a câtorva sute de sătmăreni (unii mai amărâți, care nu prea au unde locui altundeva, alții mai jmekeri, cu viloace babane) care și-au construit în ultimele decenii, haotic, așa-zise case de vacanță în zona Bercu Roșu, ce nu are statut de zonă rezidențială, însă realitatea de la fața locului a obligat autoritățile, practic, să închidă ochii și să recunoască acele construcții ca fiind locuințe de domiciliu, pentru ca cetățenii din zonă să poată să-și înscrie adresele în cărțile de identitate.

Această măsură presupune inclusiv aprobarea unor denumiri pentru ”străzile” din zonă și alocarea unor numere pentru ”case”, astfel încât locuitorii acestora să poată să aibă acces fără probleme și la unele servicii publice precum poșta, ambulanța sau pompierii.

Într-un comunicat de presă formulat în stil vehement, Primăria Satu Mare acuză conducerea Prefecturii de atitudine ”distructivă” deoarece a atacat în justiție Hotărârea de Consiliu Local prin care se dorea să se pună ”ordine”, dar ”alții preferă haosul”.

În finalul comunicatului de presă, conducerea Primăriei îi îndeamnă pe toți cetățenii care se consideră lezați de acțiunea Prefecturii, prin care se suspendă de facto aplicarea HCL până la pronunțarea unei sentințe de către instanță, să se adreseze cu reclamație Instituției Prefectului și specifică și numerele de telefon la care pot fi contactați, nominal, prefectul și angajații Serviciului Juridic al Prefecturii. Subprefectul Altfatter Tamas a fost uitat de pe listă ;))

În replică, Instituția Prefectului a transmis un comunicat de presă în care amintește conducerii Primăriei că tocmai acesta este rolul reprezentantului Guvernului în județ, să verifice legalitatea actelor administrative  adoptate de către autorităţile administraţiei publice locale, având posibilitatea și chiar obligația de a ataca direct în faţa instanţei acele acte pe care le consideră nelegale.

În cazul de față, juriștii Prefecturii au sesizat probleme ce țin de comunicarea publică a Hotărârii buclucașe, respectiv neîndeplinirea conform legislației în vigoare a prevederilor privind inscripționarea bilingvă a ”străzilor” din zona Bercu Roșu.  

Prefectura subliniază faptul că, începând cu anul 2010, toate hotărârile  care au încălcat prevederile legale mai sus amintite au fost atacate de către Instituţia Prefectului Judeţului Satu Mare la instanţa de contencios administrativ, atât  Consiliul Local al municipiului Satu Mare, cât şi primarul municipiului Satu Mare având cunoştinţă despre aceste aspecte.

”Precizăm faptul că pentru rezolvarea rapidă și legală a problemelor cetăţenilor din zona Bercu Rosu, Consiliul Local al municipiului Satu Mare are posibilitatea ca în urmatoarea şedinţă  să revoce această hotărâre, respectiv să adopte o nouă hotărâre, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Date fiind toate aceste aspecte, considerăm că acuzaţiile aduse instituţiei noastre sunt fără fundament, având probabil alt scop decât informarea corectă a cetăţenilor” – se arată în comunicatul de presă al Prefecturii. 

Tags: prefectura  primarie  bercu  
2035 vizite
Distribuie pe