Locale Altele
Miercuri, 27 Octombrie 2021
Mie, 27 Oct 2021
Bătaie de joc pe banii noştri
Florin Răchitan  - Miercuri, 10 Iunie 2009

Şedinţa de miercuri a Consiliului Judeţean Satu Mare a oglindit perfect situaţia politică şi economică în care ne zbatem cu toţii, în care administraţia publică mai funcţionează doar din inerţie şi doar de formă, singura justificare a ei fiind împlinirea ambiţiilor de putere ale unora sau altora.

 

În debutul şedinţei, preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, a dat citire ordinii de zi pentru şedinţa respectivă şi a fost lesne de observat că nu mai puţin de şase din cele zece proiecte de hotărâre propuse au fost introduse pe listă efectiv cu câteva minute înainte de începerea şedinţei, astfel că niciunul dintre consilierii PD-L nu avea habar de ele.

 

Şi nu erau proiecte de doru’ lelii, ci era vorba, în principiu, de împărţirea sumei de 1,9 milioane RON, din fondul de rezervă al judeţului, către diferite localităţi, ca rectificare bugetară sau pentru diverse investiţii.

 

Consilierii PD-L au atras atenţia asupra anomaliei acestei situaţii şi s-au abţinut de la vot, la care au primit un răspuns şocant chiar de la partenerii lor din aşa-numita coaliţie guvernamentală, consilierii PSD, care i-au informat senin că nu au reuşit să ia legătura cu ei din timp pentru a discuta detaliile. Asta în era Internetului şi a telefoanelor mobile!!!

 

Pentru a înţelege ce s-a întâmplat, de fapt, trebuie să prezentăm câteva informaţii de culise. S-a întâmplat ca în cursul săptămânii trecute Guvernul să aprobe o hotărâre prin care să atribuie direct aproape 1,4 milioane RON, ca rectificare bugetară, exclusiv unor comune din judeţul Satu Mare cu primari PSD-işti sau PDL-işti, în condiţiile în care în bugetul judeţului Satu Mare nu mai sunt bani destui până la sfârşitul anului, iar preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, nici măcar nu a fost consultat în privinţa împărţirii banilor de la Guvern.

Adică descentralizarea e o dumă pentru fraieri, iar preşedintele Consiliului Judeţean e element de decor, care stă în biroul lui din Palatul Administrativ şi află uneori cu surprindere că unii primari din judeţul pe care teoretic îl administrează primesc bani de la Guvern, iar alţii nu.

 

Numa’ ca nici Arpi nu se lasă şi, în replică, a introdus în ultima clipă pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului Judeţean nişte proiecte de hotărâre care vizau împărţirea sumei de aproximativ 1,9 milioane RON, din rezerva bugetară a judeţului, către localităţile care n-au primit bani direct de la Guvern, adică cele care au primari liberali şi UDMR-işti.

 

În timpul şedinţei, consilierii PDL au reproşat conducerii Consiliului Judeţean că în preajma alegerilor parlamentare din toamna trecută, fostul guvern PNL-UDMR ar fi dezavantajat comunele cu primari PDL-işti sau PSD-işti la împărţirea bugetului, iar rectificarea de acum ar fi, în opinia lor, doar o reparaţie a unei nedreptăţi, punct de vedere respins categoric atât de preşedintele UDMR-ist Csehi Arpad, cât şi de vicepreşedintele liberal Adrian Ştef.

 

Surpriza a venit din partea grupului de consilieri PSD, care de data aceasta au fost ca nişte mieluşei şi, uitând că ambiţia unora dintre ei este să ocupe locurile actualilor vicepreşedinţi liberali Valentin Macec şi Adrian Ştef, s-au solidarizat în totalitate cu liberalii şi UDMR-iştii, votând in corpore împotriva propriilor aliaţi din coaliţia guvernamentală. Nu e de mirare, de vreme ce reprezentanţii de la cel mai înalt nivel ai celor două partide, teoretic aliate, se porcăiesc reciproc la televizor, ca şi cum nu împreună ar trebui să scoată ţara din criză.

 

În aceste condiţii este foarte dureroasă întrebarea adresată „majorităţii tăcute”, care alcătuieşte 75% din populaţie, formată din cei care au renunţat să se mai prezinte la vot şi sunt ignoraţi sau numiţi „iresponsabili” de şmecherii de la putere: „Nu-i aşa că primiţi periodic informări sau somaţii de la diverse instituţii ale statului şi vă plătiţi impozitele cu bună credinţă? Merită”? Mult succes în continuare!

Tags: rectificare  buget  judet  satu mare  
1351 vizite
Distribuie pe